Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τιμήθηκε με Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της καριέρας του, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε χθες (21/2) στο Berlinale Palast, στο μεγάλο αφιέρωμα του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
«Νιώθω κάπως περίεργα να παίρνω ένα τιμητικό βραβείο ζωής γιατί δεν τελείωσα ακόμα! Θέλω να συνεχίσω να δουλεύω, να μαθαίνω, να τρομάζω τον εαυτό μου με κάθε νέα πρόκληση και μερικές φορές να κάνω το ίδιο και σε εσάς…» δήλωσε συγκινημένος ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, παραλαμβάνοντας την τιμητική Χρυσή Άρκτο στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Η βράβευση του Στίβεν Σπίλμπεργκ αποτελεί την κορύφωση του μεγάλου αφιερώματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην πλούσια φιλμογραφία του Αμερικανού σκηνοθέτη, που προβάλλεται κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης.
Ο Μπόνο των U2 κρατούσε στα χέρια του την τιμητική Χρυσή Άρκτο. Με την είσοδο του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, το κοινό σηκώθηκε όρθιο και τον χειροκροτούσε με ενθουσιασμό για πέντε ολόκληρα λεπτά.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αγαπάς τον Σπίλμπεργκ κι επειδή έχω πιει δυο βότκες θα σας πω τους δικούς μου που είναι πολύ προσωπικοί» ανέφερε ο φρόντμαν των U2, ο οποίος βρέθηκε στο Φεστιβάλ για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Kiss the Future».
«Τον αγαπώ για το “The Sugarland Express”. Το είδα μικρός στο σινεμά και δε θα ξεχάσω ποτέ το πρόσωπο της Γκόλντι Χον, όπως προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη. Γιατί στο πρόσωπό της μητέρας που θα κάνει τα πάντα για να ξαναπάρει πίσω το παιδί της, είδα και την δική μου μητέρα. Κλαίω κάθε φορά που το βλέπω από τότε, γιατί νιώθω μέσα μου ασφάλεια: ότι κι η δική μου μαμά θα έρχεται πάντα να με ψάχνει. Αυτό είναι καθαρό σινεμά ή μάλλον καθαρός Σπίλμπεργκ. Γιατί για κάτι τέτοιες στιγμές, το σινεμά του Σπίλμπεργκ έγινε επίθετο… Σε λίγη ώρα θα δούμε ξανά το “Τhe Fabelmans”.
Οι κριτικοί το τίμησαν με διθυραμβικές κριτικές, αλλά διαφωνώ μαζί τους σε κάτι: δεν είπε για πρώτη φορά ο Σπίλμπεργκ την ιστορία της ζωής του. Πάντα δεν μιλάει για παιδιά και την τραυματισμένη οικογένειά τους; Πάντα δεν μιλάει για την αθωότητα που χάνεται και την αθωότητα που ξανακερδίζεται; Ο Σπίλμπεργκ είπε και τη δική σας ιστορία και την δική μου ιστορία..» πρόσθεσε ο Μπόνο.
Ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Αμερικανός σκηνοθέτης ευχαρίστησε τον Μπόνο για τον εγκωμιαστικό του λόγο και τη ματιά του στο έργο του, καθώς και το Φεστιβάλ Βερολίνου για αυτή την μεγάλη τιμή.
«Στέκομαι απόψε μπροστά σας αποδεχόμενος τη Χρυσή Άρκτο και πρέπει να σας πω ένα αστείο: οι αρκούδες με τρομάζουν, ακόμα περισσότερο κι από τους καρχαρίες. Αλλά είναι καλό να φοβάσαι ακόμα και να αντιμετωπίζεις τη ζωή με τόλμη και ταπεινότητα…» δήλωσε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.
«Σκηνοθετώ εδώ και έξι δεκαετίες, αλλά ο χρόνος, όπως πολύ καλύτερα είχε πει ο Αϊζενστάιν είναι τόσο σχετικό πράγμα. Γιατί μέσα μου νιώθω ότι μόλις πέρσι σκηνοθέτησα το “Duel” ή το “Jaws”. Στα 76 μου γνωρίζω πολύ περισσότερα για το πώς να κάνεις σινεμά από όσα ήξερα όταν ήμουν 25 χρονών και σκηνοθέτησα την πρώτη μου ταινία. Αλλά οι αγωνίες, οι φόβοι και οι προκλήσεις έμειναν μέσα μου το ίδιο ζωντανά, σαν να μην πέρασε ο χρόνος.
Ευτυχώς, το ίδιο έντονη έμεινε κι η χαρά και ο ενθουσιασμός που συνοδεύουν την πρώτη μέρα στο γύρισμα. Το σινεμά έγινε το σπίτι μου για όλες τις προκλήσεις και τη χαρά μου. Όμως, το αληθινό μου σπίτι είναι εδώ και τρεις δεκαετίες μία υπέροχη καλλιτέχνης, η σύντροφός μου, η μητέρα των παιδιών μου, η Κέιτ μου. Κέιτ σ’ ευχαριστώ για όλα..» συμπλήρωσε.
Στη διάρκεια της μακράς και επιτυχημένης πορείας του, ο Σπίλμπεργκ έχει κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό βραβείων, προτάθηκε για Όσκαρ συνολικά 19 φορές και κέρδισε τρία βραβεία της Ακαδημίας: δύο «Καλύτερης Ταινίας» για το «Πορφυρό Χρώμα» και τη «Λίστα του Σίντλερ» και ένα «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» για τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν». «Δεν τα κατάφερα μόνος μου. Ποτέ, καμία επιτυχία μου δεν ήταν δική μου. Τα οφείλω όλα στους συνεργάτες μου, στις ομάδες κάθε ταινίας μου. Όλοι βραβεύονται απόψε…» σημείωσε ο σκηνοθέτης στη χθεσινή βράβευση.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Μπερλινάλε την εκδήλωση παρακολούθησαν 1600 άτομα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες επανήλθαν σε πλήρη λειτουργία μετά την πανδημία και το κοινό μπορεί και πάλι να βιώσει το σινεμά μαζί καθώς και για το γεγονός ότι το φεστιβάλ αποτελεί για άλλη μια χρονιά ένα μέρος για συναρπαστικές εμπειρίες, εμπνευσμένες συναντήσεις και ζωηρές ανταλλαγές», σχολίασαν οι διευθυντές του φεστιβάλ, Μαριέτε Ρίσενμπικ και Κάρλο Σατριάν.
Μετατρέπει την ταινία «Ναπολέων» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ σε σειρά
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ετοιμάζει το επόμενο μεγάλο του πρότζεkτ, θα διασκευάσει μια από τις ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που δεν γυρίστηκαν σε σειρά, αποτελούμενη από επτά μέρη για το HBO.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στο πρότζεκτ. «Με τη συνεργασία της Κριστιάν Κιούμπρικ (συζύγου του Κιούμπρικ) και του Γιαν Χάρλαν (παραγωγού των ταινιών του Κιούμπρικ) ετοιμάζουμε μια μεγάλη παραγωγή για το HBO βασισμένη στο αρχικό σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, “Ναπολέων”» τόνισε ο σκηνοθέτης.
Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε αρχικά σχέδια να γυρίσει την ταινία μετά την επιτυχία του «2001: A Space Odyssey». Έκανε εκτεταμένη έρευνα για τον ηγέτη της Γαλλικής Επανάστασης και μάλιστα σχεδίαζε να πραγματοποιήσει γυρίσματα σε όλη την Ευρώπη, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρουμανία. Το κινηματογραφικό έργο επρόκειτο επίσης να συμπεριλάβει περίπου 40.000 στρατιώτες και μάλιστα θα είχε ως πρωταγωνιστές τους Ντέιβιντ Χέμινγκς και Τζακ Νίκολσον. Η Όντρεϊ Χέπμπορν είχε επιλεγεί για τον ρόλο της συζύγου του, Ζοζεφίνα.
Δυστυχώς, λόγω του κόστους γυρισμάτων της κινηματογραφικής μεταφοράς του «War and Peace» από τον Σεργκέι Μπονταρτσούκ και της εμπορικής αποτυχίας του «Waterloo», ο Κιούμπρικ εγκατέλειψε τα σχέδια για ταινία με θέμα τον Ναπολέοντα και επικεντρώθηκε στο φιλμ «Barry Lyndon».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ