Τις ημέρες των γιορτών κυριαρχούν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα επίσημα δείπνα με λαμπερά σερβίτσια.
Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου μερικά από τα σερβίτσια γίνονται θαμπά και μαυρίζουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα περίφημα ασημικά (πιατέλες, μαχαιροπίρουνα, δίσκοι ή ακόμα και διακοσμητικά αντικείμενα) που υπάρχουν σε κάθε ελληνικό σπίτι και έχουν συναισθηματική αξία, καθώς τα χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οξειδώνονται σε περίπτωση που δεν τα χρησιμοποιούμε συχνά ή αμελήσουμε την φροντίδα τους.
Η οξείδωση, δηλαδή το μαύρισμα, δημιουργείται όταν το ασήμι έρχεται σε επαφή με το διοξειδίου του θείου που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα, ειδικά σε χώρους που δεν αερίζονται αρκετά με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια ένωση που ονομάζεται θειούχο άργυρο. Σημειώνεται ότι το θείο υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου και το καυσαέριο των αυτοκινήτων, δηλαδή, τους ρύπους.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί εύκολοι και φυσικοί τρόποι προκειμένου να ασημικά σας να αποκτήσουν και πάλι την λάμψη τους, χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικα ή ακριβά προϊόντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλουμινόχαρτο
Η πρώτη λύση για να κάνετε τα ασημικά σας ξανά λαμπερά είναι με αλουμινόχαρτο. Καλύψτε τον πυθμένα ενός μεγάλου μπολ με αλουμινόχαρτο. Στην συνέχεια, γεμίστε το μπολ με ζεστό νερό και προσθέστε ίση ποσότητα αλατιού και μαγειρικής σόδας.
Έπειτα, βυθίστε μέσα στο μπολ τα ασημικά σας και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Η χημική αντίδραση θα αφαιρέσει το μαύρισμα από τα ασημικά σας. Αφού τα βγάλετε από το μπολ, σκουπίστε τα μ’ ένα στεγνό πανί για αφαιρέσετε τα υπολείμματα του μείγματος και θα λάμπουν σαν καινούρια.
Λεμόνι
Ο χυμός λεμονιού αποτελείται από περίπου 5% κιτρικό οξύ που δίνει τη όξινη γεύση στο λεμόνι. Επίσης, το λεμόνι αποτελεί και ένα φυσικό καθαριστικό, έχοντας πολλαπλές χρήσεις, πέραν της μαγειρικής. Κόψτε το λεμόνι στη μέση και βυθίστε το σ’ένα μικρό μπολ με αλάτι.
Ακολούθως, τρίψτε με απαλές κινήσεις την επιφάνεια του μετάλλου. Μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία στα επίμαχα σημεία που είναι περισσότερο θαμπά. Αφήστε τα συστατικά να δράσουν για μερικά λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε τα μ’ ένα στεγνό πανί.
Κέτσαπ
Όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο, μια ακόμη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε κέτσαπ, η οποία έχει όξινη γεύση, αφού αποτελείται από πολτοποιημένες ντομάτες, ξύδι, αλάτι, ζάχαρη καθώς και εκχυλίσματα μπαχαρικών.
Απλώστε μικρή ποσότητα κέτσαπ στην επιφάνεια των ασημικών σας. Χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα, τρίψτε ελαφρά τα ασημικά κι αφήστε την κέτσαπ να δράσει για 20 λεπτά. Αφού αφαιρέσετε την κέτσαπ μ’ ένα νωπό πανί, σκουπίστε τα ασημικά σας καλά μ’ένα άλλο στεγνό πανί.