Lifestyle

Συνταγή για κινέζικο κοτόπουλο με νούντλς

Κινέζικο κοτόπουλο με νουντλς και λαχανικά. Μια από τις πολλές αγαπημένες συνταγές για τους Έλληνες με καταβολές ασιατικές.

Πολλά εστιατόρια και συνταγές με κινέζικο χαρακτήρα και πνεύμα υπάρχουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αν και απέχουν αρκετά από τα γνήσια κινέζικα πιάτα που γεύεται κανείς στην Κίνα.

Ειδικά τη δεκαετία του 1990 υπήρχε μια “έξαρση” στο άνοιγμα κινέζικων εστιατορίων. Τότε έγινε και η πρώτη επαφή του ευρύ κοινού με αυτή την κάπως εξωτική για τα δεδομένα εκείνης της εποχής κουζίνα. 

Μαγαζιά με πρώτες υλικές από την Ασία γενικότερα άνοιξαν σε αρκετά μέρη, οπότε η πρόσβαση στο να βρούμε υλικά για να πειραματιστούμε έγινε εύκολη.

Οι Έλληνες αγαπήσαμε την κουζίνα των Κινέζων, εξοικειωθήκαμε και συχνά πια αρκετοί από εμάς μαγειρεύουμε με στυλ… κινέζικο.

Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και υγιεινή συνταγή, με υλικά που μπορούμε να βρούμε πια και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, χωρίς να πρέπει απαραίτητα να πάμε σε μαγαζί με υλικά για κινέζικο φαγητό.

Προμηθευτείτε τα απαραίτητα και φτιάξτε κινέζικο φαγητό, θα σας αρέσει πολύ και θα σας ανοίξει η όρεξη για πολλούς πειραματισμούς σε αυτήν την τόσο σπουδαία κουζίνα.

Υλικά για 4 μερίδες κινέζικο κοτόπουλο foodurismo

800 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, στήθος ή μπούτι σε μακρόστενα κομμάτια
250 γρ. νουντλς
1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (100-120 γρ.)
1 φλιτζάνι λάχανο ψιλοκομμένο (100-120 γρ.)
1 φλιτζάνι καρότα σε μπαστουνάκια (150 γρ.)
1 φλιτζάνι baby corn κονσέρβας (150 γρ.)
1 φλιτζάνι πολύχρωμες πιπεριές σε μπαστουνάκια (150 γρ.)
φρέσκο τζίντζερ μεγέθους όσο ο αντίχειρας σε μπαστουνάκια (ή περισσότερο αν σας αρέσει)

Για το μαρινάρισμα

40 ml oyster sauce
80 ml soya sauce
90 ml σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
60 ml λευκό κρασί ή κρασί ρυζιού
60 ml ξύδι ρυζιού
πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες ή κύβους και το βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στα κόμματα του κοτόπουλου το κρασί, το ξύδι ρυζιού, τη soya sauce, την oyster sauce, το πιπέρι και το 1/3 του σησαμέλαιου. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον μία ώρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε wok ρίχνουμε 1/3 του σησαμέλαιου και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, σχεδόν να κάψει. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου (την μαρινάδα δεν την ρίχνουμε, την κρατάμε γιατί θα μας χρειαστεί αργότερα) και σοτάρουμε καλά. Ανακατεύουμε διαρκώς το κοτόπουλο για να ροδίσει. Όταν δούμε ότι έχει πάρει χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15 περίπου λεπτά.

Το κοτόπουλο αυτά τα 15 λεπτά θα έχει απορροφήσει ο,τι υγρά έχουν βγει και θα έχει ένα ωραίο καφετί χρώμα. Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα κρατάμε στην άκρη.

Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε το υπόλοιπο σησαμέλαιο, το τελευταίο ⅓, και ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάχανο, το καρότο, τις πιπεριές και ανακατεύουμε ξανά σε δυνατή φωτιά αλλά με προσοχή να μην καούν. Θέλουμε τα λαχανικά τα σοταριστούν σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να έχουν μια ωραία υφή τραγανή και όχι βραστή. Ρίχνουμε τέλος και τα baby corns και ανακατεύουμε καλά. Ο χρόνος που χρειάζεται για το σοτάρισμα των λαχανικών σε δυνατή φωτιά είναι 3-4 λεπτά. Μετά ρίχνουμε τη μαρινάδα από το κοτόπουλο στα λαχανικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα νουντλς, τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, συνήθως δεν θέλουμε όμως από 2-3 λεπτά βράσιμο. Τα σουρώνουμε και κρατάμε από το ζουμί τους μισό φλιτζάνι.

Πάμε πίσω στα λαχανικά που βράζουν. Αφού περάσουν τα 5 λεπτά και τα λαχανικά έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα νουντλς, ρίχνουμε και το νερό από το βράσιμο των νουντλς και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com

Lifestyle
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα
Γιάννης Τσιμιτσέλης για την ταινία «Κουραμπιέδες από χιόνι»: «Η πιο δύσκολη σκηνή είναι αυτή με τον Κάπτεν Χουκ»
«Ο Μανουσάκης έδειχνε «ζωντανότατος» μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά τον χτύπησε πολύ άσχημα και πολύ γρήγορα η ασθένεια», εξήγησε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης
Γιάννης Τσιμιτσέλης για την ταινία «Κουραμπιέδες από χιόνι»: «Η πιο δύσκολη σκηνή είναι αυτή με τον Κάπτεν Χουκ»