Τα μούρα μπορεί να είναι μαύρα, άσπρα, κόκκινα ή μωβ και είναι οι καρποί της γνωστής μας μουριάς (γένος Morus). Το μήκος τους ποικίλει από μισό εκατοστό μέχρι και 2,5 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα μούρα παράγονται από τα καλλιεργούμενα είδη.
Το μαύρο μούρο (συκάμινο ή morus nigra) είναι το πιο νόστιμο από τα άλλα είδη, είναι χυμώδες και το χρώμα του είναι σκούρο πορφυρό. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική καθώς και στην παρασκευή χυμών.
Επίσης, το κόκκινο μούρο έχει χρώμα ανοιχτό πορφυρό, γεύση πολύ γλυκιά και χρησιμοποιείται στην παρασκευή μαρμελάδων και ζελέδων. Τα άλλα είδη μούρων είναι κατώτερης ποιότητας και δεν καταναλώνονται ευρέως.
Τα μούρα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Κ, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Επίσης, περιέχουν μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοθρεπτικών ουσιών ζεαξανθίνη, ρεσβερατρόλη, ανθοκυανίνες, λουτεΐνη καθώς και διάφορες πολυφαινολικές ενώσεις.
Τα φρέσκα μούρα περιέχουν 88% νερό και μόνο 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι (140 γραμμάρια). Αποτελούν, επίσης, ένα τέλειο σνακ για την απώλεια περιττού βάρους, αφού είναι χαμηλά σε θερμίδες.
Τα οφέλη που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα μούρα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ και η ρεσβερατρόλη, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτες, αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, του στόματος, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα: Τα μούρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την προστασία των κυττάρων από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί τόσο σε υγιή άτομα, όσο και σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.
Διευκολύνουν την απώλεια βάρους: Τα μούρα είναι καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες επιβραδύνουν την διέλευση της τροφής μέσα από το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας έτσι σε αύξηση του αισθήματος πληρότητας (κορεσμός) και μείωση της πείνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την πιθανή μείωση της πρόσληψης θερμίδων και διευκόλυνση της απώλειας βάρους.
Καταπολεμούν τη φλεγμονή: Τα μούρα διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα να βοηθούν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών και προστασία από την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κλπ.
Μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση: Τα μούρα έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή παχυσαρκία. Τα μούρα μπορούν επίσης να αποτρέψουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις. Εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, τα μούρα βοηθούν επίσης στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Προστατεύουν το δέρμα: Τα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν τα μούρα, βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στο δέρμα και επιταχύνουν την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης. Συγκεκριμένα, το ελλαγικό οξύ θεωρείται υπεύθυνο για τα περισσότερα οφέλη των μούρων για το δέρμα. Το ελλαγικό οξύ μπορεί να προστατέψει το δέρμα, μέσω παρεμπόδισης της παραγωγής ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο σε αυτό.