Το πεπόνι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, μαζί με το καρπούζι. Εκτός από την δροσερή και γλυκιά του γεύση, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό που ίσως δεν γνωρίζατε.
Μεταξύ άλλων, έχει λιγοστές θερμίδες, οπότε μην γεμίσετε ενοχές από την κατανάλωση του, ενώ συμβάλλει και στην περαιτέρω ενυδάτωση του σώματος, απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Πώς να επιλέξετε ένα καλό πεπόνι
Αν το κοτσάνι είναι ξερό, τότε, το πεπόνι σας εσωτερικά είναι τέλειο. Το ίδιο ισχύει και όταν είναι βαρύ και μυρίζει υπέροχα. Το πεπόνι πρέπει να έχει κίτρινο χρώμα σε όλη την επιφάνεια του.
Σε περίπτωση που το πιέσετε ελαφρώς με τα χέρια σας, δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά σημεία, ωστόσο, μην προτιμήσετε και όσα είναι σκληρά, γιατί είναι ένδειξη ότι είναι άγουρα.
Θρεπτικά συστατικά ανά 100 g:
Ενέργεια: 37 kcal
Πρωτεΐνη: 0,75 g
Λίπος: 0 g
Υδατάνθρακες: 8,96 g
Ίνες: 0,7 g
Ζάχαρη: 8,21 g
Ασβέστιο: 15 mg
Σίδηρος: 0,27 mg
Νάτριο: 19 mg
Βιταμίνη C: 35,8 mg
Βιταμίνη Α: 3731 IUΚ
ορεσμένα λιπαρά οξέα: 0 g
Trans λιπαρά οξέα: 0 g
Χοληστερόλη: 0 mg
Τα οφέλη του πεπονιού είναι τα εξής:
Βελτιώνει την όραση: Η βιταμίνη C, η ζεαξανθίνη και τα καροτενοειδή που υπάρχουν στο πεπόνι βελτιώνουν την όραση και μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
Προσφέρει ηλεκτρολύτες: Το πεπόνι είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Αυτό βοηθά στη διατήρηση επαρκών επιπέδων υγρών και ηλεκτρολυτών στο ανθρώπινο σώμα.
Αντιμετωπίζει τον διαβήτη: Τα πεπόνια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας το χωνεύει αργά και αποτρέπει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, είναι υπέροχο για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Ενυδατώνει τον οργανισμό : Τα πεπόνια αποτελούνται από 90% νερό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: Τα πεπόνια έχουν πολύ κάλιο. Το κάλιο βοηθά στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της πίεσης του αίματος.
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας: Περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας στην αποτροπή της δυσκοιλιότητας και στην υγεία του πεπτικού συστήματος.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Το πεπόνι είναι γεμάτο με ενώσεις που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά ενισχύουν την ανοσία και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Αυτές οι ενώσεις του δίνουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η βιταμίνη Α ενισχύει την ανοσία και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.
Βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου: Το φυλλικό οξύ στο πεπόνι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αποτρέπει ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στα έμβρυα. Επίσης, βοηθά στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα και διατηρεί τη γενική υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Προστασία του δέρματος και πιο υγιή μαλλιά: Οι βιταμίνες που υπάρχουν στο πεπόνι τρέφουν το δέρμα και το προστατεύουν από επιβλαβείς τοξίνες. Αυτά τα μέταλλα και βιταμίνες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών και ταυτόχρονα ελαχιστοποιούν την τριχόπτωση.