Παρασκευή, 8 Νοε.
15oC Αθήνα

Όσκαρ 2024: Θα μπορούσε η Λίλι Γκλάντστοουν να κερδίσει την Έμα Στόουν;

Όσκαρ 2024: Θα μπορούσε η Λίλι Γκλάντστοουν να κερδίσει την Έμα Στόουν;
Reuters

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Λίλι Γκλάντστοουν έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που προτάθηκε για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Η Λίλι Γκλάντστοουν υποδύεται τον ρόλο της Μόλι στην ταινία «The Killers of the Flower Moon» σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε και δεν είναι απίθανο να τα καταφέρει και να πάρει το πολυπόθητο Όσκαρ, στη φετινή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου 2024. 

Για τον Α’ Γυναικείο ρόλο φιγουράρουν ονόματα όπως αυτό της Έμα Στόουν με το «Poor Things», της Ανέτ Μπένινγκ με το «Nyad», της Σάντρα Χιούλερ με το «Anatomy of a Fall», της Κάρεϊ Μάλιγκαν με το «Maestro».

Η Έμα Στόουν μπορεί να φλερτάρει με το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της Μπέλα Μπάξτερ στη σκοτεινή κωμωδία «Poor Things», αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχει δεν είναι διόλου απίθανό να κερδίσει η Γκλάντστοουν το πολυπόθητο αγαλματίδιο και να γράψει ιστορία και στα Όσκαρ.

Γι’ αυτό οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες.

Η ταινία «Killers of the Flower Moon» (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού) βασίζεται σε αληθινά γεγονότα σχετικά με τις δολοφονίες των Ινδιάνων Osage.

Η Γκλάντστοουν υποδύεται ιθαγενή Μόλι Μπέρκχαρτ, μια γυναίκα Osage στην Οκλαχόμα του 1920 που βρίσκεται στη μέση μιας εφιαλτικής κατάστασης. Οι άπληστοι λευκοί δηλητηριάζουν τους ιθαγενείς σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν τα πλούσια σε πετρέλαιο εδάφη των Ινδιάνων Osage.

Οι ψηφοφόροι των Όσκαρ θέλουν πάντα να φαίνεται ότι κάνουν το σωστό και δεδομένης της εποχής, το γεγονός ότι η Λίλι Γκλάντστοουν είναι ιθαγενής Αμερικανίδα μπορεί να της φέρει ψήφους. «Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να πουν αυτό», λέει η ίδια.

Όμως η ηθοποιός πιστεύει ότι έχει την υποστήριξη των μελών της Ακαδημίας λόγω θεμελιωδών αλλαγών:

«Οι καιροί αλλάζουν οπωσδήποτε, οι προοπτικές των ανθρώπων διευρύνονται. Η Ακαδημία έχει γίνει πολύ πιο ποικιλόμορφη τα τελευταία 10 – 20 χρόνια.

Επίσης νομίζω ότι οι ιθαγενείς και αυτόχθονες κινηματογραφιστές συνεχώς ξετρελαίνουν το κοινό με αυτά που κάνουν… ο κόσμος αλλάζει. Νομίζω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος».

Σε πολλές από τις εμφανίσεις της ηθοποιού στα μέσα ενημέρωσης, η Γκλάντστοουν μιλάει για το πώς η ταινία «Killers of the Flower Moon», το οποίο περιλάμβανε 63 ρόλους ιθαγενών Αμερικανών με ονοματεπώνυμο, αποτελεί ταινία ορόσημο για την κοινότητά της όσον αφορά την εκπροσώπηση.

Ιστορικά, οι μελέτες δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιοι οι σημαντικοί ρόλοι ιθαγενών Αμερικανών σε ταινίες του Χόλιγουντ.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, η Γκλάντστοουν παραθέτει τα σχόλια του φίλου της της ιθαγενή Αμερικανού σκηνοθέτη Στέρλιν Χάρτζο, ο οποίος όπως λέει, της είπε: «Κλωτσάμε μια πόρτα και τείνουμε να την περάσουμε τρέχοντας. Μερικές φορές αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στεκόμαστε εκεί και να την κρατάμε ανοιχτή».

«Φέρνοντας τους ιθαγενείς ηθοποιούς σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, το κοινό αισθάνεται ότι οι ταινίες έχουν απήχηση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αποδεικνύεται ότι ανήκουμε σε αυτά τα μέρη και ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε.

Όπως ότι οι ιστορίες που έχουμε να πούμε είναι αυτές από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλοι, όχι μόνο εμείς».

Το «Killers of the Flower Moon» είναι μια ιστορία των ιθαγενών Αμερικανών και το χρονικό ενός τρομερού λάθους που διαπράχθηκε στην κοινότητα από άπληστους λευκούς. Όμως αυτή η ιστορία αδικίας των ιθαγενών Αμερικανών έχει διαμορφωθεί σε χολιγουντιανή αφήγηση από λευκούς άνδρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Κυρίως από τον Μάρτιν Σκορτσέζε, τους βασικούς ηθοποιούς της ταινίας Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον σεναριογράφο Έρικ Ροθ.

Η Λίλι Γκλάντστοουν παραδέχεται ότι ανησυχούσε για το πώς θα μπορούσαν να αποτυπώσουν την ιστορία. «Υπήρχε ανησυχία για όλο αυτό και για όλες τις πτυχές του», λέει η ίδια.

Ωστόσο, ήξερε ότι η ιστορία θα γινόταν με αίσθημα ευθύνης επειδή ο συμπρωταγωνιστής της Λεονάρντο Ντι Κάπριο συμμετείχε στην παραγωγή.

«Ξέρετε, ο Λίο με τον ακτιβισμό του για το κλίμα, με τον τρόπο που γνωρίζω ότι η οργάνωσή του επικεντρώνεται στους ιθαγενείς, είχα την αίσθηση ότι έτσι θα ήταν και η συνεργασία μαζί του σε αυτό το φιλμ, και έτσι ήταν».

Για την Γκλάντστοουν, σίγουρα η παρουσία πολλών ιθαγενών στην παραγωγή βοήθησε πολύ στο να αισθάνεται άνετα:

«Η ταινία είχε δημιουργήσει ένα τόσο ισχυρό δίχτυ ασφαλείας από φωνές του έθνους Osage σε κάθε τμήμα γύρω από ολόκληρη την παραγωγή. Έτσι δεν ένιωσα ποτέ ότι έπρεπε να είμαι μόνη μου ή να μιλήσω από τη σειρά μου ή να μιλήσω για τους Osage».

Η Γκλάντστοουν δείχνει σίγουρη για τον εαυτό της, αλλά παραδέχεται ότι «έτρεμε», όταν στάθηκε για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα για να κάνει σκηνές δίπλα σε θρύλους του κινηματογράφου όπως Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Λέει όμως ότι ο Ντι Κάπριο την ηρέμησε καθώς την είχε καλέσει για δείπνο για να ξεπεράσει άγχος. «Αργότερα στην πορεία, το τρέμουλο επανήλθε όταν ήμουν μπροστά του… και πολύ γρήγορα, με αγκάλιασαν και έγινα μέρος της συλλογικής διαδικασίας για να φτάσουμε να αποτυπώσουμε την αλήθεια των σκηνών».

Σε αντίθεση με κάποιες καμπάνιες της Ακαδημίας που έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσουν τη ματαιοδοξία ενός ηθοποιού, ο Γκλάντστοουν συμμετέχει σε κάτι μεγαλύτερο, σημειώνει το BBC.

Είναι μία ειλικρινής πρωτοπόρος στο να πείσει την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία να αναπαραστήσει δίκαια και υπεύθυνα τους ιθαγενείς της Αμερικής – και αυτή η αυθεντικότητα, όσο και η ιδιαίτερα υποκριτική της, μπορεί κάλλιστα να τη βοηθήσει να κερδίσει ένα Όσκαρ.

Η Λίλι Γκλάντστοουν είναι η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα στην ιστορία, που προτείνεται για Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά είναι και η πρώτη Ινδιάνα που όχι μόνο βρέθηκε υποψήφια στις Χρυσές Σφαίρες αλλά κέρδισε και το βραβείο.

Στον λόγο που εκφώνησε, στις 09.01.2024, μίλησε αρχικά στη γλώσσα του έθνους Blackfeet και συνέχισε στα αγγλικά.

Κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας της, η ηθοποιός είπε: «Αυτό το βραβείο είναι για κάθε μικρό παιδί της Ρεζ, κάθε παιδί που έχει όνειρα, που βλέπει τον εαυτό του να εκπροσωπείται και τις ιστορίες μας να λέγονται από εμάς τους ίδιους με δικά μας λόγια, με συμμάχους και εμπιστοσύνη γι’ αυτό που κάνουμε».

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις