Ο γαστρονομικός χάρτης του Πειραιά έχει αποκτήσει ένα νέο κομψό στολίδι! Το εστιατόριο Sosū Mediterranean, έχοντας στον πυρήνα της φιλοσοφίας του τον σεβασμό στον πελάτη, προσφέρει μια απολαυστική, γευστική εμπειρία σε τιμές-έκπληξη για την εξαιρετική πρώτη ύλη αλλά και την πολυτέλεια που προσφέρει.
Mε αυθεντικές γεύσεις που ξυπνούν μνήμες και με ένα πλούσιο μενού το οποίο διαθέτει πολλές επιλογές για όλα τα γούστα, το εστιατόριο Sosū Mediterranean, αποτελεί τον καλύτερο λόγο για να επισκεφθεί κάποιος σήμερα τον Πειραιά. Το εστιατόριο που δημιούργησε ο έμπειρος στην εστίαση Τάκης Θεοδωρίδης έλειπε από το Πασαλιμάνι και γι’ αυτό το Sosū έχει γίνει αγαπημένο στέκι, τόσο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, όσο και για όσους εργάζονται στα γραφεία και τις επιχειρήσεις στα πέριξ του Λιμανιού ή για τους ταξιδευτές που αναζητούσαν ποιοτικό, αναβαθμισμένο φαγητό με ελληνικό χαρακτήρα, αλλά με μια σύγχρονη γαστρονομική άποψη.
Με την πρώτη ματιά η διακόσμηση του εστιατορίου αιχμαλωτίζει τις εντυπώσεις. Ένα γιγαντιαίο κατακόκκινο λουλούδι με υφασμάτινα πέταλα, σαν φόρεμα εποχής σε όπερα του 19ου αιώνα, σε υποδέχεται σε έναν λευκό χώρο που αποπνέει αυθεντική πολυτέλεια, αρχοντιά και γαλήνη. Λευκές ροτόντες και vintage συριανά έπιπλα συνυπάρχουν με αναπαυτικές ντιζάιν πολυθρόνες, μοντέρνα φωτιστικά αλλά και ένα εντυπωσιακό wall art με μια Καρυάτιδα.
Η σικ λιτότητα του ελληνικού μινιμαλισμού, η αίγλη του παλιού Πειραιά, η αύρα της αρχοντικής Σύρου, παντρεύονται αρμονικά με τις επιταγές ενός σύγχρονου ντιζάιν, από έναν άνθρωπο που έχει ντύσει με τη δημιουργικότητα και τις εμπνεύσεις του εδώ και δεκαετίες μερικά από τα πιο ωραία εστιατορικά σκηνικά της Αθήνας. Η εμπειρία του Τάκη Θεοδωρίδη στο να δημιουργεί ατμόσφαιρα είναι έκδηλη και στο πιο νέο του προσωπικό πρότζεκτ, το Sosū Mediterranean.
Εδώ, οι επισκέπτες θα απολαύσουν μια value for money ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει έξυπνα και δημιουργικά την ελληνική παράδοση, την κοσμοπολίτικη αύρα και τα μεθυστικά αρώματα της Μεσογείου, το καλό κρασί ελληνικού αμπελώνα και όλα αυτά στον πολυτελή χώρο ενός κομψού διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου.
Στην κουζίνα, η chef του Sosū Mediterranean, Αθηνά Τσαούση, δημιουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, πιάτα που είναι οικεία και νόστιμα. Εστιατορικές δημιουργίες ελληνικού και μεσογειακού χαρακτήρα που έχουν αυτή τη λαχτάρα και την ηδονή του comfort food, οι οποίες όμως ταυτόχρονα είναι αναβαθμισμένες.
«Θέλαμε να έχουμε πιάτα από όλη τη Μεσόγειο: από την Ελλάδα και τον ελληνισμό -τον Πόντο, την Πόλη, τη Μικρά Ασία-, την Ιταλία, ακόμα και από τον Γαλλικό Νότο. Η Αθηνά έφερε στην κουζίνα μας μια μοναδική νοστιμιά που την είχε κληρονομιά από την επαγγελματική ενασχόλησή της με την ιταλική γαστρονομία», εξηγεί ο Τάκης Θεοδωρίδης. Το ζητούμενο τόσο του ίδιου, όπως και της Αθηνάς Τσαούση ήταν η επιστροφή σε μια αρχετυπική γεύση, χωρίς δήθεν ανατροπές, χωρίς υπερβολές, χωρίς εξεζητημένες φιοριτούρες. Έτσι, το φαγητό του Sosū Mediterranean έχει μεν τη φρεσκάδα, τα twists και τη δημιουργικότητα της γαστρονομίας, αλλά πατά στέρεα και γερά στις παραδόσεις της ελληνικής κουζίνας με έναν χαρακτήρα μεσογειακό.
Το πλούσιο μενού του Sosū και τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε
Στο μενού ξεχωρίζουν τα πιο signature πιάτα του Sosū Mediterranean, αυτά που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος -όχι τυχαία- και έχουν γίνει τα best sellers του εστιατορίου: το σοφρίτο που μαγειρεύεται αυθεντικά όπως το φτιάχνουν στην Κέρκυρα οι παλιές μαγείρισσες του νησιού, το τρυφερό, κοκκινιστό μοσχαράκι του πολίτικου Χιουνκιάρ Μπεγεντί που σερβίρεται πάνω σε έναν θεϊκό πουρέ μελιτζάνας, μια δημιουργική και πρωτότυπη εκδοχή της χωριάτικης ελληνικής σαλάτας που στην καρδιά της έχει ένα ολόκληρο τραγανό κουλούρι Θεσσαλονικής και μια μους φέτας με κρίταμο από την Πάρο, το λαβράκι φρικασέ, οι μελωμένοι γίγαντες Καστοριάς με σπανάκι, ο μπακαλιάρος au gratin με πατάτες και γραβιέρα, το χούμους με ταχίνι, ρεβίθια και ψημένα ζουμερά ντοματίνια, το μεσογειακό σεβίτσε με μαρινάτο λαβράκι, ξυνόμηλο και ρόκα κ.ά.
«Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο που χαρακτηρίζει τη μαγειρική μας ταυτότητα στο Sosū, θα σας πω το “Στιφάδο Αλλιώς”. Είναι ένα ωραίο μαγειρευτό, διαφορετικό από αυτό της μαμάς μας. Είναι μια εξελιγμένη εκδοχή, πολύ πιο ελαφριά, με μοσχαράκι και με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με βασιλικό και με κρεμμυδάκια κονφί με μια λευκή σάλτσα», λέει η Αθηνά Τσαούση. Και πράγματι το πιάτο αυτό είναι τόσο νόστιμο που σε κάνει να κλείνεις τα μάτια από απόλαυση.
Το μενού είναι πολύ πλούσιο, ώστε ο καθένας που έρχεται εδώ να μπορεί να βρει το αγαπημένο του πιάτο σύμφωνα με το δικό του γούστο. Είναι χωρισμένο σε επτά βασικές κατηγορίες: ορεκτικά, σαλάτες, σούπες, κυρίως πιάτα, κρέας ή ψάρι στη σχάρα, μια πολύ πλούσια επιλογή σε ρίζοτο και πάστα (από λαζάνια φούρνου μπολονέζ και σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε σάλτσα τομάτας, μέχρι ριζότο με παντζάρι, κριθαρότο θαλασσινών και τσιπούρα με λινγκουίνι αλά σπετσιώτα) και φυσικά επιδόρπια. Υπάρχουν επιλογές και για τους λάτρεις του κρέατος αλλά και για τους λάτρεις του ψαριού και των θαλασσινών.
H εκλεκτή λίστα κρασιών από ελληνικό αμπελώνα
Εκτός από το καλό φαγητό, συμπρωταγωνιστής στην εμπειρία που προσφέρει το Sosū Mediterranean είναι το εκλεκτό κρασί. Ο καταξιωμένος στον χώρο του οίνου Κώστας Τουλουμτζής, ιδρυτής του θρυλικού wine restaurant Enoteca που ήταν πρωτοπόρο τη δεκαετία του ’90 αλλά και ιδρυτής και ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, ανέλαβε να δημιουργήσει για το Sosū μια λίστα κρασιών που θα συνοδεύει επάξια το φαγητό του εστιατορίου.
«Δημιουργήσαμε μια ευέλικτη αλλά πλούσια λίστα με 74 ετικέτες. Θέλαμε να έχει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα από τον ελληνικό αμπελώνα. Δεν εννοώ μόνο τις γηγενείς, αυτόχθονες ποικιλίες, αλλά τα ελληνικά οινοποιία, με μια ιδιαίτερη προσοχή ώστε ο πελάτης μας να μπορεί να γνωρίσει τις σημαντικότερες ποικιλίες της Ελλάδας. Αλλά ακόμα και κάποιες που δεν είναι τόσο γνωστές, όπως μια λευκή ποικιλία που λέγεται Σκλάβα και την παράγει αν δεν κάνω λάθος μονάχα ένας παραγωγός στη Νεμέα. Επίσης το Μούχταρο που είναι πολύ της μόδας τώρα στους κύκλους των ψαγμένων οινόφιλων. Πρόκειται για μια κόκκινη ποικιλία της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Κινηθήκαμε έξυπνα ώστε να υπάρχει μια πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής των κρασιών που επιλέγουμε, εκτός από κάποιες λίγες περιπτώσεις που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα μας όπως είναι δύο Ασύρτικα της Σαντορίνης. Θέλουμε ο επισκέπτης μας να έχει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική και οινική εμπειρία. Αφήνουμε να επιλέξει τι θέλει κάποιος να φάει και του προτείνουμε τα αντίστοιχα wine pairings», εξηγεί ο Κώστας Τουλουμτζής.
Το παλιό οικογενειακό μαγειρείο του 1937 έγινε η έμπνευση για το Sosu
Ο Τάκης Θεοδωρίδης ήθελε να φτιάξει ένα εστιατόριο που να προσφέρει χαρά και απόλαυση όπως το έκαναν παλιά τα αυθεντικά μαγειρεία που είχαν καλό φαγητό και κρασί, αλλά σε ένα περιβάλλον που να μπορεί να συνομιλεί γαστρονομικά με την σύγχρονη εποχή. Παρά την πολυτέλεια του χώρου αλλά και της εκλεκτής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στην κουζίνα, το Sosu Mediterranean είναι ένα τίμιο μεσογειακό εστιατόριο στο οποίο μπορείς να φας πολύ καλά κατά μέσο όρο με 18 έως 25 ευρώ το άτομο.
«H οικογένειά μου είχε από το 1937 εστιατόριο, εδώ, απέναντι από το Ρολόι στο Πασαλιμάνι. Ήταν ένα παλιό καλό μαγειρείο, αυθεντικό! Ονομαζόταν “Ζυθεστιατόριον Η Μακεδονία”. Ο αδερφός της γιαγιάς μου, ο Ανάργυρος Μανουσαρίδης, ήρθε πρόσφυγας από τον Πόντο μαζί με την οικογένειά του και δουλεύοντας σε ένα εστιατόριο στο Λιμάνι έγινε μάγειρας. Όταν παντρεύτηκε μια γυναίκα από αρχοντική οικογένεια της Σύρου, αποφάσισαν να ανοίξουν μαζί ένα δικό τους εστιατόριο στο Πασαλιμάνι όπου ζούσαν. Από εκείνη έχουμε κρατήσει τον παλιό μπουφέ που υπάρχει μέσα στη σάλα του εστιατορίου. Όλη η οικογένεια έζησε και επιβίωσε μέσα στην Κατοχή χάρη σε εκείνο το μαγειρείο. Το 1981 το κτίριο όπου στεγαζόταν γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και έτσι έκλεισε ο κύκλος που είχε ανοίξει πριν τον πόλεμο», εξηγεί ο Τάκης Θεοδωρίδης.
Ο Τάκης Θεοδωρίδης κρατάει από τα παλιά καλά μαγειρεία, σαν αυτό που είχε η οικογένειά του μέσα στο οποίο μεγάλωσε, έναν πολύτιμο θησαυρό: ο άνθρωπος που βγαίνει έξω για φαγητό θέλει να περάσει καλά, να φάει νόστιμα, να πιει καλό κρασί. Αυτό οφείλει, κατά τη γνώμη του, να υπηρετεί η εστίαση. Στο κυνήγι της πρωτοπορίας, πολλές φορές η γεύση, η καλοπέραση, η απόλαυση του καλού φαγητού θυσιάζονται στο βωμό της γαστρονομικής καινοτομίας. Με το Sosū Mediterranean, ο ίδιος ήθελε να μιλήσει ξανά για τη σημασία της γεύσης και για τη μαγεία της μεσογειακής απλότητας. Έτσι, οι αναμνήσεις από το οικογενειακό μαγειρείο έγιναν η πολύτιμη έμπνευση και ο οδηγός του σε αυτό το νέο του εγχείρημα στην εστίαση.
Οι μέρες που περνούσε καθαρίζοντας τα ξύλινα βαρέλια όταν ήταν έφηβος, του έδωσαν μια βαθιά αγάπη για την ελληνική παράδοση, κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει πολύ γρήγορα ότι η Μεσόγειος είναι πάνω απ’ όλα συναίσθημα – αρώματα και γεύσεις και μια αίσθηση ανεμελιάς που πάνε και τρυπώνουν στην καρδιά και γίνονται μνήμες, θύμησες, ταξίδια του μυαλού. Η Μεσόγειος είναι θάλασσες, αμμουδιές, διάφανα νερά, καράβια που σεργιανίζουν στα ανοιχτά πελάγη ενός ατελείωτου καλοκαιριού. Κι όλα αυτά, αφού ταξίδεψε, σπούδασε στην Αγγλία, ασχολήθηκε με άλλου τύπου επιχειρήσεις, αλλά και με την εστίαση, αποφάσισε να τα κλείσει σε ένα μενού για να δημιουργήσει ένα εστιατόριο με χαρακτήρα που να δίνει νόημα σε αυτό που είναι ο τόπος στον οποίο μεγάλωσε: στον παλιό καλό και όμορφο Πειραιά.
Ιnfo: Sosu Mediterranean, sosu.gr
Ζέας 145, Πειραιάς , τηλ. 211 18 24 442
Facebook: Sosu Mediterranean | Instagram: sosumediterranean