Site icon NewsIT

Χρήσιμα tips για την διατροφή σας για ολική επαναφορά μετά τις διακοπές

08.09.2024 | 09:32
Χρήσιμα tips για την διατροφή σας για ολική επαναφορά μετά τις διακοπές

Three beautiful girls eat pizza on the lakeside. Group of women enjoy free time together sightseeing in a roman city in europe. High quality photo

Το φθινόπωρο σηματοδοτεί την μετάβαση από το καλοκαίρι στον χειμώνα, γι’ αυτό και αρκετοί προσπαθούν να επιστρέψουν στη σωματική κατάσταση πριν από τις διακοπές, μέσω της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ώστε να χάσουν τα περιττά κιλά.

Κατά την διάρκεια των διακοπών, αποζητούσαμε την χαλάρωση και την διασκέδαση, συνεπώς, δικαιολογούνταν η ανάγκη μας να απολαύσουμε λαχταριστά πιάτα, αλλά και δροσερά κοκτέιλ.

Όμως, δεν χρειάζεται να κάνετε απότομες και αυστηρές αλλαγές στο διατροφικό σας πλάνο, αφού μπορεί να έχετε το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με σωστό προγραμματισμό και μερικά απλά βήματα στην καθημερινότητα σας, μπορείτε και πάλι να ανακτήσετε την ευεξία και την ζωντάνια σας.

Ο ρόλος του πρωινού και του βραδινού

Οι ακραίες δίαιτες δεν εξυπηρετούν απολύτως κανένα σκοπό. Υπάρχουν, όμως, δύο γεύματα μέσα στην ημέρα, στα οποία πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα, ούτως ώστε να ξαναμπείτε στην υγιεινή ρουτίνα σας. Το πρωινό και το βραδινό.

Φροντίστε, επομένως, να τρώτε ένα πλούσιο πρωινό, που θα περιέχει πρωτεΐνη, καθώς προκαλεί για περισσότερη ώρα το αίσθημα της πληρότητας. Ιδανική επιλογή αποτελούν τα αυγά, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με αβοκάντο που έχει «καλά» λιπαρά.

Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να τρώτε βαρύ βραδινό, δεδομένου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπολογίσετε την ποσότητα και να «ξεφύγετε» στην πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, είναι χρήσιμο να εντάξετε στην διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επιλέξτε τροφές με φυτικές ίνες, καθώς και προϊόντα ολικής άλεσης, για την καλύτερη υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Στην προσπάθεια για μείωση του συνόλου των προσλαμβανόμενων θερμίδων, περιορίστε το λάδι, βάζοντας στο φαγητό της κατσαρόλας μια κουταλιά της σούπας για κάθε ένα πιάτο που θα σερβιριστεί.

Σωστή ενυδάτωση

Ο καύσωνας κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού ήταν πραγματικά ανυπόφορος. Εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και αλατισμένων τροφών προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό μας.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο, ώστε να μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια μέσα στην ημέρα.

Επίσης, μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι νερού, πριν από κάθε γεύμα, ώστε να περιορίσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετά λαχανικά, όπως είναι το αγγούρι, που συμβάλλουν στην ενυδάτωση.

Επιστροφή στη σωματική άσκηση

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι πολλαπλά, τόσο για το σώμα, όσο και για το μυαλό. Οπότε δεν έχετε παρά να προσθέσετε στην καθημερινότητα σας κάποια δραστηριότητα που σας αρέσει, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμπι.

Κάνοντας, επίσης, προπόνηση με αντιστάσεις αναμένεται να ενδυναμώσετε το μυϊκό σας σύστημα, ενώ θα καίτε θερμίδες για αρκετές ώρες, αφότου γυρίσετε στο σπίτι σας.

Επίσης, προτιμήστε να ανεβείτε τα σκαλιά, όταν πάτε στο γραφείο, αντί για το ασανσέρ, ούτως ώστε να ξαναβάλετε στην καθημερινότητα σας την κίνηση.

Περιορίστε το αλκοόλ

Αν το παρακάνατε με την κατανάλωση αλκοόλ στις διακοπές, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές και να κόψετε τις εξόδους σας. Μπορείτε, απλούστατα, να αντικαταστήσετε τις μπύρες και τα ποτά με ένα ποτήρι λευκό κρασί (120 ml), καθώς περιέχει μόνο 85 θερμίδες.

Ή, επίσης, μπορείτε να πίνετε ανθρακούχο νερό, ώστε να γλιτώσετε και το hangover της επόμενης ημέρας. Να θυμάστε, πάντως, ότι το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει μόνο ένα ποτό την ώρα. Επομένως, να πίνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας.

Σταθερό ωράριο ύπνου 

Μετά από μια περίοδο χαλάρωσης, είναι σημαντικό να ακούτε τις ανάγκες του σώματός σας, προκειμένου να επανέλθετε στη φυσιολογική σας κατάσταση. Μπορεί κατά την διάρκεια των διακοπών να ξενυχτούσατε με την παρέα σας και να είχατε ακανόνιστες ώρες ύπνου, ωστόσο, πλέον, χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα σταθερό ωράριο ύπνου, διασφαλίζοντας ότι θα κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Συνεπώς, μην έρχεστε σε επαφή με οθόνες πριν τον ύπνο, αφού η υπερέκθεση οδηγεί σε αϋπνία.

Ο ποιοτικός ύπνος θα σας βοηθήσει, εξάλλου, να περιορίσετε την έκκριση κορτιζόλης, που οδηγεί σε παχυσαρκία. Έτσι, προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο μέχρι να αποκοιμηθείτε.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version