Για τη συμμετοχή της στην Eurovision το 1976, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, μίλησε η Μαρίζα Κωχ. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια είχε πει το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου», ένα μοιρολόι αφιερωμένο στην Κύπρο, δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται», η Μαρίζα Κωχ είπε ότι το 1976 η Ελλάδα συμμετείχε για δεύτερη φορά στην Eurovision, αφού την προηγούμενη χρονιά απείχε διαμαρτυρόμενη για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον διαγωνισμό τραγουδιού, η οποία κατείχε και συνεχίζει έως και σήμερα να κατέχει τη βόρεια Κύπρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μαρίζα Κωχ εκπροσώπησε τη χώρα μας με το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου», μία συμμετοχή που η ίδια δεν θα ξεχάσει ποτέ, καθώς όπως αφηγείται, στην αίθουσα υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής!
«Ένα βράδυ χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ζητώντας μου ένα μοιρολόι για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο για να πάω με αυτό στη Eurovision.
Φτάνοντας στη Χάγη μάθαμε ότι είχε προγραμματιστεί μια διαδήλωση των Τούρκων που θα έρχονταν από όλα τα κράτη της Ευρώπης. 60.000 διαδήλωσαν έξω από το θέατρο που θα γινόταν το φεστιβάλ για να μην εμφανιστεί το τραγούδι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τραγούδησα στα αγγλικά στην τζενεράλε, το κατάλαβαν και χτυπούσαν με τα δοξάρια πάνω στα βιολιά. Έκαναν μία προσωπική διαμαρτυρία.
Ήμουν έτοιμη στην κουίντα να βγω στη σειρά μου και έρχεται η ασφάλεια του κτιρίου, με κρατάει πίσω και μου λέει ”δεν μπορείτε να βγείτε στη σκηνή γιατί έχουμε πληροφορία για ελεύθερο σκοπευτή”. ”Ακούω την εισαγωγή, βγαίνω”. Όχι! Μόνο αν υπογράψετε ότι είναι δική σας ευθύνη”. Και υπέγραψα επί τόπου», αποκαλύπτει η σπουδαία ερμηνεύτρια και υπογραμμίζει:
«Δεν νομίζω ότι ήταν δική μου η παλικαριά. Όποιος άλλος και να ήταν, με τον καημό που είχαμε, ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν σκέφτηκα τίποτα. Ούτε το παιδί μου που θα άφηνα πίσω δεν σκέφτηκα…».
«Ήμασταν παιδιά που αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν φορτισμένοι, έτοιμοι για όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.