Τρίτη, 12 Νοε.
15oC Αθήνα

Χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε τα σώματα του καλοριφέρ

Χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε τα σώματα του καλοριφέρ

Το καλοριφέρ είναι μια συσκευή από χάλυβα που σταθεροποιείται στον τοίχο κι αποτελείται από τις λεγόμενες «φέτες» (Αkan).

Ο σύγχρονος τύπος θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ) είναι τα «πάνελ» που έχουν πιο μοντέρνο σχεδιασμό, ενώ υπάρχουν και τα σώματα μπάνιου (τύπου πετσετοκρεμάστρα), όπου οι στύλοι είναι πιο στενοί ώστε κάθε βρεγμένη πετσέτα να απλώνεται εκεί, προκειμένου να στεγνώσει πιο γρήγορα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αμελούμε να καθαρίσουμε τα καλοριφέρ και με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύεται σκόνη και βρωμιά.

Η σκόνη που παγιδεύεται στις εσοχές του καλοριφέρ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην απόδοση του, αφού κύριος σκοπός των σωμάτων είναι να θερμαίνουν τα διάφορα μέρη του σπιτιού, ειδικά την περίοδο του χειμώνα που ο καιρός είναι ψυχρός. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα σώματα δεν πρέπει να καλύπτονται ποτέ με μεγάλα αντικείμενα.

Εκτός αυτού, βέβαια, εγκυμονεί και ο κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων.

Μπορεί ο καθαρισμός των καλοριφέρ να θεωρείται δύσκολη υπόθεση, ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να έχετε καλύτερη θερμότητα στον χώρο σας.

Πανί και σφουγγάρι

Το πρώτο βήμα είναι εύκολο. Για να καθαρίσετε το εξωτερικό μέρος των καλοριφέρ χρησιμοποιήστε πανί και σφουγγάρι, ούτως ώστε να αφαιρέσετε όσο τον δυνατόν περισσότερη σκόνη. Στην συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα νωπό σφουγγάρι, προκειμένου να καθαρίσετε όλη την επιφάνεια.

Για το εσωτερικό του καλοριφέρ (σε περίπτωση που έχετε πάνελ) θα πρέπει να ξεκουμπώσετε το «καπάκι» του από την πάνω πλευρά που μοιάζει με σχάρα. Το πρώτο πράγματα που θα διαπιστώσετε είναι ότι στις «τρύπες» έχει συσσωρευτεί σκόνη, την οποία μπορείτε να αφαιρέσετε με ένα πανί ή με την χρήση βραστήρα. 

Ατμοκαθαριστής

Για να απομακρύνετε την σκόνη από την πάνω πλευρά του καλοριφέρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατμοκαθαριστή. Ο ατμοκαθαριστής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να καθαρίσουμε επιφάνειες και δύσκολα σημεία του μπάνιου και της κουζίνας, όπως τα πλακάκια και τους αρμούς που συσσωρεύεται σκόνη, άλατα, μούχλα, αλλά και υπολείμματα σαμπουάν.

Αν δεν έχετε ατμοκαθαριστή στο σπίτι σας, τότε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «πιστολάκι» μαλλιών. Επίσης, μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε κάτω από το καλοριφέρ πετσέτες, ταψιά ή μπολ, ώστε να απορροφήσουν το νερό.

Ηλεκτρική Σκούπα

Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για να διώξετε την σκόνη από το καλοριφέρ σας είναι η ηλεκτρική σκούπα. Αρχικά, τοποθετήστε το βουρτσάκι στο στόμιο της σκούπας. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι η σκούπα θα απορροφήσει μεγάλη ποσότητα σκόνης στο πάνω και το κάτω μέρος των εσωτερικών ραβδώσεων του καλοριφέρ.

Βούρτσα καλοριφέρ

Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές βούρτσες καθαρισμού για καλοριφέρ που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι συγκεκριμένες βούρτσες είναι εύκαμπτες και εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία του καλοριφέρ και ιδιαίτερα ανάμεσα στις πλάκες. Η χρήση τους είναι πολύ απλή και ιδιαίτερα χρήσιμη για καλοριφέρ πάνελ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το «καπάκι» και να πιέσετε την βούρτσα καθαρισμού στο εσωτερικό του θερμαντικού σώματος.

Χάρακας και πανί

Σε περίπτωση που έχετε καλοριφέρ παλαιού τύπου, δηλαδή με φέτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάρακα. Στα βιβλιοπωλεία διατίθενται μεταλλικοί, αλλά και οι πλαστικοί που γνωρίζουμε από τα μαθηματικά μας χρόνια. Οι πλαστικοί είναι πιο πρακτικοί για να αποφύγετε τυχόν γραντζουνιές.

Αρχικά, τοποθετήστε ένα απλό πανί στην άκρη του χάρακα. Στην συνέχεια διεισδύστε στις στήλες του καλοριφέρ, ούτως ώστε να απαλλαχθείτε από την σκόνη. Για την υπόλοιπη επιφάνεια του καλοριφέρ, μπορείτε να ανατρέξετε στην πρώτη τεχνική με το πανί και το σφουγγάρι, ώστε το καλοριφέρ σας να γίνει και πάλι λαμπερό.

Τέλος, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα καλοριφέρ σας, προτού πέσει ραγδαία η θερμοκρασία και μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Εάν καθαρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το καλοριφέρ σας, τότε, η διαδικασία θα σας φαίνεται πιο εύκολη και, φυσικά, δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε μεγάλες ποσότητες βρομιάς.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις