Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για την προστασία των καλλιεργειών τους από τα έντομα κι άλλες μυκητολογικές ασθένειες.
Ωστόσο, τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα εγκυμονούν διάφορους κινδύνους για την υγεία μας.
Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών κάτω από νερό βρύσης δεν αρκεί για να απομακρύνουμε αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας.
Ας δούμε μαζί τις τροφές που τόσο καιρό πλένετε λάθος, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό τους.
Μήλα
Τα μήλο είναι ένα νόστιμο φρούτο που προσφέρει ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό μας. Ωστόσο, το πλύσιμο των μήλων κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης δεν αφαιρεί αποτελεσματικά τα αόρατα μυκητοκτόνα και φυτοφάρμακα.
Για πιο βαθύ καθαρισμό, προτιμήστε να μουλιάσετε τα μήλα για 15 λεπτά σ’ ένα μείγμα που θα αποτελείται από 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 φλιτζάνια νερό. Στην συνέχεια, βέβαια, πρέπει να τα ξεπλύνετε με νερό. Η μαγειρική σόδα είναι τόσο αποτελεσματική που θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε περίπου το 90% από τα ίχνη φυτοφαρμάκων στα συγκεκριμένα φρούτα.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Τόσο το μπρόκολο, όσο και το κουνουπίδι περιέχουν θρεπτικά συστατικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά «μπουμπούκια» των δύο λαχανικών μπορούν να εισχωρήσουν μικροσκοπικά ζωύφια, σκόνη και βρωμιά.
Για να καθαρίσετε αυτά τα λαχανικά, γεμίστε ένα μπολ με 8 φλιτζάνια κρύο νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μουλιάστε τα για 5 λεπτά για να εξολοθρεύσετε τυχόν κρυμμένα ζωύφια. Στη συνέχεια, αφού τα τοποθετήστε σ’ ένα σουρωτήρι πρέπει να τα πλύνετε κάτω από άφθονο κρύο νερό, ώστε να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα βρωμιάς.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πλένετε τα μανιτάρια κάτω από τρεχούμενο νερό, αλλά ούτε και να τα μουλιάζετε, διότι απορροφούν το νερό και γίνονται υγρά και άνοστα.
Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια νωπή πετσέτα κουζίνας για να απομακρύνετε με απαλές κινήσεις την βρωμιά.
Ρύζι
Το ρύζι περιέχει υπερβολικές ποσότητες αμύλου, βρωμιάς και ζωυφίων, επομένως είναι σημαντικό να το ξεπλύνετε πριν το μαγείρεμα.
Αρχικά, τοποθετήστε το ρύζι σ’ ένα μπολ, ούτως ώστε να το πλύνετε κάτω από το νερό της βρύσης.
Θα παρατηρήσετε ότι το νερό γίνεται θολό. Αδειάστε το θολό νερό στο νεροχύτη και επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία άλλες τρεις φορές. Όταν διαπιστώσετε ότι το νερό είναι καθαρό, τότε, το ρύζι είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά (ρόκα, μαρούλι) περιέχουν αρκετές στρώσεις φύλλων, συνεπώς ο καθαρισμός τους δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Αρχικά, αφαιρέστε τυχόν χαλασμένα φύλλα. Για να απομακρύνετε το χώμα και την βρωμιά πρέπει να τα μουλιάσετε σ’ ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 2 φλιτζάνια νερό και 1 κουταλιά της σούπας ξύδι.
Αφήστε τα λαχανικά να μουλιάσουν στο διάλυμα για 10 λεπτά και, παράλληλα, φροντίστε να ανακατεύετε συχνά το νερό, ούτως ώστε να απομακρύνετε την κρυμμένη βρωμιά.