Το παγωτό είναι, αναμφίβολα, το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων, το οποίο το έχουμε συνδέσει κυρίως με το καλοκαίρι, επιθυμώντας να δροσίσουμε τον ουρανίσκο μας απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ωστόσο, σε ορισμένα καταστήματα βλέπουμε να αναγράφεται η λέξη gelato και όχι παγωτό. Άραγε, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα τους; Η απάντηση είναι, ναι.
Οι τρεις βασικές διαφορές ανάμεσα σε ένα παγωτό και ένα gelato είναι οι εξής: η περιεκτικότητα σε λιπαρά, η ποσότητα του αέρα, καθώς επίσης και η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειώσουμε ότι το gelato είναι η ιταλική λέξη για το παγωτό και προέρχεται από τη λατινική λέξη gelatus (που σημαίνει παγωμένο).
Το παγωτό παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και κρόκους αυγών. Ωστόσο, το gelato παρασκευάζεται από πολύ λιγότερη κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και πολύ σπάνια από κρόκους αυγού (εξαιρείται το parfait), με αποτέλεσμα να έχει λιγότερα λιπαρά.
Συνήθως, το παγωτό πρέπει να έχει τουλάχιστον 10% λιπαρά (τα περισσότερα έχουν μεταξύ 14% και 25%), ενώ το gelato μόλις 4-9%, με αποτέλεσμα να λιώνει πιο γρήγορα στο στόμα.
Επίσης, διαφέρει η μέθοδος παρασκευής μεταξύ των δύο γλυκισμάτων με αποτέλεσμα να εμφανίζουν διαφορετική πυκνότητα και όγκο. Το παγωτό αναδεύεται με γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μπαίνει περισσότερος αέρας στο μείγμα.
Από την άλλη, το gelato αναδεύεται με πιο αργό ρυθμό και απορροφά πολύ λιγότερο αέρα, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ πιο πυκνό επιδόρπιο.
Τέλος, όσον αφορά την συντήρηση τους, το παγωτό συνήθως παρασκευάζεται και φυλάσσεται σε βαθειά κατάψυξη θερμοκρασίας -18°C. Το gelato είθισται να προορίζεται από την παραγωγή στην κατανάλωση και να φυλάσσεται σε θερμοκρασία βιτρίνας που κυμαίνεται συνήθως από -5,5 έως -12 °C.
Έτσι το παγωτό σερβίρεται κυρίως με scoop σε ομοιόμορφες μπάλες, ενώ, αντίστοιχα, το gelato με σπάτουλα.