Ο καλλιτέχνης Ai Weiwei θέτει 81 ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο του τελευταίου πρότζεκτ του, με τίτλο «Ai vs AI».
Το project έχει ξεκινήσει από τις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου. Είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη του, σε ένα πρότζεκτ που θα διαρκέσει 81 ημέρες, όσες ήταν η κράτησή του το 2011 σε φυλακή στην Κίνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτεινόμενες σε ένα ευρύτατο φάσμα φιλοσοφικών, πολιτικών και επισημονικών πεδίων, κάθε μια από τις ερωτήσεις είναι στοχασμός για τον ρόλο της ανθρωπότητας στον διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων και αναπτυσσόμενων τεχνολογιών.
«Αυτό δεν έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό έχει να κάνει με την ελευθερία των ερωτήσεων. Ο καθένας έχει δικαίωμα να θέτει ερωτήσεις», λέει ο Ai Weiwei.
Αυτές οι φαινομενικά αναπάντητες ερωτήσεις προβάλλονται καθημερινά από την πλατφόρμα τέχνης και κουλτούρας CIRCA, φωτίζοντας το Piccadilly Lights του Λονδίνου και άλλες τοποθεσίες, περιλαμβανομένων της Σεούλ, του Βερολίνου και του Μιλάνου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στόχος του Weiwei είναι να μοιραστεί τις ιδέες του μέσω αυτών των ερωτήσεων και τόσο οι αποκρίσεις του και οι απαντήσεις της AI παρουσιάζονται μέσω της ιστοσελίδας της CIRCA και social media.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επί 81 μέρες, ο καλλιτέχνης θέτει ερωτήσεις που απευθύνονται και στην τεχνητή νοημοσύνη και στο ευρύ κοινό. Παρουσιάζονται κάθε βράδυ στις 20:24 τοπική ώρα στο Piccadilly Lights και ποικίλουν από φιλοσοφικές και επιστημονικές μέχρι χιουμοριστικές και παράλογες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το πρότζεκτ αντλεί έμπνευση από την Tiānwèn («Οι Ουράνιες Ερωτήσεις» ή «Ερωτήσεις προς τον Ουρανό»), μια συλλογή 172 ερωτημάτων προς τους θεούς που εγχάραξε πριν από 2.300 χρόνια στους τοίχους ενός ναού ο θρυλικός ποιητής Qu Yuan.
Ταυτόχρονα, είναι ένας παραλληλισμός στην 81 ημερών φυλάκισή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στη διάρκεια της οποίας ο Weiwei υφίστατο συνεχή ανάκριση από μια εξουσία που ασκούσε ένα άνισο δικαίωμά της να θέτει ερωτήσεις που έπρεπε να απαντηθούν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ