Η κουζίνα αποτελεί έναν από τους πιο χώρους του σπιτιού, που αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε ημερήσια βάση, καθώς εκεί προετοιμάζουμε τα γεύματα που καταναλώνουμε.
Ωστόσο, η κουζίνα είναι και ο χώρος όπου παραμονεύουν ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία μας, λόγω της συσσώρευσης μικροβίων και βακτηρίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα από τα αντικείμενα που συναντάμε στον πάγκο της κουζίνας είναι η σανίδα κοπής.
Η σανίδα κοπής είναι ένα ένα χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθά να κόψουμε λαχανικά, κρέατα και πουλερικά, όμως, ενδέχεται να «παγιδεύει» υπολλείμματα τροφών και μικρόβια, σε περίπτωση που δεν την καθαρίζουμε καλά.
Οι μικρές σχισμές στην επιφάνειά της σανίδας κοπής αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να «κρυφτούν» επιβλαβή μικρόβια, όπως το Ε. coli ή η σαλμονέλα, που αναπτύσσονται σε ωμά κρεάτα ή πουλερικά. Σε περίπτωση, λοιπόν, που αμελούμε τον σωστό καθαρισμό της σανίδας, αυτά τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν σε άλλες τροφές, αυξάνοντας την πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίζουμε τη σανίδα αμέσως μετά τη χρήση της, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Παράλληλα, πρέπει να την απολυμαίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε με την χρήση χλωρίνης ή λευκού ξιδιού, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αφήνουμε τη σανίδα να στεγνώσει καλά, καθώς η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και τον σχηματισμό μούχλας.
Με την πάροδο του χρόνου, η φθορά στην επιφάνεια της είναι αναπόφευκτη καθώς σχηματίζονται «χαρακιές» που δεν είναι εύκολο να τις καθαρίσουμε. Αυτό αφορά κατ’ εξοχήν στις ξύλινες σανίδες κοπής, καθώς το ξύλο έχει την τάση να απορροφά υγρασία και υπολείμματα τροφών. Σ’αυτή την περίπτωση, τα μικρόβια μπορεί να εισχωρήσουν σε βάθος στο ξύλο.
Γι΄ αυτό το λόγο, λοιπόν, οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση της σανίδας κοπής κάθε έξι μήνες, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης και τη γενική κατάσταση της. Εάν, βέβαια, παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια φθοράς, είναι καλύτερο να την αντικαταστήσετε νωρίτερα, προκειμένου να αποφύγετε τους παραπάνω κινδύνους για την υγεία σας. Μπορεί οι σανίδες κοπής από πλαστικό να μην απορροφούν υγρασία και να θεωρείται πιο εύκολο να τις καθαρίσουμε, ωστόσο, κι αυτές χρειάζονται αντικατάσταση, μόλις φθαρούν.
Τέλος, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε την ίδια σανίδα κοπής για όλες τις τροφές. Έτσι, είναι καλό είναι να έχουμε ξεχωριστές σανίδες για το κρέας, τα πουλερικά και τα λαχανικά, αποφεύγοντας τη μετάδοση μικροβίων από τη μία τροφή στην άλλη.
Επομένως, η τακτική φροντίδα και αντικατάστασή της σανίδας κοπής είναι αναγκαία, αφενός για να διασφαλίσουμε την υγιεινή των τροφών μας και αφετέρου για να προστατεύσουμε την υγεία μας από επικίνδυνα μικρόβια.