Site icon NewsIT
21:11 | 11.01.22

Τα 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτόματα ρολόγια

Τα 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτόματα ρολόγια

Leiden, The Netherlands - June 26, 2008: Product shot of a Gucci, Omega, Swatch, Seiko, Dolce & Gabbana wristwatch with leather and metal straps, shot in studio on black background.

Newsit Newsroom

Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τον κόσμο της υψηλής ωρολογοποιίας, αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ένα αυτόματο ρολόι είναι σαν ένα vintage αυτοκίνητο.

Ένα αυτοκίνητο δηλαδή που η λειτουργία του δεν εξαρτάται από ηλεκτρονικά μέσα, απαιτεί συνεχή φροντίδα και την παρουσία κάποιου που να ξέρει να εντοπίζει τα προβλήματα πριν αυτά γίνουν σοβαρά.

Με άλλα λόγια, το αυτόματο ρολόι σας είναι ένα μικροσκοπικό μηχανικό θαύμα, το οποίο είναι αξιοθαύμαστο από μόνο του και απαιτεί μεγάλη προσοχή και φροντίδα για να συνεχίσει να χτυπά η “καρδιά” του.

Με βάση τα παραπάνω, αυτά είναι τα 3 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε να κάνετε αν έχετε ένα αυτόματο ρολόι:

Προσοχή στην υγρασία

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των αυτόματων ρολογιών είναι η υγρασία. Ενώ κανείς δεν θα σκεφτόταν να φορέσει ένα ρολόι μέσα στο νερό στις αρχές του 1900, σήμερα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγετε, ακόμα και αν νομίζετε ότι το ρολόι σας είναι ασφαλές επειδή στην περιγραφή λέει “ανθεκτικό στο νερό στα 30 μέτρα”. Κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει, καθώς η συγκεκριμένη περιγραφή ενοοεί ότι το ρολόι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντέχει σε πίεση νερού 3 ατμόσφαιρες, δηλαδή την πίεση που έχει το νερό όταν βγαίνει από μια βρύση.

Αυτό σημαίνει ότι αν βάλετε ένα ρολόι με τέτοια αντίσταση στο νερό κάτω από την βρύση ή κάνετε ντους με αυτό, το πιο πιθανό είναι να πάρει υγρασία και να θολώσει το τζάμι του. Μόλις παρατηρήσετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να το πάτε αμέσως για service. Αν δεν έχετε την δυνατότητα να το πάτε για service, μπορείτε να ξεβιδώσετε το πίσω μέρος της κάσας, αφήνωντας εκτεθειμένο τον μηχανισμό για λίγες μέρες ώστε να στεγνώσει. Κάντε το αυτό όμως αμέσως και το πηγαίνετε για service όποτε μπορείτε.

Φυσικά όλα αυτά δεν ισχύουν για όλα τα αυτόματα ρολόγια, καθώς πλέον υπάρχουν ρολόγια με αντοχές σε πολύ μεγάλες πιέσεις.

Διάκριση των ρολογιών σύμφωνα με τη στεγανότητα:
Water Resistant 30 m / 3 ΑΤΜ – bar – Τυχαία επαφή με νερό – Ακατάλληλο για κολύμπι – κατάδυση
Water Resistant 50 m / 5 ΑΤΜ – bar – Κατάλληλο για κολύμπι – Ακατάλληλο για κατάδυση
Water Resistant 100 m / 10 ΑΤΜ – bar – Κατάλληλο για κολύμπι, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ – Ακατάλληλο για κατάδυση
Water Resistant 200 m / 20 ΑΤΜ – bar – Κατάλληλο για επαγγελματική δραστηριότητα στη θάλασσα – Κατάλληλο για κατάδυση σε μικρό βάθος
Diver’s 100 m (Τα ρολόγια με ένδειξη Diver’s 100 m και 150 m είναι συνήθως παλαιότερα μοντέλα) – Κατάλληλο για κατάδυση (scuba diving) σε βάθος – Ακατάλληλο για μεγάλης διάρκειας κατάδυση σε βάθος
Diver’s 200 m ή 300 m – Κατάλληλο για κατάδυση (scuba diving) σε βάθος – Τυπική στεγανότητα για τα σύγχρονα καταδυτικά ρολόγια
Diver’s 300+ m – Κατάλληλο για κατάδυση κορεσμού(saturation diving) – Τα ρολόγια αυτά διαθέτουν και βαλβίδα διαφυγής Ηλίου (HeV)

Αποφύγετε κάθε είδους πρόσκρουση ή δόνηση

Ακόμα και αν οι τεχνίτες αρκετών οίκων ωρολογοποιίας έχουν προσθέσει πολλά αντικραδασμικά χαρακτηριστικά στα ρολόγια τους, πάντα θα πρέπει να θυμάστε ότι οι μηχανισμοί των αυτόματων ρολογιών είναι κατασκευασμένοι από μικροσκοπικά εξαρτήματα, τα οποία είναι τοποθετημένα με πολύ μεγάλη ακρίβεια, οπότε θα μπορούσαν να ακόμα και να σπάσουν σε περίπτωση που το ρολόι δεχτεί κάποια ισχυρή εξωτερική δύναμη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε η επισκευή του θα σας κοστίσει πολλά χρήματα.

Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε οποιοδήποτε ατύχημα, θα πρέπει το ρολόι σας να είναι καλά στερεωμένο στον καρπό σας, ώστε να μην κινδυνεύει να πέσει κάτω ή να χτυπήσει σε κάποια σκληρή επιφάνεια.

Τακτική συντήρηση

Θυμάστε τι είπαμε παραπάνω για τα αυτοκίνητα; Φανταστείτε να έχετε ένα υπέροχο αυτοκίνητο, αλλά να μην του κάνετε ποτέ σέρβις. Κάποια στιγμή, θα δεν θα έχει την ίδια απόδοση και μπορεί να σας αφήσει και στα μισά του δρόμου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ένα αυτόματο ρολόι, το οποίο ανάλογα με τον κατασκευαστή, μπορεί να χρειαστεί σέρβις μια φορά στα 5 ή στα 10 χρόνια.

Θα πρέπει να μην αργήσεις ούτε μια μέρα για να το πας για service και φυσικά να μην περιμένεις να χαλάσει κάτι για να το πας. Γιατί, αν τελικά όντως χαλάσει κάτι, θα σου κοστίσει πολύ πιο ακριβά να το αντικαταστήσεις απ’ ότι αν είχες φροντίσει να το πας σε έναν ειδικό για «καθαρισμό και λίπανση». Επίσης, μην ψάχνεις για φθηνές λύσεις πηγαίνοντας το ακριβό σου ρολόι όπου να ΄ναι. Μπορείς να απευθυνθείς στο εξιδεικευμένο service του οίκου που το αγόρασες ή σε πιστοποιημένους ωρολογοποιούς.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version