Η ζήλεια συνήθως έχει αρνητική χροιά και είναι συνώνυμο του φθόνου. Στις κοινωνικές μας συναναστροφές, όλοι λίγο πολύ έχουμε νιώσει το αίσθημα της ζήλειας, θέλοντας να αποκτήσουμε ένα αντικείμενο ή τα χαρίσματα κάποιου άλλου προσώπου.
Σε επίπεδο σχέσεων, η ζήλεια αφορά στο συναίσθημα που νιώθει κάποιο άτομο, επιθυμώντας την αποκλειστικότητα της αγάπης του/ της συντρόφου. Ένα εύλογο ερώτημα, επομένως, που προκύπτει αφορά στο τι συμβαίνει με την ψυχολογία των κατοικίδιων και συγκεκριμένα των σκύλων.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κατοικίδια έχουν συνηθίσει σε μια ρουτίνα που πρέπει, όμως, να τηρείται απαρέγκλιτα. Τόσο για τα γεύματα τους, όσον για τον ύπνο τους, ακόμη και για την συνηθισμένη βόλτα τους. Σε περίπτωση δε, που ο ιδιοκτήτης δεν ενδιαφερθεί άμεσα και αργήσει λίγα λεπτά για τον καθιερωμένο περίπατο, τότε, ο σκύλος του ενδέχεται να κατευθυνθεί μόνος στην πόρτα του σπιτιού και να του υπενθυμίσει, γαβγίζοντας δυνατά.
Επομένως, η συμπεριφορά του σκύλου σας καθορίζεται κυρίως από το δικό σας ενδιαφέρον, συνεπώς, εάν επιδείξετε έστω και λίγη αδιαφορία ή εάν αλλάξετε την καθημερινότητα του, τότε, θεωρείται σίγουρο ότι θα εκφράσει την ανασφάλεια του.
Μια από τις αλλαγές που ενδεχομένως να προκαλέσουν άγχος στον σκύλο σας είναι και ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, δηλαδή ενός μωρού. Ενδεχομένως, να παρατηρήσετε μερικά σημάδια στην στάση του τετράποδου φίλου σας που έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι μπορεί κρύβεται σε διάφορα μέρη του σπιτιού, αλλά και να κάνει την τουαλέτα του μέσα στο σπίτι.
Επιπλέον, ο σκύλος σας μπορεί να έχει νευρικότητα ή υπερκινητικότητα, επιζητώντας συνεχώς την προσοχή σας. Υπάρχει, βέβαια, και το σενάριο να γρυλίζει ή να έχει επιθετική στάση προς άλλα κατοικίδια ή ακόμα και όταν εσείς ασχολείστε μεγαλύτερο διάστημα με την ανατροφή του μωρού.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς μπορείτε να προβείτε σε ορισμένες κινήσεις, προκειμένου να καθησυχάσετε τον τετράποδο φίλο σας και εκείνος να μπορέσει με την σειρά του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Κατά την ετοιμασία του παιδικού δωματίου με την κούνια για να υποδεχθείτε το μωρό σας, μπορείτε να επιτρέψετε στον σκύλο σας να μπει στο δωμάτιο, ώστε να νιώσει οικειότητα με τον νέο χώρο, αλλά και για να συνηθίσει τις μυρωδιές.
Ωστόσο, προτού έρθει το μωρό σας στο σπίτι, θα ήταν καλό να μην τον αφήνετε να μπαίνει σε ορισμένα δωμάτια ή χώρους, προκειμένου να μην συνδέσει στο μυαλό του την συγκεκριμένη «απαγόρευση» με την παρουσία του μωρού. Επιπλέον, το κρεβάτι του σκύλου σας θα πρέπει να είναι σε ασφαλές μέρος και, ασφαλώς, μακριά από τα αντικείμενα του μωρού, ώστε να μπορεί να χαλαρώσει και να ξαπλώσει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει.
Επίσης, κομβικό ρόλο παίζει και να συνεχιστεί κανονικά η ρουτίνα του σκύλου σας, όσον αφορά τα γεύματα του, αλλά και την βόλτα του στο πάρκο της γειτονιάς.
Πρακτικές συμβουλές για να αποδεχθεί ο σκύλος το μωρό
Κατά την περίοδο της πρώτης επαφής του σκύλου με το μωρό σας, θα ήταν χρήσιμο να τον ανταμείψετε με λιχουδιές, αγκαλιές, χάδια, αλλά και ένα «μπράβο», όταν αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι είναι χαλαρός και αρχίζει να «εγκλιματίζεται» σιγά – σιγά με την παρουσία του μωρού.
Κατά τις εξόδους σας με το μωρό θα ήταν μια έξυπνη λύση να έχετε για παρέα και τον σκύλο σας, ούτως ώστε να συνηθίσει τόσο το καροτσάκι, όσο και το μωρό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή και να μην δέσετε το λουρί από το καρότσι, καθώς ενδέχεται ο σκύλος σας να αρχίσει ξαφνικά να τρέχει.
Επίσης, σημαίνοντα ρόλο παίζει και το να ανταμείψετε τον σκύλο σας όταν πλησιάζει με ήσυχο τρόπο το μωρό σας για να το παρατηρήσει ή να το μυρίσει. Επομένως, αφήστε το κατοικίδιο σας να αλληλεπιδράσει με το μωρό σας, όποτε το επιθυμεί, χωρίς να διαφανεί ότι το επιδιώκετε συνεχώς και επίμονα.
Δεδομένου ότι θα αφιερώνετε περισσότερες ώρες με το μωρό σας, θα ήταν θα χρήσιμο να δώσετε στον σκύλο σας και το αγαπημένο του παιχνίδι για να ασχοληθεί, ούτως ώστε να μην νιώθει ότι τον παραμελείτε.
Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι έχετε εκπαιδεύσει τον σκύλο σας και έχει μάθει να σας υπακούει σε συγκεκριμένες εντολές που του δίνετε, θα πρέπει να συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο, σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε μια αναπάντεχη αντίδραση του. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσει να κλαίει το μωρό σας, με αποτέλεσμα ο σκύλος σας να στρεσαριστεί και να γαυγίζει πιο έντονα.
Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν θα πρέπει ποτέ να αφήσετε το μωρό σας, καθώς και το κατοικίδιο σας χωρίς επίβλεψη. Ωστόσο, και στο ενδεχόμενο που διαπιστώσετε ότι συμπεριφέρεται με νευρικότητα απέναντι στο μωρό, δεν θα πρέπει να το τιμωρήσετε, αλλά να του κάνετε μια απλή σύσταση.