Lifestyle

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για το σχολείο μετά το τέλος των διακοπών

Αρκετές έρευνες έχουν καταδείξει τις επιπτώσεις που εγκυμονούν τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των παιδιών, λόγω της πολύωρης και καθημερινής έκθεσης τους μπροστά από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, που εκλύουν το λεγόμενο μπλε φως, όπως τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Επειδή, ωστόσο, πλησιάζει ο χρόνος που οι μαθητές θα καθίσουν ξανά στα θρανία και στις υποχρεώσεις τους, θα πρέπει να παραμερίσουν τα κινητά τηλέφωνα.

Γι’ αυτό το λόγο, οι γονείς πρέπει να θέσουν υγιή όρια, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να «απαγκιστρωθούν» από τον εθισμό των οθονών.

Είτε πρόκειται για smartphones, είτε τάμπλετ, ακόμα και από τους υπολογιστές και την τηλεόραση.

Η μετάβαση μπορεί να φαντάζει δύσκολη στην αρχή, ωστόσο, σε αυτό το κείμενο θα διαβάσετε πρακτικές συμβουλές, προκειμένου οι μικροί μαθητές να προσαρμοστούν ξανά στην καθημερινότητα τους, μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών.

Ξεκινήστε μια σταθερή ρουτίνα

Χτίστε σταδιακά μια σταθερή ρουτίνα, ώστε να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν εν αναμονή της νέας σχολικής χρονιάς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σταθερό ωράριο ύπνου, τόσο το βράδυ, όσο και για την αφύπνιση, λίγες εβδομάδες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε ξυπνητήρι, αλλά και να ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα της επόμενης ημέρας, προκειμένου να μπουν σιγά – σιγά στο «κλίμα» του πρωινού ξυπνήματος, όταν ανοίξουν τα σχολεία. Η σταθερότητα βοηθά τα παιδιά να νιώθουν πιο ασφαλή.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Προκειμένου τα παιδιά σας να αποφύγουν την αϋπνία και να είστε σίγουροι ότι θα είναι ξεκούραστα την επόμενη ημέρα και ότι θα έχουν διαύγεια, βεβαιωθείτε ότι διακόπτουν την επαφή τους με τις οθόνες, τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσουν για ύπνο. Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου τις βραδινές ώρες.

Περιορίστε σταδιακά τον χρόνο που αφιερώνουν στις οθόνες

Οι ξαφνικές αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολες. Ωστόσο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σας μπροστά από τις οθόνες, με σωματικές δραστηριότητες ή άλλα χόμπι, κυρίως, σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, θα πρέπει να βρείτε την χρυσή τομή και να υπάρχει ισορροπία. Γι’ αυτό, καθορίστε συγκεκριμένες ώρες που μπορούν να ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια, ούτως ώστε να περιοριστούν οι δυνητικές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους, ακόμα και στην συγκέντρωση τους.

Συνδυάστε ψυχαγωγία με μάθηση

Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιήσουμε τις οθόνες και να απαγορεύσουμε πλήρως την χρήση τους. Και αυτό, διότι μπορείτε να συνδυάσετε την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. Υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικές εφαρμογές μαζί με παιχνίδια που μπορούν να κάνουν τη μάθηση διασκεδαστική, όπως εκείνες που εστιάζουν στα μαθηματικά ή την ανάγνωση.

Αφιερώστε εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά σας

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσετε υγιή όρια στα παιδιά σας. Γι’ αυτό το λόγο, δεν χρειάζεται να υπάρχουν οθόνες (π.χ. τηλεόραση) στα υπνοδωμάτια ή στο σαλόνι, ώστε να περνάτε εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνολογίας, αλλά και για να συνειδητοποιήσουν ότι οι «κανόνες» υφίστανται για την καλύτερη ανατροφή τους, και όχι για την τιμωρία τους.

Περιορίστε και εσείς την χρήση smartphones

Tα παιδιά αντιγράφουν τις συνήθειες και τις κινήσεις των γονιών τους, οπότε αν θέλετε τα παιδιά σας να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν μπροστά από τις οθόνες, προσπαθήστε και εσείς να μην βλέπετε συνεχώς βιντεάκια στο κινητό σας τηλέφωνο

Lifestyle
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα
Γιάννης Τσιμιτσέλης για την ταινία «Κουραμπιέδες από χιόνι»: «Η πιο δύσκολη σκηνή είναι αυτή με τον Κάπτεν Χουκ»
«Ο Μανουσάκης έδειχνε «ζωντανότατος» μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά τον χτύπησε πολύ άσχημα και πολύ γρήγορα η ασθένεια», εξήγησε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης
Γιάννης Τσιμιτσέλης για την ταινία «Κουραμπιέδες από χιόνι»: «Η πιο δύσκολη σκηνή είναι αυτή με τον Κάπτεν Χουκ»