Lifestyle

Ποια είναι τα 5 σημάδια μιας τοξικής σχέσης και γιατί δεν μπορείς να φύγεις

Όλες οι ερωτικές σχέσεις έχουν διακυμάνσεις, ωστόσο, ένας δεσμός μπορεί να αποδειχθεί τοξικός, χωρίς τα σημάδια του να είναι εμφανή.

Μέσα σε μια τοξική σχέση, η μια πλευρά νιώθει αδύναμη, ενώ η άλλη ισχυρή και τα προειδοποιητικά σημάδια εκδηλώνονται συνήθως με την μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης.

Σ’ αυτό το κείμενο, θα διαβάσετε πέντε σημάδια μιας τοξικής σχέσης, αλλά ποιοι είναι οι λόγοι που δεν μπορούμε να απαγκιστρωθούμε τόσο εύκολα από αυτήν.

Gashlighting

Με τον διεθνή αγγλικό όρο gaslighting αποδίδεται η μέθοδος συναισθηματικής χειραγώγησης και κακοποίησης με την οποία το ένα πρόσωπο της σχέσης προσπαθεί να σπείρει αμφιβολίες στο ταίρι του, έτσι ώστε να μην είναι βέβαιο για την ίδια του τη μνήμη, την αντίληψη και τη λογική.

Ο θύτης προσπαθεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα της κάθε συζήτησης, αρνούμενος πλήρως την πραγματικότητα, πετώντας, επί της ουσίας, το μπαλάκι στο θύμα: «Δεν ισχύει αυτό που λες για μένα, δεν το είπα ποτέ, είσαι απλά τρελή».

Δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός

Αντί για καλοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό, οι περισσότερες από τις συνομιλίες σας είναι γεμάτες σαρκασμό ή κριτική και τροφοδοτούνται από περιφρόνηση, που αποτελεί παράγοντα χωρισμού. Μπορεί ακόμη, η μια πλευρά, να αποφεύγει τις κλήσεις του άλλου ατόμου, μόνο και μόνο για να να αποφύγει την διαφωνία και την εχθρότητα.

Η ζήλια μετατρέπεται σε καχυποψία

Αν και είναι θετικό στοιχείο να υπάρχει λίγη ζήλια μέσα σε μια σχέση, μπορεί να εξελιχθεί σε καχυποψία. Η ζήλια είναι ένα απόλυτα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα. Αλλά όταν οδηγεί σε δυσπιστία, τότε, η ερωτική σχέση διαβρώνεται.

Ελεγκτικές συμπεριφορές

Ρωτάει ο σύντροφός σας πού βρίσκεστε όλη την ώρα; Ίσως ενοχληθούν ή εκνευριστούν, όταν δεν απαντάτε αμέσως σε μηνύματα ή σας στέλνουν μηνύματα ξανά και ξανά μέχρι να τελικά να απαντήσετε;

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να προέρχονται από τη ζήλια ή την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν την ανάγκη για έλεγχο, που μπορούν να συμβάλλουν στην τοξικότητα των σχέσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι προσπάθειες ελέγχου μπορεί επίσης να υποδηλώνουν κακοποιητική συμπεριφορά.

Συνεχής υποχώρηση στα «θέλω» του άλλου

Το να ακολουθείτε ό,τι θέλει να κάνει ο/η σύντροφός σας, ακόμη και όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες ή το επίπεδο άνεσης σας, είναι ένα σίγουρο σημάδι τοξικότητας. Αν διαρκώς κάνετε μονόπλευρες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, επειδή αποφεύγετε την αντίθεση και την πιθανή σύγκρουση (πιθανώς λόγω φόβου αντιπαράθεσης και έντασης) τότε σίγουρα δεν είστε σε μια υγιή σχέση.

Γιατί δεν μπορείς να φύγεις από μια τοξική σχέση

Πιστεύεις ότι σύντομα θα αλλάξει στάση

Μπορεί να μένει κανείς σε μια τοξική σχέση, επειδή πιστεύει ότι αν αλλάξει απλώς τον εαυτό του και τις πράξεις του, τότε, θα αλλάξει και το άλλο άτομο.

Ο φόβος να μείνεις μόνος

Ο φόβος της μοναξιάς αποτελεί έναν από τους λόγους, που μπορεί κανείς να μένει σε μια τοξική σχέση, κάτι που υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ο φόβος της αλλαγής

Ο κάθε άνθρωπος επενδύει συναισθηματικά σε κάθε σχέση. Επομένως, έχει συνηθίσει την συμπεριφορά του άλλου ατόμου και φοβάται να μπει σε νέα σχέση.

Lifestyle
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα