Κυριακή, 11 Αυγ.
33oC Αθήνα

Οι 5 κορυφαίες ταινίες δράσης όλων των εποχών

Photo by 20th Century-Fox/Getty Images
Photo by 20th Century-Fox/Getty Images

Οι ταινίες δράσης τροφοδοτούν την αδρεναλίνη. Ατρόμητοι ήρωες προσπαθούν να κατατροπώσουν τους «κακούς».

Πυροβολισμοί, καταδιώξεις, ανατινάξεις, μάχες σώμα με σώμα, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που ανεβάζουν κατακόρυφα την αγωνία στις ταινίες δράσης, με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε κάθε σκηνή με κομμένη την ανάσα.

Σε αυτό το κείμενο, φτιάξαμε μια λίστα με τις πέντε κορυφαίες ταινίες δράσης όλων των εποχών, σύμφωνα με γνώμες κριτικών από δέκα sites που ειδικεύονται στον χώρο της έβδομης τέχνης. 

Ιδού οι πέντε κορυφαίες ταινίες δράσεις…

Die Hard (1988)

Στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες ταινίες δράσης όλων των εποχών βρίσκεται το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», ταινία που κυκλοφόρησε το 1988, αποσπώντας θετικά σχόλια από τους κριτικούς. Ο αστυνομικός της Νέας Υόρκης, Τζον Μακλέιν αντιμετωπίζει μια ομάδα οργανωμένων εγκληματιών με επικεφαλής τον Χανς Γκρούμπερ, οι οποίοι κάνουν μια ληστεία υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής επίθεσης και κρατούν ομήρους, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του Μακλέιν.

Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Άλαν Ρίκμαν, Αλεξάντερ Γκοντούνοβ και Μπόνι Μπεντίλια.

Indiana Jones: Raiders of the lost Ark (1981)

Η ταινία «Οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» κυκλοφόρησε το 1981 σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ και παραγωγή Τζορτζ Λούκας με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ. Αποτελεί την πρώτη από την σειρά ταινιών με κεντρικό ήρωα τον αρχαιολόγο, Ιντιάνα Τζόουνς (Indiana Jones), ο οποίος προσπαθεί να αποτρέψει τους Ναζί από τον να βρουν την «Κιβωτό της Διαθήκης», που πρόκειται να κάνει τον στρατό τους, πανίσχυρο. Η ταινία σημείωσε την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία την χρονιά που κυκλοφόρησε στις αίθουσες, ενώ απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Η ταινία ήταν υποψήφια για εννέα Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία κερδίζοντας, τελικά, τέσσερα σε τεχνικές κατηγορίες και ένα ειδικό Όσκαρ για το Μοντάζ Ηχητικών Εφέ.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί:  Κάρεν Άλεν, Πολ Φρίμαν, Τζον Ρις-Ντέιβις και Ντένχολμ Έλιοτ.

Aliens (1986)

Ακολουθεί η ταινία «Alien: H επιστροφή» σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Κάμερον που κυκλοφόρησε το 1986 και αφηγείται την περιπέτεια της Έλεν Ρίπλεϊ (Σιγκούρνι Γουίβερ), καθώς επιστρέφει στον πλανήτη όπου το πλήρωμά της ήρθε αντιμέτωπο με το εχθρικό εξωγήινο πλάσμα. Αποτελεί την συνέχεια της ταινίας «Άλιεν: Ο επιβάτης του διαστήματος» (1979) που είχε σκηνοθετήσει ο Ρίντλεϊ Σκοτ. Η ταινία κέρδισε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Γουίβερ, κερδίζοντας δύο στις κατηγορίες μοντάζ, ηχητικών εφέ και οπτικών εφέ.

 

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται, επίσης, οι ηθοποιοί: Κάρι Χεν, Μάικλ Μπιν, Λανς Χένρικσεν, Γουίλιαμ Χόουπ, Πολ Ράιζερ και Μπιλ Πάξτον.

Terminator 2: Judgment Day (1991) 

Η ταινία «Εξολοθρευτής 2: Mέρα Κρίσης» (1991) σε σκηνοθεσία του Τζέιμς αποτελεί την συνέχεια της πρώτης ταινίας «Ο Εξολοθρευτής» (The Terminator, 1984). Η ταινία ακολουθεί τη Σάρα Κόνορ και το γιο της, Τζον, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από έναν πιο εξελιγμένο εξολοθρευτή, ο οποίος έχει σκοπό να σκοτώσει τον Τζον πριν γίνει ο αρχηγός της αντίστασης. Ένας παλαιότερος και λιγότερο εξελιγμένος εξολοθρευτής (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ) αναλαμβάνει να προστατεύσει τη Σάρα και τον Τζον και να τους βοηθήσει να αποφευχθεί η Μέρα της Κρίσης, μια μέρα της ιστορίας, όπου οι μηχανές θα εξεγερθούν και θα εξαφανίσουν όλη την ανθρωπότητα.

Πρωταγωνιστούν, επίσης, οι ηθοποιοί: Λίντα Χάμιλτον, Έντουαρντ Φερλόνγκ και Ρόμπερτ Πάτρικ.

The Matrix (1999) 

H επίδραση της ταινίας «Matrix» που κυκλοφόρησε το 1999 ήταν καταλυτική για τις ταινίες που εμφανίστηκαν μετέπειτα στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Ο προγραμματιστής υπολογιστών, Τόμας Άντερσον, που ενσαρκώνει ο Κιάνου Ριβς, έχει μια μυστική ζωή ως χάκερ με το ψευδώνυμο «Νίο». Αινιγματικά μηνύματα που εμφανίζονται στον υπολογιστή του και μια περιπέτεια με κυβερνητικούς πράκτορες τον οδηγεί σε μια ομάδα που καθοδηγείται από τον μυστηριώδη Μορφέα, ένα άτομο που του προσφέρει την δυνατότητα να μάθει την αλήθεια για το Matrix, το γεγονός, δηλαδή, ότι ο κόσμος είναι προϊόν εικονικής πραγματικότητας.

Πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί: Λόρενς Φίσμπερν, Κάρι-Αν Μος, Χιούγκο Γουίβινγκ και Τζο Παντολιάνο.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις