Lifestyle

Συνταγή για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Το Πάσχα είναι μια γιορτή παραδοσιακά… των γλυκών ή μάλλον των γλυκών ζυμών, μιας και τα ζυμώματα κατέχουν συμβολικό ρόλο στις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Ένα από τα γλυκίσματα αυτής της περιόδου που μας γεμίζει αρώματα είναι και το τσουρέκι.

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Με πλούσια γεύση, μαλακό στην αφή και με μια λεπτή κρούστα στην επιφάνειά του, το πασχαλινό τσουρέκι εντυπωσιάζει με τη μαστιχωτή και αφράτη υφή του!

Το τσουρέκι αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Ελλάδα ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο. Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι «ζωντανεύει» και «μεταμορφώνεται» σε ψωμί.

Tο μυστικό για την απόλυτη επιτυχία κρύβεται στην… υπομονή, καθώς ο μόνος τρόπος να καταφέρεις να φτιάξεις ένα τσουρέκι αφράτοείναι να του δώσεις χρόνο!

Συνταγή για τσουρέκι

Προετοιμασία τσουρεκιού: 60΄
Χρονική διάρκεια ψησίματος τσουρεκιού: 50΄με 60′.

Για την παρασκευή του τσουρεκιού χρειάζεται κατσαρόλα στην οποία ζεσταίνονται τα ακόλουθα υλικά:
βούτυρο
γάλα
ζάχαρη
μαχλέπι
μαστίχα.

Τα υλικά πρέπει να δημιουργήσουν ομοιογενές μείγμα. Η θερμοκρασία του μείγματος αυτού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50°C καθώς προκαλεί την καταστροφή ενός υλικού το οποίο θα προστεθεί κατά την επόμενη φάση της παρασκευής του τσουρεκιού, της μαγιάς. Το σκεύος απομακρύνεται από την εστία, προστίθενται τα αυγά και τα υλικά ανακατεύονται.

Σε επιπλέον κατσαρόλα προστίθεται η μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύονται καλά καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Όλα τα παραπάνω μείγματα αδειάζονται σε ένα σκεύος και προστίθεται το αλεύρι. Έπειτα από την ανάμειξη όλων των μειγμάτων ξεκινά το ζύμωμα είτε με τα χέρια είτε σε μίξερ με γάντζο.

Σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει είτε στα χέρια είτε στα τοιχώματα του μίξερ, ρίχνεται λίγη ποσότητα αλευριού ακόμα.

Για στρογγυλό τσουρέκι η ζύμη πλάθεται σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετείται σε λεκάνη και χαράσσεται η εξωτερική επιφάνειά της με μαχαίρι. Για διπλασιασμό του όγκου της ζύμης του τσουρεκιού χρειάζεται να αφεθεί η ζύμη σε λεκάνη για 3 ώρες.

Lifestyle
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα
Έφη Μουρίκη: «Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μου είπε “το βλέπεις το διαζύγιο” για αστείο και το έκαναν τίτλο ότι χωρίζουμε»
«Πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα social media, στο θέατρο ή στην τηλεόραση να μην έχουν την ανάλογη αποδοχή» λέει η Έφη Μουρίκη
Η Έφη Μουρίκη και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Χριστίνα Αλούπη: Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει εμείς οι γυναίκες να «βγάζουμε» η μια τα μάτια της άλλης
"Έχεις δει ποτέ άντρες να μαλώνουν ή να έρχονται σε αντιπαράθεση για το ποιος δουλεύει περισσότερο και ποιος προσέχει περισσότερο τα παιδιά;" αναρωτήθηκε η Χριστίνα Αλούπη
Χριστίνα Αλούπη