Τετάρτη, 3 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ο Hulk Μαρκ Ραφάλο «καρφώνει» τον Μακρόν ενόψει του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών

Ο Hulk Μαρκ Ραφάλο «καρφώνει» τον Μακρόν ενόψει του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Μαρκ Ραφάλο, που ενσαρκώνει τον Δρ. Μπρους Μπάνερ και το alter ego του τον σούπερ ήρωα Χαλκ στην ταινία «Οι Εκδικητές» αμφισβήτησε τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημοκρατία αργά το βράδυ της Τρίτης (02.07.2024).

«Τώρα θα δούμε αν ο Μακρόν νοιάζεται για τη γαλλική δημοκρατία με τον τρόπο που ισχυρίζεται ότι νοιάζεται» δήλωσε ο Μαρκ Ραφάλο, καθώς το γαλλικό κεντρώο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν ζυγίζει αν θα αποσύρει στρατηγικά τους υποψηφίους του προκειμένου να προσπαθήσει να αποτρέψει τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λε Πεν και του Ζορντάν Μπαρντελά από το να αποκτήσει ενδεχομένως την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου 2024.

Ο Μαρκ Ραφάλο, διάσημος για τον ρόλο του πράσινου υπερήρωα Χαλκ στην κινηματογραφική σειρά «Εκδικητές», αναφέρθηκε σε άρθρο του Guardian που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και ανέλυσε την απροσδόκητη ενότητα του αριστερού συνασπισμού της Γαλλίας στην αντιμετώπιση της ανόδου του Εθνικού Συναγερμού.

Μετά την ψηφοφορία του α’ γύρου την περασμένη Κυριακή, οι υποψήφιοι είχαν προθεσμία μέχρι τις 6 μ.μ. της Τρίτης για να αποσυρθούν από τις επαναληπτικές εκλογές πριν από την ψηφοφορία του β’ γύρου, προκειμένου να παγιωθεί η υποστήριξη γύρω από μεμονωμένους υποψηφίους που θα βρίσκονταν απέναντι από αυτούς της ακροδεξιάς. 

Οι πιθανότητες μιας απόλυτης νίκης της ακροδεξιάς μειώθηκαν την Τρίτη, καθώς κεντρώοι και αριστεροί υποψήφιοι συνασπίστηκαν απρόθυμα σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν να αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία.

Η ανάρτηση του Μαρκ Ραφάλο ήρθε μετά τη λήξη της προθεσμίας το βράδυ της Τρίτης, όταν οριστικοποιήθηκαν οι λίστες των υποψήφιων βουλευτών που θα συμμετάσχουν στον β’ γύρο των εκλογών και περισσότεροι από 200, τόσο από το αριστερό όσο και από το κεντρώο στρατόπεδο, είχαν ήδη αποσυρθεί από την κούρσα για να ενωθούν εναντίον της Λε Πεν.

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν βουλευτές για τις 577 εκλογικές περιφέρειες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 289 έδρες να απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη είναι τα προεκλογικά παζάρια στη Γαλλία, ενόψει του κρίσιμου β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών όπου θα κριθεί αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν, πρώτος στον α’ γύρο, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, δήλωσε ότι η παράταξή του δεν θα συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία, ενώ ο πρωθυπουργός του, Γκαμπριέλ Ατάλ, δεν απέκλεισε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, αλλά όχι με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

«Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ διαβεβαίωσε και αυτός ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή δεξιά ως τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές.

Πληροφορίες από Politico

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις