Site icon NewsIT

Οι 5 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ΄80 που άφησαν ιστορία

06.07.2024 | 11:01
Οι 5 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ΄80 που άφησαν ιστορία

Group of friends sitting on the couch at home and watching movies together

Την δεκαετία του ’80 κυκλοφόρησαν ταινίες που κατάφεραν να γίνουν κλασικές, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου.

Στην λίστα που ακολουθεί με τις πέντε καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’80, θα δείτε αρκετούς δημοφιλείς ηθοποιοί που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην βιομηχανία του κινηματογράφου.

Μπορεί μερικοί να μην τις έχουν παρακολουθήσει ακόμη, ενώ μερικοί άλλοι, να τις έχουν δει περισσότερες από μια φορές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν και έχουν περάσει σαράντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή τους, συνεχίζουν να συναρπάζουν τους σινεφίλ.

Raging Bull (1980)

Η ταινία «Οργισμένο είδωλο» είναι δραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε, βασισμένη στην αυτοβιογραφία του πυγμάχου Τζέικ ΛαΜόττα με τίτλο Raging Bull: My Story, την οποία διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη οι Πολ Σρέιντερ και Μάρντικ Μάρτιν.

RAGING BULL (1980) | Official Trailer | MGM

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο ρόλο του Λα Μότα, ενός πυγμάχου μεσαίων βαρών που με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά του, την υπέρμετρη οργή, αλλά και την ζήλεια του, κατέστρεψε τη σχέση του με τη σύζυγό του και αποξενώθηκε από την οικογένειά του. Μαζί με τον Ντε Νίρο εμφανίζονται ο Τζο Πέσι στο ρόλο του αδελφού του Λα Μότα, Τζόι και η Κάθι Μοριάρτι στο ρόλο της συζύγου του Λα Μότα, Βίκι. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης σε μικρότερους ρόλους ο Νίκολας Κολασάντο, η Τερέζα Σαλντάνα και ο Φρανκ Βινσέντ.

Βlade Runner (1982)

Το Blade Runner είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας σε σκηνοθεσία Ridley Scott και σενάριο των Hampton Fancher και David Peoples, με πρωταγωνιστές τους Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young και Edward James Olmos. Η ταινία χρησιμοποίησε αρκετά στοιχεία από το μυθιστόρημα του Philip K. Dick «Do Androids Dream of Electric Sheep;» (1968).

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τον ντετέκτιβ επικηρυγμένων ανδροειδών, Ρικ Ντέκαρντ σ’ έναν κατεστραμμένο κόσμο από πυρηνική καταστροφή, όπου τα ζώα είναι σχεδόν εξαφανισμένα.
The empire strikes back (1980)

H ταινία «Ο Πόλεμος των Άστρων – Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» (γνωστό και ως Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) είναι επιστημονικής φαντασίας ταινία σε σκηνοθεσία του Irvin Kershner και σενάριο των Leigh Brackett και Lawrence Kasdan, βασισμένη σε μια ιστορία του George Lucas. Αποτελεί το πέμπτο κεφάλαιο της πρώτης ομότιτλης ταινίας «Ο Πόλεμος των Άστρων».

Τα γεγονότα εκτυλίσσονται τρία χρόνια μετά την πρώτη ταινία. Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, υπό την ηγεσία του μοχθηρού Νταρθ Βέιντερ, καταδιώκει τον Λουκ Σκαϊγουώκερ και την Επαναστατική Συμμαχία. Ενώ ο Βέιντερ κυνηγά μια μικρή ομάδα των φίλων του Λουκ — τον Χαν Σόλο, την Πριγκίπισσα Λέια Οργκάνα και άλλους, σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του Γαλαξία, ο Λουκ μελετά τη Δύναμη με το Δάσκαλο Τζεντάι Γιόντα.

Όμως, όταν ο Βέιντερ αιχμαλωτίζει τους φίλους του Λουκ, ο Σκαϊγουώκερ πρέπει ν’ αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση του και να γίνει Τζεντάι, ή αν θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τον Βέιντερ και να σώσει τους συντρόφους του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Χάμιλ, Χάρισον Φορντ, Κάρι Φίσερ, Μπίλλι Ντι Γουίλιαμς,Άντονι Ντάνιελς και Πίτερ Μέιχιου.

The Shining (1980)

Η Λάμψη είναι ψυχολογική ταινία τρόμου σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος συνέγραψε και το σενάριο μαζί τον μυθιστοριογράφο Νταϊάν Τζόνσον. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King του 1977. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι: Jack Nicholson , Danny Lloyd , Shelley Duvall και Scatman Crothers.

Ο Τζακ Τόρανς, ένας επίδοξος συγγραφέας τρόμου και πρώην καθηγητής φιλολογίας, αναλαμβάνει ως ο νέος επιτηρητής ενός παλιού ξενοδοχείου στο Κολοράντο (Overlook Hotel), ελπίζοντας πως θα του δώσει αρκετή έμπνευση για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος τρόμου. Στη ρεσεψιόν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Στούαρτ Ούλμαν, τον ενημερώνει ότι ο προηγούμενος επιστάτης, Τσαρλς Γκρέιντι, είχε δολοφονήσει την οικογένεια του (την γυναίκα του και τις κόρες τους) κατά τη διάρκεια την διαμονής του στο ξενοδοχείο.

When Harry Met Sally (1989)

Η ταινία «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» είναι μια ρομαντική κωμωδία σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ και σενάριο της Νόρα Έφρον. Πρωταγωνιστούν οι Billy Crystal και Meg Ryan ως Harry και Sally, αντίστοιχα.

Η ιστορία ακολουθεί τους χαρακτήρες του τίτλου από τη στιγμή που συναντιούνται στο Σικάγο και μοιράζονται ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Η ταινία εξετάζει το ερώτημα εάν οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι απλώς φίλοι.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version