Πόσες θερμίδες έχει ο μπακαλιάρος; Είναι καλύτερα να τον παραγγείλεις ψητό ή κροκέτα; Και η σκορδαλιά πρέπει να είναι από πατάτα ή από ψωμί; Αυτές είναι μερικές από τις βασικές απορίες των ημερών…
Η καλύτερη επιλογή σε ό,τι έχει να κάνει με το ψαράκι είναι φυσικά ψητός. Έχει μόλις 150 θερμίδες/μερίδα και διατηρεί όλες τις θρεπτικές του ουσίες ανέπαφες.
Ο μπακαλιάρος πλακί έχει 250 θερμίδες, ενώ η κροκέτα μπακαλιάρου έχει 180 θερμίδες. Το μειονέκτημα της κροκέτας είναι πως κατά τη διαδικασία παρασκευής της καταστρέφεται ένα σημαντικό μέρος των πρωτεϊνών του ψαριού.
Η επιλογή της σκορδαλιάς δεν θα μας προβληματίζει, όσο και να μας βάζει σε σκέψεις η προέλευσή της, δηλαδή από ψωμί ή από πατάτα. Από θερμιδικής άποψης δεν έχουν σημαντικές αποκλίσεις, ενώ 1 κουταλιά της σούπας έχει 95 θερμίδες.
Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και νιασίνη) και φτωχό σε λιπαρά. Το μουρουνέλαιο που περιέχει είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, D και Κ και σε λιπαρά ω-3.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα λειτουργούν ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, την καλή υγεία των ματιών και γενικότερα προάγουν την καλή υγεία του οργανισμού.
Καλό είναι, σε γενικές γραμμές, να επιλέγουμε να καταναλώνουμε τον μπακαλιάρο με τρόπο που να μας προσφέρει όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες, αλλά ταυτόζρονα και όλα του τα θρεπτικά συστατικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο.
Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε ιδιαίτερα; Θα πρέπει να πλύνετε πολύ καλά τον μπακαλιάρο και να τον αφήσετε στο σουρωτήρι να στραγγίξει εντελώς.
Στη συνέχεια πρέπει να βάλετε αρκετό αλεύρι σε ένα μεγάλο πιάτο και να αλευρώσετε τις φέτες μπακαλιάρου.
Τέλος, πρέπει να ρίξετρε αρκξετή ποσότητα ηλιέλαιου στο τηγάνι ώστε να βυθιστεί ο μπακαλιάρος και το αφήνετε να κάψει.