Σάββατο, 10 Αυγ.
34oC Αθήνα

Το βότανο που δρα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού και ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια

Το βότανο που δρα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού και ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια

Η μολόχα (Μαλάχη η άγρια, Malva sylvestris) είναι ένα βότανο που είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό.

Η περίοδος ανθοφορίας του βοτάνου περιλαμβάνει όλη την περίοδο της άνοιξης και το ξεκίνημα του καλοκαιριού και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του δράσεις.

Η μολόχα μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα ή να γίνει τοπική εφαρμογή του εκχυλίσματος των φύλλων στις πάσχουσες περιοχές.

Θεραπεία κατά της βρογχίτιδας

Τα άνθη και τα φύλλα του έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του βήχα, ενώ λειτουργεί και ως αποχρεμπτικό, θωρακίζοντας το αναπνευστικό σύστημα.

Η μολόχα περιέχει πολυσακχαρίτες με αντιϊκή και αντισηπτική δράση που βοηθούν στην θεραπεία των λοιμώξεων και του ξηρού βήχα. Τα συστατικά της μολόχας βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας από το λαιμό, βοηθώντας, με αυτό τον τρόπο στην θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας και άλλων αναπνευστικών παθήσεων.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Το εκχύλισμα μολόχας περιέχει αρκετές ενώσεις, όπως οι φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή, β-καροτένιο, βιταμίνες C και Ε, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συνεπώς, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας το οξειδωτικό στρες.

Δρα κατά του πόνου

Η μολόχα έχει επίσης αναλγητική δράση, ειδικά όταν εφαρμόζεται τοπικά. Αν έχετε κάποιο τραυματισμό στο δέρμα, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε κατάπλασμα από τα φύλλα της μολόχας στην πάσχουσα περιοχή. Με αυτό τον τρόπο, πρόκειται να γίνει επούλωση της πληγής πιο γρήγορα, ενώ ανακουφίζει και από τον πόνο.

Αντιμετωπίζει δερματικές παθήσεις

Η μολόχα είναι αποτελεσματική στην θεραπεία δερματικών παθήσεων, δεδομένου ότι μπορεί να καταπραΰνει το έκζεμα, τα εξανθήματα, τα εγκαύματα, αλλά και την φλεγμονή από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Προστατεύει το ήπαρ

Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, η μολόχα καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού και του ήπατος.

Ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια

Τα ποδόλουτρα με έγχυμα μολόχας ανακουφίζουν τα πρησμένα και κουρασμένα πόδια.

Ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές

Το τσάι μολόχας έχει ήπια καθαρτική δράση. Έτσι, ρυθμίζει το γαστρεντερικό σύστημα και ανακουφίζει από τις πεπτικές διαταραχές.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις