Site icon NewsIT

Τέσσερις τροφές για τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης – Ένας διατροφολόγος συμβουλεύει

21.07.2024 | 09:31
Τέσσερις τροφές για τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης – Ένας διατροφολόγος συμβουλεύει

Pregnant, Human Abdomen, Women, Father, Men

Oκτώ στις δέκα έγκυοι εκδηλώνουν πρωινές ναυτίες, συνήθως κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Οι πρωινές ναυτίες εμφανίζονται συνήθως μετά την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και γίνονται πιο έντονες την 7η με 9η εβδομάδα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η τάση για εμετό, η αποστροφή σε συγκεκριμένες τροφές και μυρωδιές, αλλά και η έντονη ζαλάδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρωινές ναυτίες υποχωρούν, συνήθως έως την 13η εβδομάδα, ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ανακουφίσετε το στομάχι σας, κάνοντας ορισμένες αλλαγές στην διατροφή σας.

Οι ειδικοί συνιστούν κατ’ αρχάς να κάνετε συχνά γεύματα. Το άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. Επομένως, θα πρέπει να τρώτε κάθε 1-2 ώρες μικρές ποσότητες από εύπεπτα γεύματα ή σνακ, όπως μια χούφτα καρύδια ή λίγα κράκερ.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά στις μυρωδιές. Μυρωδιές που δεν σας ενοχλούσαν καθόλου πριν μείνετε έγκυοι, μπορεί ξαφνικά να σας κάνουν να ανακατεύεστε. Γι’ αυτό ευθύνονται, κυρίως, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης.

Μια ακόμη μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει, είναι τα αιθέρια έλαια μέντας ή λεμονιού, τα οποία καταπραΰνουν γρήγορα τα συμπτώματα της ναυτίας. Για ακόμα ταχύτερα αποτελέσματα, βάλτε λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι και μυρίστε το.

Μιλώντας στο Eating Well, η διαιτολόγος Pam Hartnett προτείνει επίσης τέσσερις τροφές που μπορούν να σας βοηθούν να ανακουφιστείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Τζίντζερ

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία εκκένωσης του στομάχου και να προάγει συγκεκριμένες συσπάσεις του στομάχου, οι οποίες είναι και οι δύο χρήσιμες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ναυτίας», επισημαίνει η Hartnett.

Επίσης, το τζίντζερ περιέχει ωφέλιμα συστατικά όπως η τζιντερόλη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα με τζίντζερ ή να το προσθέσετε σε σαλάτες, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή και για smoothies.

Μήλα

Σε σχετική έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, διαπιστώθηκε ότι το μήλο είναι από τις τροφές που μπορούν να καταναλώσουν με μεγαλύτερη ευκολία οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές έδωσαν στις έγκυες που συμμετείχαν στην έρευνα, πεπόνι, κράκερ και λευκό ψωμί, αλλά η πλειοψηφία συμφώνησε ότι το μήλο ήταν από τα φρούτα που μπορούσαν να καταναλώσουν πιο εύκολα χωρίς να τους προκαλούν ναυτία.

Τροφές με πρωτεΐνη

Να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες. Σύμφωνα με μελέτες, καταπραΰνουν τη ναυτία για περισσότερη ώρα σε σύγκριση με τα τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά ή υδατάνθρακες.

Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας γιαούρτι, τυρί κότατζ, γάλα, καθώς και καρύδια.

Ροφήματα με ηλεκτρολύτες

Λόγω του εμετού που προκαλούν σε αρκετές περιπτώσεις οι ναυτίες, ελλοχεύει ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Επομένως, τα ροφήματα με ηλεκτρολύτες, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, σύμφωνα με την Hartnett.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version