Κυριακή, 29 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Πώς να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από αποσμητικά στα ρούχα

Πώς να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από αποσμητικά στα ρούχα

Τα αποσμητικά καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν τις σωματικές οσμές, καθώς περιέχουν ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων ή μπορούν ακόμα και να μειώσουν τον αριθμό τους, κυρίως στις μασχάλες.

Από την άλλη πλευρά, τα αποσμητικά περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν την εφίδρωση, όπως άλατα αλουμινίου.

Ποιος είναι ο λόγος που ιδρώνουμε; Κατά την σωματική άσκηση αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, όπως συμβαίνει και κατά την φάση του πυρετού, που αποτελεί μηχανισμό άμυνας του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις.

Αυτό το είδος εφίδρωσης συμβαίνει για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματος και ο ιδρώτας εξατμίζεται. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο ιδρώτας απελευθερώνεται από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες και περιέχει νερό και ανόργανα άλατα.

Επιπρόσθετα, ιδρώνουμε και σε στρεσογόνες καταστάσεις ή όταν αγχωνόμαστε (κυρίως στις μασχάλες, τις πατούσες, τις παλάμες και το μέτωπο).

Σ’ αυτή την  περίπτωση δεν παράγεται ιδρώτας μόνο από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά και από τους αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες.

Η εφίδρωση των αποκρινών αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες, τα οποία μεταβολίζονται από τα βακτήρια του δέρματος με αποτέλεσμα να παράγουν την χαρακτηριστική οσμή.

Οι λεκέδες από τον ιδρώτα προκαλούνται από την ανάμειξη του ιδρώτα με τα φυσικά βακτήρια του δέρματος, το αποσμητικό ή ακόμα και τα ρούχα σας.

Το χρώμα του ιδρώτα ως χημικό συστατικό δεν είναι κίτρινο. Όμως, οι κίτρινοι λεκέδες είναι επακόλουθο των παραπάνω αντιδράσεων.

Οι λεκέδες από αποσμητικό διαφέρουν από τους λεκέδες από τον ιδρώτα. Συνήθως, πρόκειται για λευκά σημάδια που αποτελούνται από σωματίδια κατά της εφίδρωσης που περιέχουν άλατα και άλλα συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της εφίδρωσης.

Όταν ο ιδρώτας έρχεται σε επαφή με αυτά τα συστατικά, σχηματίζονται συμπαγείς λεκέδες. Οι κίτρινοι λεκέδες μπορούν επίσης να σχηματιστούν χωρίς αντιιδρωτικό, όταν τα λιπίδια του δέρματος αναμειγνύονται με σωματίδια βρωμιάς.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες αποσμητικού από τα ρούχα

Την επόμενη φορά που σχηματιστούν λεκέδες στα ρούχα σας, λόγω του του αποσμητικού και του ιδρώτα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω τεχνικές, ως προεργασία, προτού τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο.

Κι όπως ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν υλικά που βρίσκονται στο ντουλάπι του σπιτιού σας.

Οξυζενέ

Μουλιάστε τον λεκέ σ’ ένα μπολ που θα έχετε πρώτα ρίξει ίση ποσότητα από υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) και νερό. Θυμηθείτε ότι το οξυζενέ έχει λευκαντικές ιδιότητες, επομένως, αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη μόνο για λευκά ρούχα.

Ασπιρίνη

Θρυμματίστε δύο ταμπλέτες ασπιρίνης και ανακατέψτε τη σκόνη σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Μουλιάστε το λεκιασμένο μέρος του ρούχου στο διάλυμα για δύο έως τρεις ώρες και μετά πλύνετε κανονικά.

Σαπούνι πιάτων

Ανακατέψτε μικρή ποσότητα από υγρό σαπούνι πιάτων με οξυζενέ και στη συνέχεια τρίψτε τον λεκέ. Αφήστε τον να καθίσει για μια ώρα. Το σαπούνι πιάτων είναι ιδανικό και για λεκέδες λαδιού, καθώς έχει δημιουργηθεί για να διαλύει τα λίπη και το λάδι.

Μαγειρική σόδα

Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό (σε αναλογία 3:1) και τρίψτε τον λεκέ με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε οξυζενέ για να δώσετε φρεσκάδα στα λευκά ρούχα.

Λευκό ξύδι

Ρίξτε σε μια μικρή λεκάνη δύο κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι μαζί με ένα φλιτζάνι νερό και μουλιάστε το ρούχο. Εναλλακτικά, ρίξτε λίγο ξύδι απευθείας πάνω στον λεκέ και τρίψτε το επίμαχο σημείο, πριν τοποθετήσετε το ρούχο στο πλυντήριο.

Χυμός λεμονιού

Ιδανικός είναι εξίσου και ο χυμός λεμονιού με ίση ποσότητα νερού για να τρίψετε τον λεκέ.

Αμμωνία

Ανακατέψτε σ’ ένα μπολ 1 λίτρο νερό, μικρή ποσότητα από υγρό απορρυπαντικό πιάτων και 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία. Μουλιάστε το ρούχο στο μείγμα και μετά από μισή ώρα τρίψτε τον λεκέ.

Extra tips για να διατηρήσετε τα ρούχα σας φρέσκα και καθαρά

Μετά από ιδιαίτερα αγχωτικές ημέρες, ξεπλύνετε τα ρούχα σας κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.

Βγάζετε πάντα τα ρούχα προπόνησης ή τις πετσέτες σας από την τσάντα του γυμναστηρίου σας και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα πριν τα τοποθετήσετε στο καλάθι με τα άπλυτα για να αποτρέψετε την μυρωδιά μούχλας.

Για να αποφύγετε τα λευκά σημάδια, αφήστε τα αντιιδρωτικά να απορροφηθούν πλήρως ή να στεγνώσουν στο δέρμα, πριν φορέσετε τα ρούχα.

Προτιμήστε αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο. Τα αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο δεν περιέχουν άλατα αλουμινίου, τα οποία είναι η κύρια αιτία των λεκέδων από αποσμητικό.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις