Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να αποτελέσει τον «σύμμαχο» σας για κάθε είδους ασθένεια. Πλέον, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι ο «καλός» ύπνος μπορεί, επίσης, να είναι το καλύτερο φάρμακο για το αίσθημα της μοναξιάς.
Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση (SLEEP 2024) για την κλινική μελέτη του ύπνου και τον κιρκάδιο ρυθμό στο συνεδριακό κέντρο George R. Brown, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του κέντρου του Χιούστον της πολιτείας Τέξας (ΗΠΑ), υποδεικνύει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ποιοτικού ύπνου και των χαμηλών επιπέδων μοναξιάς. Επίσης, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τους νεαρούς ενήλικες.
Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Vivek H. Murthy (επιχειρησιακός επικεφαλής που είναι εκπρόσωπος για θέματα δημόσιας υγείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ) ανακήρυξε την μοναξιά ως απειλή για την δημόσια υγεία το 2023.
Μάλιστα, οι ερευνητές συνέκριναν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από το αίσθημα της μοναξιάς με τις θανατηφόρες επιπτώσεις από το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα. Εξάλλου, πριν από την πανδημία του COVID-19, περίπου οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι αισθάνονταν κάποιο επίπεδο μοναξιάς- απομόνωση ή αποστασιοποίηση λόγω ελλειψης σύνδεσης με τους άλλους.
«Η μοναξιά αναδεικνύεται σε μια επείγουσα κρίση για την δημόσια υγεία, γι’αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι αρμόδιοι να κατανοήσουν τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις», αναφέρει ο Joseph Dzierzewski, αντιπρόεδρος έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στην Ουάσιγκτον και ο κύριος ερευνητής της μελέτης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.297 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για την ποιότητα του ύπνου τους και τυχόν επίπεδα μοναξιάς τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ξεκούραση από τον βραδινό ύπνο βοήθησε τους συμμετέχοντες να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους.
Μάλιστα, η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό SLEEP, τονίζοντας ότι ο καλός και ποιοτικός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής και κοινωνικής μοναξιάς. Παράλληλα, τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε ενήλικες όλων των ηλικιών.
«Τα αποτελέσματά της έρευνας υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ύπνος στην κατανόηση της μοναξιάς κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Ίσως οι προσπάθειες για καλύτερο ύπνο θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη μοναξιά, ειδικά στους νέους», εξηγεί ο Dzierzewski.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου και η Εταιρεία Έρευνας του Ύπνου συνιστούν στους ενήλικες να συμπληρώνουν επτά ώρες βραδινού ύπνου, ούτως ώστε να έχουν καλύτερη υγεία, παραγωγικότητα και διαύγεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές δεν εξήγησαν γιατί οι νεότεροι ενήλικες φάνηκε να επωφελούνται περισσότερο από τις επιδράσεις του ποιοτικού ύπνου στη μείωση των επιπέδων μοναξιάς σε σχέση με μεγαλύτερους ενήλικες. Ωστόσο, σημειώνουν ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Άλλωστε, οι υγειονομικοί των ΗΠΑ εφαρμόζουν διάφορες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστά τη συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες που ενισχύουν τις κοινωνικές σχέσεις, όπως να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους, να συμμετέχουν σε ομάδες ή συλλόγους που σχετίζονται με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, να συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες, να εκφράζουν κάθε τόσο ευγνωμοσύνη, καθώς και να συμμετέχουν σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας.