Site icon NewsIT

Πώς να αποθηκεύσετε τα λαχανικά για να τα διατηρήσετε φρέσκα

06.07.2024 | 09:01
Πώς να αποθηκεύσετε τα λαχανικά για να τα διατηρήσετε φρέσκα

Women Looking For Food Inside Fridge In Kitchen

H κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων μερίδων διαφορετικών λαχανικών ημερησίως μπορεί συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού σας απέναντι σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνο.

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, παρέχοντας στο σώμα αρκετά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορείτε να διατηρήσετε και το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. 

Επιστρέφοντας από το σούπερ μάρκετ, συνηθίζουμε τα αποθηκεύουμε τα λαχανικά και τα φρούτα στην συντήρηση του ψυγείου, προκειμένου να παρατείνουμε την διάρκεια ζωής τους.

Όμως, αρκετές φορές, τα λαχανικά έχουν μαραθεί ή μουχλιάσει, με αποτέλεσμα να τα πετάμε στα σκουπίδια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τα λαχανικά σας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μην τα αφήνετε στον πάγκο

Κατ’ αρχάς, οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε όλα τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Αφού μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε τάπερ μέσα στο ψυγείο. Επομένως, μην αφήνετε κομμένα, ξεφλουδισμένα και μαγειρεμένα λαχανικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας και σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες.

Επιλέξτε τα σωστά δοχεία

Η επιλογή των σωστών δοχείων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αλλοίωσης των λαχανικών σας.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε τα κατάλληλα ταπερ με ρυθμιζόμενο κάλυμμα, ώστε να τα προστατεύσετε από την αέρα και την υγρασία.

Διαχωρίστε τα λαχανικά σας από τα φρούτα

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να χαλάνε τα λαχανικά σας είναι διότι μπορεί να τα αποθηκεύετε πολύ κοντά σε φρούτα που εκπέμπουν ένα αόρατο, άοσμο αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο. Οι μπανάνες, τα μήλα, τα αχλάδια, τα πεπόνια, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι μερικά από τα φρούτα που εκπέμπουν το συγκεκριμένο αέριο. Ορισμένα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο αιθυλένιο και πρέπει να φυλάσσονται σε απόσταση από τα παραπάνω φρούτα. Για παράδειγμα, το μπρόκολο, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, τα κρεμμύδια, το μαρούλι και οι πιπεριές είναι πιθανό να χαλάσουν εάν διατηρούνται σε κοντινή απόσταση με φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο.

Πως αποθηκεύουμε τα λαχανικά μέσα στο ψυγείο

Μπορείτε να ρυθμίσετε την υγρασία και την ροή του αέρα μέσα στο ψυγείο σας. Ορισμένα λαχανικά όπως τα χόρτα, το μπρόκολο και το σπαράγγι χρειάζεται να αποθηκευτούν σε συρτάρια με υψηλά επίπεδα υγρασίας για να διατηρηθούν, ενώ τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αιθυλένιο, σε χαμηλά.

Αποθηκεύστε τα λαχανικά στο μπροστινό μέρος του ψυγείου

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν αποθηκεύετε τα λαχανικά σας στο μπροστινό μέρος του ψυγείου σας, τότε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τα χρησιμοποιήσετε έγκαιρα και να μην χαλάσουν.

Η χαρτοπετσέτα απορροφά την υπερβολική υγρασία

Αρκετοί λατρεύουν την σαλάτα με το μαρούλι. Εντοπίστε εάν υπάρχει κάποιο μαραμένο φύλλο μαρουλιού, και αφαιρέστε το, ώστε να μην χαλάσουν και τα υπόλοιπα. Αφού, όμως, έχετε πλύνει το μαρούλι, μπορείτε να το τοποθετήσετε ξανά στο ψυγείο μέσα σε μια σακούλα μαζί με μια στεγνή χαρτοπετσέτα, η οποία θα απορροφήσει τυχόν υπερβολική υγρασία.

Αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε δροσερό και σκοτεινό μέρος

Για να διατηρηθούν οι πατάτες και να μην μουχλιάσουν, θα πρέπει να τις τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα και τις φυλάξετε σε δροσερό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version