Οι πατάτες αποτελούν το πιο γνωστό αμυλώδες λαχανικό, ενώ είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.
Ωστόσο, τα θρεπτικά της συστατικά της πατάτας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της, κατά το μαγείρεμα για το φαγητό μας, καθώς και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.
Έτσι, όταν ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και δεν τις χρησιμοποιήσουμε άμεσα στο μαγείρεμα, τείνουν να αλλάζουν χρώμα και να γίνονται καφέ, δηλαδή μαυρίζουν, καθώς εκτίθενται στον αέρα.
Ας δούμε, όμως, μαζί τρεις γρήγορους και εύκολους τρόπους για να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό στις πατάτες, ώστε να τις απολαύσετε είτε τηγανιτές ή να τις βάλετε στο φούρνο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Καλύψτε τις πατάτες με νερό
Για να διατηρήρουν το χρώμα τους οι πατάτες που μόλις έχετε καθαρίσει και να μην μαυρίσουν, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σ’ ένα δοχείο και να το γεμίσετε με νερό, μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Στην συνέχεια, μπορείτε να κλείσετε το δοχείο με το καπάκι και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο σας έως και 24 ώρες, ούτως ώστε να τις μαγειρέψετε αργότερα, προσέχοντας να μην υπερβείτε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η καλύτερη επιλογή είναι να ρίξετε κρύο νερό μέσα στο δοχείο, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης, ωστόσο, για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση προτιμήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Η τελευταία μέθοδος είναι ιδανική σε περίπτωση που σκοπεύετε να τις μαγειρέψετε άμεσα, αφού, πρώτα τις καθαρίσετε και τις κόψετε στο μέγεθος και το σχήμα της αρεσκείας σας.
Καλύψτε τις πατάτες με νερό και ξίδι ή λεμόνι
Ένας ακόμη τρόπος είναι να προσθέσετε στο δοχείο με το νερό δύο συστατικά που διακρίνονται για την οξύτητα τους. Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή λευκό ξίδι και να τις ανακατέψετε καλά, ώστε το μείγμα να καλύψει όλες τις πατάτες.
Η όξινη φύση, τόσο του χυμού λεμονιού και του λευκού ξιδιού, μπορεί να μειώσει το pH των πατατών, αποτρέποντας την οξείδωση τους. Μην αμελήσετε να τοποθετήσετε το δοχείο στο ψυγείο.
Καλύψτε τις πατάτες με νερό με αλάτι
Παράλληλα, μπορείτε να τοποθετήσετε τις πατάτες σας σε αλατόνερο, καθώς ο συνδυασμός νερού και αλατιού εμποδίζει την οξείδωση.
Για κάθε λίτρο νερού που ρίχνετε στο μπολ ή την κατσαρόλα, προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι Στην συνέχεια, καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο.