Η καφετιέρα φίλτρου (γαλλικού τύπου) είναι μια χρήσιμη συσκευή, που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να απολαύσουμε τον καφέ μας.
Ωστόσο, το σκληρό νερό της βρύσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα (π.χ. ασβέστιο, μαγνήσιο και ασβεστόλιθο), τα οποία συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στον μηχανισμό της καφετιέρας.
Κάτι που σημαίνει, απλούστατα, ότι τα άλατα μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την γεύση του καφέ και, συνεπώς, το άρωμα του.
Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα από τα άλατα
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς υπάρχει ένα απλό και γρήγορο κόλπο, προκειμένου να έχετε μυρωδάτο και ποιοτικό καφέ.
Το πρώτο βήμα είναι να αποσυνδέσετε την συσκευή από την πρίζα, ούτως ώστε να αφαιρέσετε τα υπολλείματα καφέ.
Στην συνέχεια, γεμίζετε την κανάτα με ίση ποσότητα νερού και λευκού ξιδιού. Το λευκό ξύδι αποτελεί θαυματουργό φυσικό καθαριστικό, χάρη στην όξινη δράση του. Αδειάστε το διάλυμα της κανάτας στο δοχείο νερού και τοποθετήστε την κανονικά στη θέση της.
Βάλτε την συσκευή σε λειτουργία ενεργοποιώντας τον διακόπη, λες και πρόκειται να φτιάξετε καφε και περιμένετε μέχρι η κανάτα να γεμίσει μέχρι τη μέση με το διάλυμα. Στο μέσο της διαδικασίας, απενεργοποιήστε την καφετέρια και αφήστε το διάλυμα να δράσει για μία ώρα.
Μετά από μία ώρα, βάλτε πάλι την καφετιέρα σε λειτουργία μέχρι να αδειάσει το υπόλοιπο περιεχόμενο του δοχείου στην κανάτα.
Οταν η κανάτα γεμίσει με το διάλυμα, αφήστε το να δράσει για μισή ώρα.
Χύστε το διάλυμα στο νεροχύτη και ξεπλύνετε την κανάτα.
Ακολούθως, γεμίστε το δοχείο μέχρι το ανώτατο όριο μόνο με νερό και βάλτε την συσκευή ξανά σε λειτουργία.
Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνει μυρωδιά ή γεύση ξιδιού στην καφετιέρα, θα πρέπει να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία ακόμη δύο φορές, αφού αφήσετε πρώτα την καφετιέρα να «κρυώσει» για μερικά λεπτά.