Κυριακή, 15 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Το απόλυτο κόλπο για να εξοντώσετε τα μικρόβια από το σφουγγάρι των πιάτων – Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζετε

Το απόλυτο κόλπο για να εξοντώσετε τα μικρόβια από το σφουγγάρι των πιάτων – Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζετε

Στο σφουγγάρι των πιάτων συσσωρεύονται υπολείμματα από τις τροφές με αποτέλεσμα να επικάθονται εκατομμύρια μικρόβια που δεν εξουδετερώνει το υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

Μάλιστα, δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι το σφουγγάρι των πιάτων αναδεικνύεται ως το πιο βρώμικο από τα αντικείμενα οικιακής χρήσης, εξαιτίας των μικροβίων.

Επομένως, θα πρέπει να διατηρείτε το σφουγγάρι σε καλή κατάσταση και να το ξεπλένετε με το υγρό σαπούνι για τα πιάτα καθώς και με ζεστό νερό μετά κάθε χρήση, αφού, όταν παραμένει νωπό και εμφανιστεί υγρασία, τότε, τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται.

Ωστόσο, υπάρχει ένα κόλπο, προκειμένου να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια και να παρατείνετε την διάρκεια ζωής του.

Το πρώτο βήμα είναι να γεμίσετε ένα μπολ με νερό και να ρίξετε λίγες σταγόνες από λευκό ξύδι ή και χυμό νερού. Στην συνέχεια, βυθίστε το σφουγγάρι πιάτων και αφήστε το για μισή ώρα.

Ακολούθως, τοποθετήστε το σφουγγάρι των πιάτων στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Η υψηλή θερμότητα πρόκειται να εξουδετερώσει τους μικροοργανισμούς και την ενοχλητική μυρωδιά.

Όμως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αναφορικά με τα υλικά, από τα οποία είναι φτιαγμένο το σφουγγάρι, ούτως ώστε να μην προκύψει κάποιο ατύχημα.

Μια εναλλακτική λύση είναι να φορέσετε γάντια και να ρίξετε σ’ ένα μπολ λίγες σταγόνες χλωρίνης μαζί με καυτό νερό. Στην συνέχεια, ρίξτε το σφουγγάρι πιάτων και αφήστε το να μουλιάσει για 15 λεπτά. Έπειτα το ξεπλένετε και το αφήνετε να στεγνώσει καλά.

«Πιθανώς καμία μέθοδος δεν θα εξαλείψει πλήρως τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που κουβαλά ένα σφουγγάρι, ενώ μετά από λίγες μέρες, ίσως και ώρες, πρόκειται να παρουσιαστούν ξανά» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Phillip Delekta, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan.

Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζετε

Το νωπό σφουγγαράκι ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, αφού με αυτό πλένουμε κάθε μέρα τα πιάτα, ενώ είναι βολικό για να καθαρίζουμε τους πάγκους καθώς και το τραπέζι της κουζίνας.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Delekta συνιστά να αντικαθιστούμε το σφουγγάρι των πιάτων μια φορά την εβδομάδα,  αποτρέποντας, έτσι, το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν μικρόβια στην κουζίνα μας αλλά και να αποφύγουμε την ξινή και ενοχλητική μυρωδιά. 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις