Συμβαίνει τώρα:
Κλείνει ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» του Μετρό στις 12 το μεσημέρι
Lifestyle

Νταϊάνα και Κάρολος, Ρενιέ και Γκρέις Κέλι: Αξέχαστοι βασιλικοί γάμοι με ή χωρίς happy end

Νταϊάνα και Κάρολος, Ρενιέ και Γκρέις Κέλι: Αξέχαστοι βασιλικοί γάμοι με ή χωρίς happy end

Βασιλικοί γάμοι… Ανέκαθεν αποτελούσαν από τα πιο εντυπωσιακά και πολυτελή κοινωνικά γεγονότα, γεμάτα glamour, υψηλούς καλεσμένους, τελετουργικά. Αυτοί οι γάμοι συνήθως δεν είναι απλώς προσωπικές στιγμές για τα ζευγάρια που αποφάσισαν να ζήσουν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά και εκδηλώσεις που επηρεάζουν το κοινό και την ιστορία ενός κράτους.

Οι royal γάμοι χαρακτηρίζονται από πολυτελή διοργάνωση, ακριβή προετοιμασία και μεγαλοπρέπεια. Από την επιλογή των νυφικών μέχρι τη διακόσμηση και τους καλεσμένους, κάθε λεπτομέρεια είναι προσεκτικά επιλεγμένη για να αντανακλά την αίγλη και το κύρος της βασιλικής οικογένειας.

Το νυφικό της εκάστοτε βασίλισσας ή πριγκίπισσας αποτελεί πάντα κεντρικό σημείο του ενδιαφέροντος, συχνά σχεδιασμένο από διάσημους μόδιστρους, άλλοτε παραδοσιακό και ρομαντικό κι άλλοτε πιο… τολμηρό, αντλώντας στοιχεία από την οικογενειακή ιστορία και την κουλτούρα της χώρας. Οι καλεσμένοι είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, εστεμμένοι, μέλη βασιλικών οικογενειών αλλά και μεγάλες προσωπικότητες.

Ευτυχώς για το φιλοθέαμον κοινό, οι κοινωνικές αλλαγές, η τηλεόραση και τα social media έχουν φέρει τους γάμους αυτούς πιο κοντά στους κοινούς θνητούς, προσφέροντας εικόνες και στιγμές που κάποτε ήταν αποκλειστικές για λίγους.

Από το φιλί της Νταϊάνα και του Καρόλου μέχρι τα δάκρυα της Σαρλίν την ώρα του γάμου με τον πρίγκιπα Αλβέρτο, κάνουμε μία βόλτα σε αξέχαστους βασιλικούς γάμους που τα είχαν όλα: πολυτέλεια, παραμύθι και… ψιθύρους.

20 Νοεμβρίου 1947: Ο γάμος της Ελισάβετ και του Φίλιππου Μάουντμπατεν

Ήταν 20 Νοεμβρίου το 1947 όταν ολόκληρος ο κόσμος γύριζε το βλέμμα του στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, εκεί που γινόταν ένας γάμος που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, η μελλοντική βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενωνόταν με τα δεσμά του γάμου με τον Φίλιππο Μαουντμπάτεν, τον γοητευτικό πρίγκιπα ελληνικής και δανικής καταγωγής, που θα έμενε στο πλευρό της για 74 χρόνια – μέχρι ο θάνατος να τους χωρίσει.

Ο γάμος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του Πρίγκιπα Φίλιππου είναι μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές της βρετανικής βασιλικής ιστορίας και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ίδια την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της βρετανικής μοναρχίας. Η τελετή τους υπήρξε εκκεντρική και γεμάτη παράδοση τηρώντας πάντα το πρωτόκολλο στο οποίο η Ελισάβετ ήταν απόλυτα πιστή.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γνωρίστηκαν όταν ήταν και οι δύο ακόμα νέοι, ενώ ο Φίλιππος ήταν στρατιώτης του βρετανικού ναυτικού. Η σχέση τους αναπτύχθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια των χρόνων, και το 1947 ο Φίλιππος ζήτησε το χέρι της Ελισάβετ.

Παρά τις αντιρρήσεις από μέλη της βασιλικής οικογένειας και τις κοινωνικές πιέσεις (λόγω του ότι ο Φίλιππος προερχόταν από μια εξόριστη ελληνική οικογένεια και είχε αμφιλεγόμενη καταγωγή), η Ελισάβετ και ο Φίλιππος προχώρησαν με τον γάμο τους, τον οποίο σχεδίασαν με σχεδόν χειρουργική προσοχή.

Λίγο πριν από το γάμο, ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάτεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του.

Πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Το επίσημο πορτρέτο του γάμου της βασίλισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο - AP Photo/File

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ στις 20.11.1947, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ελισάβετ, αν και ήταν 21 ετών, φαινόταν πολύ ώριμη για την ηλικία της, ενώ το νυφικό της ήταν ένα από τα πιο ιστορικά κομμάτια της μόδας της εποχής. Σχεδιάστηκε από τον Norman Hartnell, έναν από τους πιο διάσημους Βρετανούς σχεδιαστές μόδας, φτιαγμένο από ακριβό ύφασμα και διακοσμημένο με λευκά λουλούδια από κέντημα, ενώ η ουρά του νυφικού ήταν εντυπωσιακή και μακριά.

Τα μαλλιά της ήταν προσεκτικά χτενισμένα σε μια κομψή, ρομαντική κοτσίδα.

Η βασιλική τελετή έγινε σύμφωνα με όλους τους βασιλικούς τύπους και το πρωτόκολλο που απαιτούσε η περίσταση, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη διαδικασία μέσα και έξω από τον καθεδρικό ναό. 

Δύο μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και με τη χώρα να υποφέρει ακόμη από τη σύγκρουση και ολόκληρη την Ευρώπη να αναρρώνει από τη φρίκη του πολέμου ο γάμος τους ήταν μια σπάνια στιγμή γιορτής, με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να τον αποκαλεί «μια λάμψη χρώματος στο δύσκολο δρόμο που διανύουμε».

«Είναι κάποιος που δεν κάνει συχνά κοπλιμέντα, αλλά ήταν απλά η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια», είχε δηλώσει για Φίλιππο η βασίλισσα Ελισάβετ σε μια συνέντευξή της το 1997, με αφορμή την χρυσή τους επέτειο. «Εγώ όπως και όλη η οικογένεια του χρωστάμε περισσότερα από όσα μπορούμε να του δώσουμε» είχε προσθέσει.

Ο σχεδιαστής Norman Hartnell, ο επίσημος σχεδιαστής της Αυλής, ήθελε να δημιουργήσει το πιο όμορφο φόρεμα από όσα είχε φτιάξει μέχρι τότε και κατά γενική ομολογία το κατάφερε!

Δουλεύοντας με ανάλαφρα υλικά όπως το μετάξι, το σιφόν, το τούλι και χρησιμοποιώντας 10.000 μαργαριτάρια και άλλα κρύσταλλα, συνέθεσε το φόρεμα εκείνο για το οποίο θα μιλούσαν όλοι δεκαετίες αργότερα.

Χαρακτηριστικό του τα απλικαρισμένα κρίνα και άνθη πορτοκαλιάς που διακοσμούν τη φούστα, τα μακριά μανίκια αλλά και το εξίσου μακρύ τελείωμα, που εντοπίζουμε σε πολλά νυφικά της εποχής.

Η ουρά των 4 μέτρων από σατέν, κεντημένη με διάσπαρτα λουλούδια, και η γενική ιδέα του φορέματος προήλθε από τον πίνακα του Botticelli «Άνοιξη», συμβολίζοντας την αναγέννηση και την ακμή της Βρετανίας.

To νυφικό λόγω της μεταπολεμικής περιόδου είχε αγοραστεί με κουπόνια που είχε φυλάξει η ίδια η Ελισάβετ και 200 επιπλέον που της χορήγησε η κυβέρνηση.

Στον γάμο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από την Γερμανία, όπως οι τρεις (εν ζωή τότε) αδελφές του, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο. Μετά τον γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Κλάρενς Χάουζ. Έπειτα από τον μήνα του μέλιτος, ο Φίλιππος επέστρεψε στο ναυτικό, υπηρετώντας αρχικά σε θέση γραφείου στο Ναυαρχείο και αργότερα ως εκπαιδευτής του Βασιλικού Ναυτικού Κολεγίου του Γκρίνουιτς.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν βρίσκονταν στην Κένυα, ο πατέρας της Ελισάβετ βασιλιάς Γεώργιος απεβίωσε και εκείνη έγινε βασίλισσα. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Έντουαρντ.

29 Ιουλίου 1981: Ο γάμος του Καρόλου και της Νταϊάνα 

Η Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, αργότερα γνωστή ως «Πριγκίπισσα του Λαού» συνάντησε για πρώτη φορά τον Κάρολο, τότε πρίγκιπα της Ουαλίας – έναν άντρα 13 χρόνια μεγαλύτερό της – όταν η οικογένειά της νοίκιασε το κτήμα της Βασίλισσας Ελισάβετ, το Park House.

Ο Κάρολος έβγαινε για λίγο με τη μεγαλύτερη αδερφή της Νταϊάνα, τη Λαίδη Σάρα, πριν φλερτάρει τη μέλλουσα σύζυγό του.

Η πρόταση γάμου στην Νταϊάνα έγινε με το πιο προβεβλημένο δαχτυλίδι αρραβώνων στην ιστορία - το θρυλικό κόσμημα από ζαφείρι 12 καρατίων που περιβάλλεται από 14 διαμάντια. Μόλις πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση των αρραβώνων έφτασε η μέρα του «γάμου του αιώνα». Ήταν 29 Ιουλίου 1981.

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα παντρεύτηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και όχι τον παραδοσιακό χώρο για τους βασιλικούς γάμους, το Αββαείο του Γουεστμίνστερ, για λόγους χωρητικότητας. 

Ο Κάρολος φιλάει τη γυναίκα του πριγκίπισσα Νταϊάνα την ημέρα του γάμου τους στις 29 Ιουλίου 1981 - AP Photo

Η Νταϊάνα έφτασε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου μαζί με τον πατέρα της, για να πει «I do» στον Πρίγκιπα Κάρολο, μπροστά στους 3.500 καλεσμένους και στα 750 εκατομμύρια θεατές που παρακολουθούσαν από την τηλεόραση.

Ο γάμος μεταδόθηκε σε 74 χώρες ενώ πάνω από 600.000 θεατές γέμισαν τους δρόμους του Λονδίνου ελπίζοντας να δουν τον Κάρολο και την Νταϊάνα από κοντά.

Το νυφικό της Νταϊάνα είχε αξία 9.000 λίρες. Ήταν φτιαγμένο από ιβουάρ μεταξωτό ταφτά, διακοσμημένο με δαντέλα, κέντημα στο χέρι, πούλιες και 10.000 πέρλες. Σχεδιάστηκε από την Ελίζαμπεθ και τον Ντέιβιντ Εμάνουελ και είχε μια ουρά 7,6 μ. από ταφτά και δαντέλα.

Το φόρεμα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις επιθυμίες της Νταϊάνα που ήθελε να έχει τη μεγαλύτερη ουρά στην ιστορία των βασιλικών γάμων.

Η νύφη φόρεσε την τιάρα - κειμήλιο της οικογένειάς της πάνω από ένα εντυπωσιακό πέπλο από ιβουάρ μεταξωτό τούλι. Ήταν αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο βασιλικό γεγονός στη Βρετανία μετά τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ και κηρύχθηκε εθνική γιορτή.


«Φαίνεσαι τέλεια» φέρεται να είπε ο Κάρολος στην στην Νταϊάνα τη μεγάλη τους ημέρα και στη συνέχεια της είπε «δώσε μου το χέρι σου», ενώ μετά της έκανε νόημα να ανταλλάξουν ένα φιλί.

«Είχα μια πολύ άσχημη κρίση βουλιμίας το βράδυ πριν από το γάμο. Έφαγα ό,τι μπορούσα να φάω, πράγμα που διασκέδασε την αδελφή μου Τζέιν, επειδή έμενε μαζί μου στο Clarence House» θα πει χρόνια αργότερα η Νταϊάνα και θα παραδεχτεί ότι στην εκκλησία έψαχνε τον τρίτο άνθρωπο στη σχέση τους, την Καμίλα.

«Περπατώντας στο διάδρομο, εντόπισα την Καμίλα -φορούσε ανοιχτό γκρι, με καπέλο με πέπλο, τα είδα όλα, ο γιος της Tομ στεκόταν σε μια καρέκλα. Μέχρι σήμερα, ξέρετε έχω ζωντανή την ανάμνηση. Όταν βγήκαμε έξω, ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα: όλοι ζητωκραύγαζαν, όλοι ήταν ευτυχισμένοι επειδή νόμιζαν ότι ήμασταν ευτυχισμένοι. Και υπήρχε το μεγάλο ερωτηματικό στο μυαλό μου.

Συνειδητοποίησα ότι είχα αναλάβει έναν τεράστιο ρόλο, αλλά δεν είχα ιδέα σε τι θα έμπαινα -απλώς, δεν είχα ιδέα».

Τον Δεκέμβριο του 1992, ανακοινώθηκε ότι ο Κάρολος και η Νταϊάνα είχαν αποφασίσει να χωρίσουν. Σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε τον επόμενο χρόνο, ο Κάρολος ομολόγησε τη μοιχεία του.

Η δική της αντεπίθεση ήρθε στις 20 Νοεμβρίου 1995, όταν πάνω από 23 εκατομμύρια Βρετανοί τηλεθεατές παρακολούθησαν την πριγκίπισσα να απαντά νευρικά αλλά επιδέξια στις ερωτήσεις του Μαρτίν Μπασίρ, ενός νεαρού δημοσιογράφου του Panorama του BBC, που εξασφάλιση τη συνέντευξη του αιώνα με «παραπλανητικές μεθόδους». 

«Ήμασταν τρεις σ’ αυτόν τον γάμο», ήταν η αιχμηρή της σπόντα για την Καμίλα. Ο ονειρεμένος γάμος έλαβε επίσημα τέλος τον Αύγουστο του 1995.

Δυο χρόνια αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Αυγούστου 1997, η  βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι λάμβανε αναφορές, για ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο εμπλεκόταν η πριγκίπισσα της Ουαλίας. Η είδηση του θανάτου της Νταϊάνα έφτασε από το Παρίσι λίγο πριν από τις 4 το πρωί.

Τον Απρίλιο του 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος – οι γονείς του γαμπρού – δεν ήταν πουθενά όταν πραγματοποιήθηκε ο πολιτικός γάμος του ζευγαριού.

Αργότερα, όμως, η βασίλισσα Ελισάβετ άρχισε να συμπαθεί την Καμίλα, τόσο που το 2022 η εκλιπούσα μονάρχης ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα ήθελε η νύφη της να γίνει βασιλική σύζυγος όταν ο Κάρολος αναλάβει τον θρόνο.

29 Απριλίου 2011: Ο παραμυθένιος γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2001, όταν και οι δύο ήταν φοιτητές στο πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους, στη Σκωτία. Εκείνη σπούδαζε Ιστορία της Τέχνης και ο βρετανός πρίγκιπας Γεωγραφία.

Τον Απρίλιο του 2001 σε μια επίδειξη μόδας για φιλανθρωπικό σκοπό ο πρίγκιπας ξεχώρισε την Κέιτ, που έκανε πασαρέλα φορώντας ένα φόρεμα από μετάξι. Η φιλία εξελίχθηκε και ο βρετανός γαλαζοαίματος και η «κοινή θνητή» έγιναν ζευγάρι με μια σχέση που κράτησε 10 χρόνια με ενδιάμεσους μίνι χωρισμούς.

Το φθινόπωρο του 2010, κατά την διάρκεια διακοπών στην Κένυα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έκανε πρόταση γάμου στην Κέιτ Μίντλετον κρατώντας το αλησμόνητο ζαφειρένιο δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ένα χρόνο αργότερα, το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

Μετά το γάμο η βασίλισσα Ελισάβετ απένειμε στον Γουίλιαμ και στην Κέιτ τους τίτλους του «Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ».

Ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον έγινε στις 29 Απριλίου του 2011, στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Οι προσκεκλημένοι ήταν 2.000 ενώ τη γαμήλια τελετή παρακολούθησαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες 22 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η αδελφή της νύφης και παράνυμφος Πίπα Μίντλετον «μαγνήτισε» τα βλέμματα με το ασφυκτικά στενό σατέν φόρεμά της, που διέγραφε το καλλίγραμμο σώμα της.

Ο γάμος της Κέιτ Μίντλετον με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ - EPA/KIRSTY WIGGLESWORTH / PA / POOL

Το σαγηνευτικό και ρομαντικό νυφικό της Κέιτ Μίντλετον ήταν μια δημιουργία του οίκου Αλεξάντερ ΜακΚουίν, που σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, κόστισε 250.000 λίρες.

Το φόρεμα είχε μακριά δαντελωτά μανίκια με κεντήματα λουλουδιών που αποτίμησαν φόρο τιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αντιπροσώπευαν τα τέσσερα εθνικά εμβλήματα της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Η νυφική ανθοδέσμη, που κρατούσε η Κέιτ, ήταν ένας συνδυασμός από τα αγαπημένα λουλούδια των Μίντλετον και της βασιλικής οικογένειας. 

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ στο γάμο του φόρεσε την κόκκινη στρατιωτική στολή των «Φρουρών της Ιρλανδίας». Όπως είχε δηλώσει ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Χάρντμαν η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αποφασίσει τι θα φορέσει στο γάμο του ο εγγονός της και δεύτερος στην διαδοχή του θρόνου εκείνη την εποχή. «Ήθελα να αποφασίσω τι θα φορέσω στο γάμο, όμως άκουσα κατηγορηματικά "όχι, αυτό θα φορέσεις!"», είχε πει ο Γουίλιαμ. 

Μετά το γάμο το ζευγάρι κατευθύνθηκε με άμαξα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για να παραβρεθεί στη γαμήλια δεξίωση που είχε οργανώσει η βασίλισσα Ελισάβετ. Το «παρών» έδωσαν 650 καλεσμένοι. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετήσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη. Το ζευγάρι φιλήθηκε και μετά από απαίτηση του κοινού αντάλλαξε και δεύτερο φιλί «σπάζοντας» την βασιλική παράδοση, που επιτρέπει ένα μόνο φιλί από τους νεόνυμφους όταν χαιρετούν τα πλήθη στον εξώστη των βρετανικών ανακτόρων.

Μετά την μεσημεριανή γαμήλια δεξίωση ακολούθησε και δεύτερη βραδινή με 300 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων, οι στενοί φίλοι του ζεύγους και μέλη των δύο οικογενειών.

19 Μαΐου 2018: Γάμος Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ

19 Μαΐου 2018. Ο πρίγκιπας Χάρι και η αμερικανίδα ηθοποιός, Μέγκαν Μαρκλ, παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Γουίνδσορ και την τελετή παρακολούθησαν 27,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Παρούσα στον γάμο ήταν η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είχε τους λόγους της για να μην νιώθει άνετα με το νυφικό της αγαπημένης του εγγονού της.

Το μεταξωτό Givenchy νυφικό της Μέγκαν Μάρκλ, σχεδιασμένο από την Κλερ Γουέιτ Κέλερ, είχε ανοιχτή λαιμόκοψη και ένα μακρύ πέπλο 5 μέτρων κεντημένο με λουλούδια που αντιπροσωπεύουν τις 53 χώρες της Κοινοπολιτείας, μιμούμενη την εμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ την ημέρα της στέψης της. Η Μέγκαν Μαρκλ είχε προσθέσει μόνο την παπαρούνα της Καλιφόρνια, θέλοντας να τιμήσει και τη δική της πατρίδα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θεωρούσε ότι το νυφικό της ηθοποιού ήταν «πολύ λευκό» και δεν ταίριαζε σε μία διαζευγμένη.

«Κατά την άποψη της μονάρχη, δεν ήταν πρέπον για μια διαζευγμένη που ξαναπαντρεύεται στην εκκλησία να δείχνει τόσο επιδεικτικά παρθένα» φέρεται να είχε πει η Ελισάβετ.

Ο πρίγκιπας Χάρι παντρεύεται τη Μέγαν Μαρκλ - Andrew Matthews/pool photo via AP

Η Μέγκαν Μαρκλ μπήκε μόνη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον πύργο των Γουίνδσορ, ακολουθούμενη από τα παρανυφάκια της και έφτασε μέχρι τη μέση της διαδρομής προς το ιερό, όπου την περίμενε ο τότε πρίγκιπας Κάρολος.

Ο πεθερός της της έδωσε το χέρι και τη συνόδευσε ως το ιερό όπου την περίμενε ο μέλλων σύζυγός της, πρίγκιπας Χάρι.


Πάντως η βασίλισσα Ελισάβετ, ως γνήσια γιαγιά που είχε αδυναμία στον εγγονό της, επέτρεψε στον Χάρι να φορέσει τη στρατιωτική του στολή, αλλά και να κρατήσει το μούσι του που κανονικά έπρεπε να ξυρίσει.

2 Ιουλίου 2011: Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό παντρεύεται την πανέμορφη Σαρλίν

O πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στις 2 Ιουλίου 2011. Ο πολυτελής γάμος τους, αξίας 53 εκατομμυρίων λιρών είχε χαρακτηριστεί τότε ως το «μεγαλύτερο πάρτι των τελευταίων 55 ετών».

Το ζευγάρι γνωρίστηκε για πρώτη φορά λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ, το 2000. Στις 23 Ιουνίου 2010 ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους, με τη Σαρλίν να φοράει ένα μοναδικό δαχτυλίδι αρραβώνων με διαμάντια.

Έκτοτε η σχέση του ζευγαριού έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς η Σαρλίν υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις στη Νότια Αφρική, κατά τη διάρκεια των 10 μηνών της παραμονής της εκεί, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε για αρκετούς μήνες και σε μια ιδιωτική κλινική στην Ελβετία.

Αργότερα βγήκαν στο φως οι κρυφοί λογαριασμοί του Αλβέρτου για τις ερωμένες του, τα εξώγαμα αλλά και τις σπατάλες της Σαρλίν.

Αλλά ας επικεντρωθούμε στον γάμο.

Ο θρησκευτικός γάμος του Αλβέρτου και της Σαρλίζ - EPA/GAETAN LUCI / PALAIS PRINCIER/HO HANDOUT

Παρά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη Σαρλίν να έχει μετανιώσει το γάμο και ότι προσπάθησε να φύγει από το Μονακό, έπειτα από φήμες ότι ο Αλβέρτος ήταν ο πατέρας τρίτου νόθου παιδιού, ο γάμος έγινε κανονικά και ήταν σαν να έχει βγει από παραμύθι, με τη θρησκευτική τελετή να διεξάγεται στην κεντρική αυλή του ανακτόρου, που μετατράπηκε σε υπαίθριο καθεδρικό ναό και πλούσια τριήμερη εκδήλωση με διάσημους καλεσμένους.

Η πριγκίπισσα Σαρλίν ακτινοβολούσε μέσα στο ιβουάρ νυφικό της Armani Prive, που είχε ανοιχτό ώμο και ήταν κεντημένο με 40.000 κρύσταλλα Swarovski.

Όμως δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει. Καθώς οι φωτογραφίες της όμορφης νύφης που ταμπονάρει το μάγουλό της με ένα χαρτομάντιλο έκαναν τον γύρο του κόσμου, οι βασιλικοί παρατηρητές υπέθεσαν ότι δεν ήταν δάκρυα χαράς.

Η γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche ισχυρίστηκε ότι είχε προσπαθήσει να διαφύγει στη Νότια Αφρική -όπου μεγάλωσε- τρεις φορές πριν από τη μεγάλη μέρα, προτού η αστυνομία την πείσει να επιστρέψει.


Οι αξιωματούχοι του παλατιού αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.

Η Σαρλίν θα πει αργότερα σε μια συνέντευξη στους Times: «Όλα ήταν τόσο έντονα και υπήρχαν όλα τα ανάμεικτα συναισθήματα λόγω των φημών, και προφανώς η ένταση αυξήθηκε και ξέσπασα σε κλάματα [αμέσως μετά την τελετή].

Σταδιακά οι κοινές, δημόσιες εμφανίσεις τους άρχισαν να ελαττώνονται, όπως και τα χαμόγελα από την πλευρά της Σαρλίν. Πολύ γρήγορα, το δροσερό κορίτσι που έγινε πριγκίπισσα του Μονακό, μεταμορφωνόταν σε μια γυναίκα που απλά διεκπεραίωνε χωρίς να χαίρεται τίποτα.

Η Σαρλίν έγινε η «θλιμμένη πριγκίπισσα» του Μονακό. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν απέκτησαν δίδυμα στις 10 Δεκεμβρίου του 2014: την Γαβριέλα Θηρεσία Μαρία και τον πρίγκιπα Ιάκωβο Ονώριο Ρενιέ.

Το 2021 «εξαφάνιση» της Σαρλίν έγινε πρώτο θέμα με τον πρίγκιπα Αλβέρτο να δίνει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της στο περιοδικό People λέγοντας ότι λαμβάνει θεραπεία σε κλινική ψυχικής υγείας «εκτός του Μονακό». Η ασθένειά της έγινε σαφής «μέσα σε λίγες ώρες» από την άφιξή της από τη Νότια Αφρική και η οικογένειά της παρενέβη για να ζητήσει βοήθεια με την Σαρλίν να επιλέγει η ίδια να νοσηλευτεί.

22 Μαΐου 2004: Ο γάμος του βασιλιά Φελίπε και της Λετίθια

Εικοσιένα χρόνια γάμου θα κλείσουν στις 22 Μαΐου 2025 ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας και η ιστορία τους είναι γεμάτη ψιθύρους για απιστίες, μυστικά και σκάνδαλα.

Η πρώην δημοσιογράφος Λετίθια γοήτευσε τον Φελίπε όταν την πρωτοσυνάντησε στο σημείο του ναυαγίου του πλοίου Prestige και κάλυπτε την διαρροή πετρελαίου στη Β. Ισπανία, τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα. Εκεί βρισκόταν και ο πρίγκιπας Φελίπε, ως εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας και γοητεύτηκε από την παρουσία της.

Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τους δυο τους καθώς το παλάτι δεν την ήθελε στους κόλπους της, ήταν χωρισμένη και χωρίς αριστοκρατική καταγωγή, κοινώς δεν έκανε για μέλλουσα βασίλισσα της χώρας. Ωστόσο, ο Φελίπε παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του έδωσε αγώνα και παντρεύτηκε την γυναίκα που ερωτεύτηκε.

Ο βασιλιάς Φελίπε παντρεύεται την Λετίθια - EPA/Alberto Estevez

Ο γάμος τους έγινε στις 22 Μαΐου του 2004 στον Καθεδρικό Ναό Almudena στη Μαδρίτη παρουσία 1.200 καλεσμένων.

Ανάμεσά τους ήταν εκπρόσωποι από 12 βασιλικές οικογένειες και ξεχωριστά μέλη της αριστοκρατικής κοινότητας της Ισπανίας.

Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στη νύφη και το νυφικό που επέλεξε για την πιο όμορφη μέρα της ζωής της. Η νυφική δημιουργία ήταν δια χειρός Manuel Pertegaz και έμοιαζε βγαλμένη από παραμύθι.

Αποτελούνταν από μετάξι από την περιοχή της Βαλένθια και είχε κεντήματα από ασημένια νήματα. Το κόστος έφτασε τα 6 εκατομμύρια λίρες.

Το νυφικό της ξεχώρισε για την κομψότητα και το σοφιστικέ κόψιμό του με ασύμμετρα, μακριά μανίκια κι έναν ψηλό γιακά. Η Λετίθια συνδύασε το νυφικό της με ένα ζευγάρι γόβες Μανόλο Μπλάνικ οι οποίες ήταν φτιαγμένες με το ίδιο ύφασμα.

Ο γιακάς, όπως και η μπορντούρα του υπόλοιπου φορέματος, ήταν διαλεγμένος με βαριά λευκά κεντήματα που απεικόνιζαν τον ψύλλο και τα στάχυα - λεπτομέρειες από το οικόσημο του πρίγκιπα των Αστουριών. Πίσω από τη νύφη κυλούσε μια κυκλική ουρά 4,5 μέτρων και φορούσε επίσης μια διαμαντένια τιάρα που είχε φορέσει η πεθερά της βασίλισσα Σοφία την ημέρα του δικού της γάμου με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος το 1962.

Μετά τη γαμήλια τελετή, το φόρεμα φυλάχτηκε με προσοχή και εκτίθεται από το 2005 στο βασιλικό παλάτι του Αρανχουέθ.

19 Απριλίου 1956: Γκρέις Κέλι και πρίγκιπας Ρενιέ

Για το τέλος αφήσαμε ένα πολύ όμορφο παραμύθι που δυστυχώς δεν είχε happy end. Τριάντα έξι μοδίστρες εργάστηκαν επί τρεις εβδομάδες για να μετατρέψουν τη χολιγουντιανή σταρ Γκρέις Κέλι σε πριγκίπισσα του παραμυθιού την ημέρα του γάμου της. 

Η καλλονή Γκρέις Κέλι χαιρετάει τα πλήθη μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό - Φωτογραφία αχρείου AP

Η μέρα που η Γκρέις Κέλι απο θρυλική σταρ μεταμορφώθηκε σε πριγκίπισσα, σήμανε και το τέλος της καριέρας της στην υποκριτική. Ήταν άλλωστε βασική προϋπόθεση...

Η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του Άλφρεντ Χίτσκοκ και βραβευμένη με Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου το 1954, έφθασε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μονακό φορώντας ένα παραμυθένιο νυφικό σχεδιασμένο από την Helen Rose, που είχε φτιαχτεί από 270 μέτρα από βελγική δαντέλα και 137 μέτρα μεταξιού, ταφτά και τούλι. Τα γοβάκια και το πέπλο της ήταν διακοσμημένα με πέρλες. Όλα τα βλέμματα ήταν πάνω της και δικαίως.

Ο τύπος της εποχής, οι καλεσμένοι αλλά και τα 30 εκατομμύρια θεατές που παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή αυτή τελετή μιλούσαν για τον «γάμο του αιώνα» με την ίδια να συμπληρώνει ειρωνικά μερικά χρόνια αργότερα πως επρόκειτο για «το καρναβάλι του αιώνα».

Λίγους μήνες μετά το γάμο της με το Ρενιέ, η πριγκίπισσα έφερε στον κόσμο το πρώτο παιδί, την πριγκίπισσα Καρολίνα. Το ζευγάρι θα αποκτούσε άλλα δύο παιδιά τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1958 και την πριγκίπισσα Στεφανί το 1965.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις του Ρενιέ μετέτρεψαν τη Γκρέις Κέλι σε μία θλιμμένη πριγκίπισσα που στη σκέψη του διαζυγίου έτρεμε πως δεν θα έβλεπε ξανά τα παιδιά της.

Η πριγκίπισσα Γκρέις έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 52 ετών, στις 14 Σεπτεμβρίου 1982 όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, ενός Rover P6, που βγήκε από το δρόμο και έπεσε από μεγάλο ύψος στους λόφους πάνω από το Μονακό, έχοντας μαζί της την κόρη της πριγκίπισσα Στεφανί η οποία υπέστη σοβαρό κάταγμα στην αυχενική μοίρα και αναγκάστηκε να φορέσει κολάρο.

 

 

Lifestyle
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Η μητέρα της νύφης ευχήθηκε on camera στο νεόνυμφο ζευγάρι – «Να είναι ευτυχισμένοι όπως είναι τώρα»
«Φυσικά συγκινήθηκα, είμαι κλασική μαμά. Το όνειρό μου ήταν πάντα να είναι καλά το παιδί μου, τίποτα άλλο», είπε με χαμόγελο στην κάμερα
Παύλος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Η μητέρα της νύφης ευχήθηκε on camera στο νεόνυμφο ζευγάρι – «Να είναι ευτυχισμένοι όπως είναι τώρα»