Site icon NewsIT

Μπάρμπεκιου: Τα μυστικά για κορυφαίο ψήσιμο με το σωστό κρέας

11.08.2024 | 15:01
Μπάρμπεκιου: Τα μυστικά για κορυφαίο ψήσιμο με το σωστό κρέας

friends toasting together for the bbq

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που θέλουμε να αδειάσουμε το μυαλό μας από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να περάσουμε ξέγνοιαστες στιγμές, παρέα με τους φίλους μας, απολαμβάνοντας, παράλληλα, και καλό φαγητό, όπως, ψητά κρέατα σε μπάρμπεκιου.

Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε ετοιμάσει ένα κείμενο με tips για τεχνικές ψησίματος που θα σε βοηθήσουν να γίνεις δεξιοτέχνης στο μπάρμπεκιου.

Εκτός, βέβαια, από την επιλογή των κρεάτων, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η σωστή μαρινάδα, αλλά και ο χρόνος ψησίματος, συνεπώς, δεν έχεις παρά να διαβάσεις τον ακόλουθο μίνι – οδηγό και να καλέσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα για να φάτε όλοι μαζί.

Επιλογή των σωστών κρεάτων

Αρχικά, πρέπει να επιλέξετε φρέσκα και ποιοτικά κρέατα. Για μπριζόλες, προτιμήστε κομμάτια με λίγο λίπος για επιπλέον γεύση. Τα πιο δημοφιλή κρέατα για μπάρμπεκιου είναι το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα λουκάνικα.

Μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσιμο

Παράλληλα, οι μαρινάδες πρόκειται να δώσουν υπέροχη γεύση στα κρέατα. Μαρινάρετε το κρέας τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν το ψήσιμο, ώστε να απορροφήσει όλα τα αρώματα. Μια κλασική μαρινάδα περιλαμβάνει ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, ρίγανη και αλάτι. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε σάλτσες BBQ ή πικάντικες σάλτσες από μέλι και μουστάρδα.

Προθερμάνετε τη ψησταριά σας

Προθερμάνετε τη ψησταριά για τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν τοποθετήσετε το κρέας. Αυτό βοηθά στο να δημιουργηθεί μια ωραία κρούστα και να μην κολλήσει το κρέας στη σχάρα. Αν χρησιμοποιείτε κάρβουνα, βεβαιωθείτε ότι έχουν ανάψει πλήρως, αποκτώντας γκρι χρώμα.

Ο χρόνος ψησίματος

Για ζουμερές μπριζόλες, ψήστε για 4-5 λεπτά κάθε πλευρά, ενώ αν τις θέλετε καλοψημένες, ο χρόνος που απαιτείται είναι 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί σε μια πιατέλα για 5-10 λεπτά, πριν το σερβίρετε. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος για να ελέγχετε την εσωτερική θερμοκρασία και να το επιθυμητό επίπεδο ψησίματος.

Λαχανικά στη σχάρα

Τα κρέατα, όμως, πρέπει να συνοδεύονται και από πολύχρωμα λαχανικά όπως πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Αλείψτε τα, πρώτα, με ελαιόλαδο, ρίξτε αλάτι, και ψήστε για 3-4 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν.

Μέτρα υγιεινής και προστασίας στο ψήσιμο

Διαχωρίστε το ωμό κρέας από τα ψημένα κρέατα και χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη και πιάτα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Επίσης, προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για το ψήσιμο όπως λαβίδες – τσιμπίδες, σπάτουλες, γάντια ψησίματος καθώς θερμόμετρα κρέατος.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version