Τα Χριστούγεννα το δίλημμα είναι μελομακάρονο ή κουραμπιές. Την Πρωτοχρονιά το debate έχει να κάνει με τη βασιλόπιτα.
Βασιλόπιτα με γεύση τσουρέκι ή βασιλόπιτα σαν κέικ;
Είναι από τα μεγάλα… διλήμματα της ζωής. Διλήμματα που όλοι θα θέλαμε να έχουμε.
Τώρα που έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα η ώρα για την αλλαγή του χρόνου, κάθε νοικοκυριό συζητά για τη βασιλόπιτα.
Και το σε ποιον θα πέσει το φλουρί είναι το… μικρότερο που απασχολεί.
Το θέμα είναι τι γεύση θα έχει: τσουρέκι ή κέικ;
Για να σας βοηθήσουμε, ακολουθούν δυο συνταγές για βασιλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια για βασιλόπιτα τσουρέκι και μια για βασιλόπιτα κέικ.
Όποια κι αν επιλέξετε, καλή επιτυχία!
Βασιλόπιτα τσουρέκι
250 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. χλιαρό γάλα
Στερεά υλικά
1/2 κ.γλ. αλάτι
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 2 κύβους νωπή
140 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
Για τη γέμιση
2-3 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
2 κ.σ. νερό
1 φλ. ξανθές σταφίδες
3/4 φλ. κόντιτα κίτρινων φρούτων
1/4 κ.γλ. ξύσμα λεμόνι (ακέρωτο)
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο.
Βασιλόπιτα κέικ
250 γραμμάρια βούτυρο
300 γραμμάρια ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γλ. κανέλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
50 γραμ. λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
20 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
220 γραμ. γάλα
100 γραμ. τρούφα σοκολάτας
άχνη για πασπάλισμα (Γλάσο σοκολάτας) 200 γραμ. λευκή κουβερντούρα
10 γραμ. ηλιέλαιο.
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές για βασιλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.