Site icon NewsIT
08:03 | 06.10.24

Νάνα Μούσχουρη: Η φωνή που δεν γνώρισε σύνορα και μάγεψε τον Κουίνσι Τζόουνς

EUROKINISSI
Newsit Newsroom

Λίγο πριν κλείσει τα 90, η Νάνα Μούσχουρη, ανακοίνωσε ότι θέλει να αποχαιρετήσει τη σκηνή, σε μια συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Θέλω να δώσω μερικές παραστάσεις ακόμη, και μετά αυτό θα είναι όλο», δήλωσε στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού. «Νομίζω πως έχω κάνει αρκετά» πρόσθεσε η μεγάλη ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη, με τη φωνή που έκανε διάσημη την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. 

«Δεν μπορώ να παριστάνω πως είμαι νέα. Δεν θέλω να κάνω τον κόσμο να υποφέρει. Δεν έχω το δικαίωμα να ανέβω στη σκηνή και να μην τραγουδήσω καλά, ακόμη κι αν το κοινό με χειροκροτήσει γι΄αυτό», είπε ακόμη.

Η Νάνα Μούσχουρη είναι μια τραγουδίστρια-φαινόμενο στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, με 50 χρόνια διεθνούς καριέρας χωρίς διακοπή κι ένα ρεπερτόριο που δεν γνωρίζει σύνορα.

Το κορίτσι με τα μακριά μαλλιά και τα μαύρα κοκκάλινα γυαλιά, θεωρείται η τραγουδίστρια με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία, έχοντας πουλήσει πάνω από 300.000.000 δίσκους.

Με 1.500 τραγούδια σε 15 γλώσσες, σε 450 δίσκους  – εκ των οποίων οι 230 έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, η Νάνα Μούσχουρη ανήκει στην ολιγομελή ομάδα των Ελλήνων καλλιτεχνών που κατάφερε να σπάσει τα σύνορα της χώρας, να κάνει μια πραγματικά μεγάλη καριέρα και να αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές στα πέρατα του κόσμου.

Έχει συνδέσει το όνομά της με τις πιο μεγάλες παγκόσμιες προσωπικότητες της μουσικής: Χάρι Μπελαφόντε, Κουίνσι Τζόουνς, Σαρλ Αζναβούρ, Χούλιο Ιγκλέσιας, Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος, Μίμης Πλέσσας και πολλοί ακόμα. 

Ήταν το 1950 όταν μπήκε στο Ωδείο, για να μελετήσει κλασική μουσική και λυρικό τραγούδι.

Είχε φτάσει 11 ετών όταν η μητέρα της την πήγε στο οφθαλμιατρείο. Δεν ήθελε καθόλου να βάλει γυαλιά, αλλά τα φόρεσε και δεν τα ξαναέβγαλε ποτέ.

Nana Mouskouri - The White Rose Of Athens

«Φορώντας τα, ένιωθα επιτέλους ότι οι άλλοι δεν μπορούσαν να μαντέψουν τι σκεφτόμουν» έλεγε.

Μάλιστα όταν κάποτε χρόνια μετά, ο Χάρι Μπελαφόντε της ζήτησε πριν από προγραμματισμένες συναυλίες να βγάλει τα γυαλιά, εκείνη απάντησε: «σε παρακαλώ Χάρι, αν θέλεις να μείνω, πρέπει να μείνουν και τα γυαλιά μου». 

Στο Α’ Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού το 1959, η Μούσχουρη κατακτά τις καρδιές των ακροατών με το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» και το «Ξέρω κάποιο αστέρι», καταλαμβάνοντας τα πρώτα δύο βραβεία. Το 1960, συνεχίζει ακάθεκτη με το «Κυπαρισσάκι» και την «Τιμωρία», που ισοψηφούν για την πρώτη θέση. Τραγούδια όπως «Χάρτινο το φεγγαράκι» και «Υμηττός» γίνονται κομμάτια της ταυτότητας της.

«Αυτό το τραγούδι είναι η αρχή και το τέλος για μένα, το χάρτινο το φεγγαράκι και της ζωής μου της τραγουδίστριας που είμαι, είναι πολύ σπουδαίο και στο τέλος όταν πια έχω τραγουδήσει τόσα τραγούδια και ο κόσμος είναι τόσο πολύ υπέροχος και με χειροκροτάει, ένας τρόπος να τους πεις καληνύχτα και να πάτε στο καλό είναι αυτό το τραγούδι. Το τραγουδάω χωρίς μουσική α-καπέλα» είχε πει. 

Η φωνή που έφτασε σε όλον τον κόσμο

Το 1960 ήταν η χρονιά που η Νάνα Μούσχουρη άνοιξε τα φτερά της πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Στη Βαρκελώνη, το τραγούδι «Ξύπνα αγάπη μου» της χάρισε την πρώτη της διεθνή διάκριση, προετοιμάζοντας το έδαφος για την παγκόσμια καριέρα της.

Σύντομα, η γερμανική εκδοχή του «Σαν σφυρίξεις τρεις φορές», με τίτλο «Weisse Rosen aus Athen», την κατέστησε σύμβολο στη Γερμανία, με πωλήσεις που ξεπέρασαν το ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα, καθιστώντας το τραγούδι αυτό μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη μελωδία.

Το 1962, η φήμη της φτάνει μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο θρυλικός Κουίνσι Τζόουνς, γοητευμένος από τη φωνή της, την προσκαλεί να ηχογραφήσει τον πρώτο της αμερικανικό δίσκο, «The Girl from Greece Sings».

Η επιτυχία συνεχίζεται στην Αγγλία με το τραγούδι «My Colouring Book». Το 1963 εγκαθίσταται μόνιμα στο Παρίσι και κυκλοφορεί το άλμπουμ «Mes plus belles chansons Grecques», το οποίο της αποφέρει το βραβείο «Charles Cros» από τη Γαλλική Μουσική Ακαδημία.

Στις 23 Μαρτίου 1963 εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που έγινε στο Λονδίνο. Ερμήνευσε το τραγούδι «A force de prier», που μπορεί να κατετάγη 8ο, αλλά αποτέλεσε μία από τις πρώτες επιτυχίες της που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Την επόμενη διετία συνεργάστηκε με τον γάλλο συνθέτη Μισέλ Λεγκράν, ο οποίος τής έγραψε δύο μεγάλες επιτυχίες, τα τραγούδια «Les Parapluies de Cherbourg» (1964) και «L’ Enfant au Tambour» (1965). Το 1965 ηχογράφησε τον δεύτερο αγγλόφωνο δίσκο της στις ΗΠΑ με τίτλο «Nana Sings» και συνεργάστηκε με τον Χάρι Μπελαφόντε σε σειρά συναυλιών και στο άλμπουμ «An Evening With Belafonte/Mouskouri» (1966).

Νωρίτερα, το 1960 η Νάνα Μούσχουρη παντρεύτηκε τον κιθαρίστα του τρίο που τη συνόδευε στις zωντανές της εμφανίσεις, τον Γιώργο Πετσίλα με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, το Νίκο και την Ελένη Πετσίλα. Το ζευγάρι χώρισε το 1974 και το 2003 η Νάνα Μούσχουρη παντρεύτηκε τον μουσικό παραγωγό Αντρέ Σαπέλ μετά από πολύχρονη σχέση.

Οι επιτυχίες στις πέντε ηπείρους συνεχίζονται αδιάκοπα αλλά ύστερα από απουσία 20 ετών, η Νάνα κάνει τη μεγάλη της επιστροφή στη χώρα που ξεκίνησε. Το 1984 τραγουδά σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, κάτω από την Ακρόπολη, ενώ το 1987 κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ σε πέντε διαφορετικές γλώσσες.

Το 1993 η δημοφιλής τραγουδίστρια έγινε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF, ενώ από το 1994 έως το 1999 διετέλεσε Ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το Γαλλικό κράτος, της έχει απονείμει τους τίτλους Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (2019), Αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιμής (2007), Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (1997) και Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών (1986).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version