Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει τυφλωθεί

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει τυφλωθεί

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας χάνει την όραση του, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε, τόσο στα μάτια του (θολή όραση, στραβισμός) όσο και στην συμπεριφορά του (σκοντάφτει συνεχώς σε έπιπλα ή διάφορα αντικείμενα, απώλεια ενδιαφέροντος για παιχνίδια).

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να χάσει την όραση του. Για παράδειγμα, η απώλεια όρασης μπορεί να είναι μέρος της γήρανσης ή κάποιας λοίμωξης, πέραν του τραυματισμού. 

Η τύφλωση στους σκύλους είναι σχεδόν πάντα σταδιακή και μπορεί τα συμπτώματα να εμφανιστούν μετά από αρκετούς μήνες.

Γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε τα σημάδια, έγκαιρα.

Ορισμένες αλλαγές στην συμπεριφορά του (άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας, επιθετικότητα) μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια,  αλλά συχνά συγχέονται με άλλες πιθανές ασθένειες.

Μερικά κοινά σημάδια ενός σκύλου που οδηγείται σε τύφλωση μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θολά μάτια
  • Λευκές κηλίδες στα μάτια
  • Δισταγμός να ανέβει σκάλες
  • Σκοντάφτει σε αντικείμενα
  • Ερυθρότητα και πρήξιμο πάνω ή γύρω από τα μάτια
  • Στραβισμός
  • Φοβία όταν επιχειρείτε να τον χαϊδέψετε ή να τον πλησιάσετε 
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για παιχνίδι
  • Διαστολή ή συστολή της κόρης

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τύφλωση στους σκύλους

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι σκύλοι με σακχαρώδη διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καταρράκτη που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική απώλεια όρασης. Ο διαβήτης είναι πιο συχνός σε παχύσαρκους και ηλικιωμένους σκύλους. Η πλειοψηφία των σκύλων με σακχαρώδη διαβήτη θα αναπτύξει καταρράκτη μέσα σε 5-6 μήνες από τη στιγμή της διάγνωσης της νόσου.

Ο καταρράκτης που προκαλείται από διαβήτη μπορεί να αναπτυχθεί εξαιρετικά γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει πλήρη απώλεια όρασης σε λιγότερο από 48 ώρες.

Καταρράκτης: Μπορεί να υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταρράκτη όταν ο σκύλος σας παρουσιάσει θολά μάτια. Συνήθως, ο καταρράκτης ξεκινά από μικρό στάδιο, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον φακό και να μπλοκάρει την κόρη του σκύλου σας. Ο σκύλος σας μπορεί να αναπτύξει καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Ο καταρράκτης είναι πιο συχνός σε ηλικιωμένους σκύλους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καταρράκτη. Ο σκύλος σας μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη και την τοποθέτηση ενός τεχνητού φακού.

Γλαύκωμα: Το γλαύκωμα είναι η συσσώρευση υγρού μέσα στο μάτι, κάτι που είναι επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα την τύφλωση. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως σταδιακή. Το γλαύκωμα είναι σοβαρό και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης, αν δεν παρέμβετε άμεσα.

Το γλαύκωμα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που εφαρμόζονται απευθείας στο μάτι. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επέμβαση για την αφαίρεση του ματιού,για την ανακούφιση του σκύλου σας.

Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς: Στην προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, ο αμφιβληστροειδής εκφυλίζεται αργά, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης. Υπάρχουν δύο μορφές: μπορεί να εμφανιστεί, αφενός, σε κουτάβια μόλις δύο μηνών, και αφετέρου, σε νεαρούς ενήλικες καθώς και μεσήλικες σκύλους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία γι΄ αυτή τη γενετική ασθένεια και ορισμένες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς.

Υπέρταση: Ο αμφιβληστροειδής είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη σ’ ένα μέρος ή ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα τη μερική ή πλήρη τύφλωση.

Χρόνια ξηροφθαλμία: Όταν τα μάτια του σκύλου σας δεν παράγουν δάκρυα για να διατηρούν υγρή των περιοχή των ματιών, μπορεί να πάσχει από χρόνια ξηροφθαλμία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι άκρως ενοχλητική για τον σκύλο σας, μη μπορώντας να ανακουφιστεί, αφού έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή παχύρρευστης βλέννας αντί για κανονικά δάκρυα. Ευτυχώς, η ξηροφθαλμία είναι συνήθως διαχειρίσιμη με φάρμακα.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει στραβισμό, τρίβει τα μάτια του ή έχει χρόνια πυώδη έκκριση από τα μάτια του, θα πρέπει να τον εξετάσει κτηνίατρος.

Σύνδρομο Pannus: Η χρόνια επιφανειακή κερατίτιδα, που συνήθως αναφέρεται ως σύνδρομο pannus είναι μια  πάθηση που προκαλεί αργή και προοδευτική εκφύλιση του κερατοειδούς του σκύλου και οδηγεί σε τύφλωση.  Ευτυχώς, το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χορήγηση φαρμάκων.

Όγκοι: Οι όγκοι μέσα, γύρω ή πίσω από το μάτι μπορεί να εμποδίσουν την όραση ή να βλάψουν τη δομή του ματιού. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορεί να απαιτούν επίσκεψη σε κτηνίατρο – οφθαλμίατρο.  Σε πολλές περιπτώσεις η αφαίρεση του όγκου απαιτεί και την αφαίρεση του ματιού.

Σύνδρομο αιφνίδιου επίκτητου εκφυλισμού αμφιβληστροειδούς: Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι σπάνιο στους σκύλους και μία από τις λίγες καταστάσεις – εκτός από τραύμα – που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια τύφλωση που μετατρέπεται σε μόνιμη. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα και ένας σκύλος θα μπορούσε να καταλήξει τυφλός σε λίγες μόνο ημέρες ή εβδομάδες.

Γήρανση: Μερικοί ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από απώλεια όρασης. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν καταρράκτη, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη γλαυκώματος. Γι’ αυτό συνιστάται να ελέγχετε κάθε 6-9 μήνες την όραση του σκύλου σας σε περίπτωση που έχει μπει στην «τρίτη ηλικία»

Συμβουλές για την φροντίδα ενός σκύλου που είναι τυφλός 

Οι σκύλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην όσφρηση και την ακοή τους και είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα καθώς αλλάζουν οι αισθήσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συμβουλές για να φροντίσετε τον τετράποδο φίλο σας, σε περίπτωση που οδηγείται στην τύφλωση.

  • Μην μετακινείτε τα έπιπλα, καθώς μπορεί να αργήσει να εξοικειωθεί ο σκύλος σας.
  • Τοποθετείτε πάντα τα μπολ με φαγητό και νερό σ’ένα συγκεκριμένο σημείο.
  • Μην αφήνετε αντικείμενα πεταμένα στο πάτωμα.
  • Τα μέλη της οικογένειας σας και οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν πλησιάζουν τον σκύλο σας, προκειμένου να μην τον τρομάξουν. Το ξαφνικό άγγιγμα του σκύλου θα μπορούσε εύκολα να τον φοβίσει.
  • Φροντίστε να εξασφαλίσετε έναν χώρο για τον τυφλό σκύλο σας. Θα μπορούσε να είναι ένα δωμάτιο ή ένα μεγάλο κλουβί που μπορεί να νιώθει ασφάλεια.
  • Μερικοί επαγγελματίες εκπαιδευτές ειδικεύονται στην εκπαίδευση σκύλων που πάσχουν από προβλήματα όρασης.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις