Site icon NewsIT

Πώς να κοιμάστε καλύτερα εν μέσω καύσωνα

15.06.2024 | 12:04
Πώς να κοιμάστε καλύτερα εν μέσω καύσωνα

Young hispanic woman suffering for summer heat and lack of air conditioning at home. Black girl covered with sweat sleeping on floor with head inside fridge.

Ο καύσωνας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που δείχνουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όπως οι συνθήκες καύσωνα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, τη γνωστική απόδοση καθώς και τη διάθεση.

«Ο ύπνος είναι σημαντικός για αρκετούς τομείς της καθημερινότητας μας. Μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ανανεωμένοι και παραγωγικοί μέσα στην ημέρα. Επίσης, επηρεάζει το πώς συμπεριφερόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, καθώς και συνολικά την υγεία μας», αναφέρει στο Verywell, η Rebecca Robbins, PhD, επιστήμονας ύπνου και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα περνά από διαφορετικά στάδια ύπνου. Επειδή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων, ένα ζεστό υπνοδωμάτιο μπορεί να σας ξυπνήσει έτσι ώστε το σώμα σας να ανακτήσει την ισορροπία της θερμοκρασίας του (θερμορύθμιση)», προσθέτει η επιστήμονας. «Γι’ αυτό τον λόγο, η θερμοκρασία παίζει κρίσιμο ρόλο στον υγιή ύπνο» υπογραμμίζει.

Έτσι, η επιστήμονας ύπνου συνιστά να διατηρούμε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας μεταξύ 18 και 20 βαθμών Κελσίου για βέλτιστο περιβάλλον ύπνου, κάτι, βεβαίως που συνεπάγεται την συχνή λειτουργία του κλιματιστικού. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί και να κοιμάστε καλύτερα εν μέσω των ζεστών ημερών.

Κάντε το περιβάλλον του δωματίου σας πιο δροσερό

Προσπαθήστε να βρείτε το μέρος στο σπίτι σας που είναι «το πιο δροσερό και έχει τη μεγαλύτερη ροή αέρα», λέει η Robbins. O αερισμός των δωματίων τις βραδινές ώρες μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το δωμάτιό σας πιο δροσερό πριν τον ύπνο. Η χρήση ανεμιστήρα μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αέρα κατά τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. «Μπορείτε να βάλετε πάγο πίσω από έναν ανεμιστήρα για να παραχθεί πιο δροσερός αέρας», προτείνει ο John Saito, MD, πιστοποιημένος ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Fountain Valley της Καλιφόρνια.

Χρησιμοποιήστε δροσερά υφάσματα και μαξιλάρια ψύξης

Οι πιτζάμες και τα σεντόνια από υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι και λινό, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας δροσερό, σύμφωνα με τη Monica Kalra, γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα μαξιλάρια ψύξης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας. «Τα μαξιλάρια ψύξης περιέχουν επικαλύψεις gel που απορροφούν τη θερμότητα του σώματος και διατηρούν το κεφάλι και το λαιμό δροσερό όλη τη νύχτα» τονίζει η Kalra.

Μπορείτε, επιπλέον, να έχετε λίγο πάγο στο κομοδίνο σας για να το χρησιμοποιήσετε, όταν ζεσταίνεστε. Η Robbins προτείνει να έχετε κοντά σας μια πετσέτα και πάγο για να δροσίζετε τα χέρια και το μέτωπο σας, πριν τον ύπνο, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε.

Κάντε ένα χλιαρό ντους

Μπορεί να θεωρείτε ότι το κρύο ντους φαίνεται να είναι μια άμεση λύση για να δροσιστείτε γρήγορα, όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι το μπάνιο με χλιαρό νερό λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να σας διευκολύνει να κοιμηθείτε καλύτερα. Ωστόσο, το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό, σύμφωνα με τον Carl W. Bazil, καθηγητή νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ένα χλιαρό ντους μπορεί να είναι ωφέλιμο, αλλά εάν είναι πολύ ζεστό, μπορεί απλώς να επιδεινώσει την εφίδρωση σ’ ένα υπερβολικά ζεστό υπνοδωμάτιο.

Σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Η διατήρηση μιας καλής ρουτίνας πριν τον ύπνο είναι απαραίτητη ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το στρες και το άγχος μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου σας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου, αλλά και η αποφυγή της έκθεσης σε οθόνες λίγο διάστημα πριν πέσετε στο κρεβάτι, μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, ακόμη και αν ο καιρός είναι ζεστός.

Επίσης, καλό θα είναι να αποφύγετε το φαγητό λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς και το αλκοόλ, ενώ θα πρέπει να ακολουθείτε τεχνικές χαλάρωσης, εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, λόγω ζέστης.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version