Τα μυστικά της για ένα αφράτο και τραγανό γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, μοιράστηκε η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στην εκπομπή «Το Πρωινό».
Μια πεντανόστιμη συνταγή για γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, ετοίμασε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην κουζίνα της εκπομπής “Το Πρωινό”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι μία εύκολη συνταγή με αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο κανταΐφι, που θα δώσει μία άλλη νότα στο αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό.
Τα υλικά για τη συνταγή
Για την κρέμα γαλακτομπούρεκου
1 1/2 lt γάλα φρέσκο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλούδα λεμονιού ακέρωτη
6 μεγάλα αβγά
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (ή 150 γρ. στο σύνολο του ότι από τα δύο θέλετε)
2 βανίλιες
2 πρέζα/ες αλάτι
100 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
Ξύλο κανέλας
Μισό μικρό λεμόνι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το ταψί
7 φύλλα κρούστας
300 γρ. φύλλο καταΐφι
250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο ή καθαρό βούτυρο
Για την κρέμα
Κρατάμε 1 φλ. από το κρύο γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο με τη μισή ζάχαρη και την φλούδα λεμόνι σε κατσαρόλα.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα του γαλακτομπούρεκου να ζεσταθεί και να αρωματιστεί.
Σε μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το αλάτι και με σύρμα δυνατά ή με μίξερ χειρός τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να σπάσουν τα αυγά, ομογενοποιώντας το μίγμα.
Προσθέτουμε το 1 φλ. κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε το μίγμα.
Παίρνουμε 1 φλ. ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και πάντα χτυπώντας με το σύρμα, το ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών να αραιώσει και να ζεσταθούν ελαφρά τα αυγά.
Προσθέτουμε ακόμα ένα φλυτζάνι ζεστό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα.
Όλο μαζί το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα στη κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ωσότου δέσει ελαφρά η κρέμα.
Βράζουμε για 1,5 με 2 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αφού δέσει αφαιρούμε την φλούδα και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο.
Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα.
Δείτε τη συνταγή βήμα-βήμα: