Δευτέρα, 28 Οκτ.
16oC Αθήνα

10 ντοκιμαντέρ που είναι τώρα διαθέσιμα στο Ertlflix και δεν πρέπει να χάσετε

10 ντοκιμαντέρ που είναι τώρα διαθέσιμα στο Ertlflix και δεν πρέπει να χάσετε

Eνδιαφέροντα ντοκιμαντέρ για την παγκόσμια ιστορία προβάλλονται στο Ertflix

Όπως υποστηρίζουν οι ιστορικοί επιστήμονες, η ιστορία δεν αποτελεί μια απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά μια συνεχή προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος, με στόχο την ερμηνεία του παρόντος και την πρόβλεψη του μέλλοντος, συνεπώς, δεν πρέπει να χάσετε τα ακόλουθα ντοκιμαντέρ που είναι τώρα διαθέσιμα στο Ertflix.

Ισραήλ-Ιράν-ΗΠΑ

Στοχευμένες δολοφονίες, τρομοκρατικές επιθέσεις, στρατιωτικές επιθέσεις λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή. Ο «μυστικός πόλεμος» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μπορεί άραγε να μεταμορφωθεί σε τοπική, αν όχι σε μείζονα παγκόσμια σύγκρουση; Οι δύο χώρες αποτελούν σήμερα τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Η σύγκρουσή τους ενισχύεται από τη νέα ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αφότου ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία. Η ταινία κάνει μία αναδρομή στα 40 χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, την ισραηλινή εισβολή του Λιβάνου, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, παρουσιάζοντας στοιχεία για μία καλύτερη κατανόηση της νέας Μέσης Ανατολής.

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Erftlix

Η Μαφία της Κορσικής

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, σε ένα μπαρ στο παλιό λιμάνι της Μπαστιά, η εγκληματική ομάδα Brise de Mer συστάθηκε για να οργανώσει ληστείες ή αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Αυτή η συμμορία αποτελείται από δώδεκα Κορσικανούς γκάνγκστερ, οι οποίοι καταφέρνουν να κάνουν όνομα εξαλείφοντας κάθε αντίπαλο και κυρίως τα μέλη της συμμορίας του νονού της Άνω Κορσικής, Λουί Μεμί.

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Ertlflix

20ος Αιώνας: Η Δύναμη της Εικόνας

Ο 20ός είναι ο πρώτος αιώνας που αποτυπώνεται εξ’ ολοκλήρου με εικόνες. Από τον κινηματογράφο ως τη δορυφορική μετάδοση, όλα φωτογραφίζονται και κινηματογραφούνται και μας κάνουν μάρτυρες, σε πραγματικό χρόνο, της ίδιας μας της ιστορίας. Ποιον ρόλο παίζουν οι εικόνες στη σπουδαία ιστορία αυτού του αιώνα;

Πώς άνδρες και γυναίκες επιβλήθηκαν χάρη στη δεξιοτεχνία τους στην «επικοινωνία»; Γιατί ορισμένοι ηθοποιοί μεταμορφώθηκαν, πολλές φορές εν αγνοία τους, σε αληθινούς θρύλους;

Η σειρά «Icons Of The 20th Century» διηγείται, σε τρία επεισόδια, τον 20ό αιώνα μέσα από τις πιο σπουδαίες εικόνες του. Από τον Τσάρλι Τσάπλιν μέχρι τον Σαρλ ντε Γκολ, από τη Μαρλέν Ντίντριχ μέχρι τη Λαίδη Νταϊάνα, από τον Γκάντι ως τον Κένεντι και τον Νέλσον Μαντέλα, ο σκηνοθέτης, Μπερτράν Ντελέ, αναδεικνύει προσωπικότητες που άφησαν το σημάδι τους στον πιο συγκλονιστικό αιώνα της ανθρώπινης ιστορίας, τον αιώνα της χειραφέτησης και της προσωπικής ελευθερία

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Εrtflix

Το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο – Το Φιάσκο της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας

Το σύμφωνο που συνήφθη τον Αύγουστο του 1939 μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν εξακολουθεί να είναι στις μέρες μας σύμβολο της διπροσωπίας και του κυνισμού του σοβιετικού ηγέτη. Ωστόσο, η αληθινή ιστορία αυτού του συμφώνου είναι πολύ πιο διφορούμενη από όσο φαίνεται. Είναι κυρίως η ιστορία μιας εκπληκτικής συλλογικής αποτυχίας στην οποία Βρετανοί και Γάλλοι έχουν μεγάλη ευθύνη για τη μη σύναψη αντιναζιστικής συνεργασίας με τη Σοβιετική Ένωση. Ακολουθώντας, βήμα προς βήμα, τα γεγονότα που οδήγησαν στην υπογραφή του συμφώνου, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια αφήγηση αυτής της αποτυχίας μέσα από τα μάτια εκείνων που προσπάθησαν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Σκηνοθεσία: Σέντρικ Toύρμπε

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Erftlix 

Ερείπια: Μια Ιστορία του Σύγχρονου Πολέμου

Ο πόλεμος άλλαξε μορφή τον 20ο αιώνα. Πιο βίαιος και καταστροφικός από ποτέ, επεκτάθηκε πέρα απ’ τα πεδία της μάχης, επηρεάζοντας τους αμάχους και καταστρέφοντας πόλεις στο πέρασμά του. Τι συμβολίζουν τα ερείπια, καθώς αποκαλύπτουν πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για αυτοκαταστροφή; Χρησιμοποιήθηκαν για προπαγάνδα, για να κινητοποιήσουν τα πλήθη, να ξεσηκώσουν μίση ή να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο.

Ωστόσο, παραμένουν εδώ. Ανάμεσα στην ανοικοδόμηση και τη συντήρησή τους, στην απώθηση και τη διατήρηση του τραύματος, από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η ταινία παρουσιάζει μια λεπτομερή ιστορία του πολέμου στη σύγχρονη εποχή, διατρέχοντας τα τελευταία εκατό χρόνια

Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Γκρουά

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Ertflix

Οι Τελευταίες Ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης

Μόσχα, 31 Δεκεμβρίου 1991, 19:30: η κόκκινη σημαία που κυμάτιζε για περισσότερο από εβδομήντα χρόνια στην κορυφή του Κρεμλίνου, αντικαθίσταται από την τρίχρωμη σημαία της Ρωσίας. Κάτι ανώδυνο επιφανειακά, αλλά αυτό το επεισόδιο συμβολίζει το τέλος της ΕΣΣΔ. Είκοσι χρόνια μετά, το χρονικό «Οι τελευταίες ημέρες της ΕΣΣΔ», επιστρέφει στα δύο τελευταία μοιραία χρόνια που, με ένα απότομο άλμα της Ιστορίας, οδήγησαν στην πτώση της ΕΣΣΔ. Ζωντανό χρονικό, που αποτελείται από ανείπωτα γεγονότα και εξαιρετικά ντοκουμέντα, που δεν τα διηγούνται ιστορικοί ή παρατηρητές, αλλά οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, όλοι μαζί για πρώτη φορά.

Ο Ζαν-Σαρλ Ντενιώ προτείνει ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ που αφορά αδιαμφισβήτητα το πιο σημαδιακό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Τσάρλς Ντενιώ, Σερζ Κοστίν

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Ertflix

Αυτοί Ήταν οι Πειρατές

Οι πειρατές συνάρπαζαν ανέκαθεν το Χόλιγουντ και τη λαϊκή κουλτούρα. Με τη συμβολή κορυφαίων ιστορικών, αυτό το ντοκιμαντέρ αμφισβητεί όσα γνωρίζουμε για την αληθινή ζωή, αυτών των ηρώων της θάλασσας. Χάρη, σε νέες υποβρύχιες και επίγειες ανασκαφές στον Μαυρίκιο και τη Μαδαγασκάρη, οι αρχαιολόγοι είναι σε θέση να σκιαγραφήσουν ένα νέο πορτρέτο του κόσμου της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό.

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Ertflix 

1945, Τα Παιδιά του Πολέμου

Μάιος 1945, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε. Εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι από τη σύγκρουση, περιφέρονται ανάμεσα στα ερείπια. Ανάμεσά τους, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Ορφανά, χαμένα ή αφημένα να τα βγάλουν πέρα μόνα τους.
Για αυτά τα παιδιά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Θα είναι μάλιστα τα πρώτα θύματα της μεταπολεμικής περιόδου. Κάποια θα πρέπει να φύγουν από την Ευρώπη για να επιβιώσουν. Άλλα θα εκτοπιστούν ξανά, θα ξεριζωθούν από τις νέες οικογένειές τους ή θα κλαπούν από χώρες που έχουν απόλυτη ανάγκη από επαναποικισμό. Πολλά θα ανακαλύψουν την ταυτότητά τους, πολλά χρόνια αργότερα.

Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης, έχει κρύψει αυτή την ανείπωτη ιστορία. Σήμερα, χάρη στις αποκλειστικές μαρτυρίες Γάλλων, Πολωνών, Γερμανών και Αμερικανών μαρτύρων, σε αδημοσίευτα αρχεία και ημερολόγια, έρχεται στο φως η τραγωδία αυτών των χαμένων παιδιών του πολέμου.

Σκηνοθεσία: Αγκνές Πιτσίνι, Ζυλιέν Γιοχάν

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Erftlix 

Λαμπρές Αρχαίες Πόλεις

Αθήνα, Αλεξάνδρεια, Τικάλ και Ρώμη: αυτές οι εμβληματικές πόλεις είναι από τις πιο πασίγνωστες αρχαιολογικές τοποθεσίες ολόκληρου του κόσμου. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη όλα τους τα μυστικά. Χτισμένες ως ναοί της γνώσης, αυτές οι εκπληκτικές πόλεις ήταν η καρδιά του αρχαίου κόσμου. Πώς αναβίωσαν;

Πώς ήταν η καθημερινότητά τους; Πώς κατέληξαν να γίνουν τα κέντρα της εκμάθησης και της εφεύρεσης; Από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αυτή η ενδιαφέρουσα σειρά από ντοκιμαντέρ θα επαναφέρει τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις στο απόγειο της δόξας τους.

Συνδυάζοντας εκπληκτικά πλάνα CGI με σύγχρονο υλικό από αυτές τις πόλεις, και με τη συμμετοχή καταξιωμένων ειδικών, η σειρά ρίχνει φως σε αυτούς τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς και τους χαμένους τους πολιτισμούς, που τοποθέτησαν τα θεμέλια του σημερινού κόσμου.

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Ertflix 

CIA: Μυστικοί Πόλεμοι

Μια τριλογία του Γουίλιαμ Καρέλ για την ιστορία της CIA. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ σε τρία μέρη εξετάζει σε βάθος την ανατομία και τη λειτουργία της CIA, τις αποτυχίες της (ο Κόλπος των Χοίρων, το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ) και τη χρόνια αβλεψία της (αδυναμία πρόβλεψης της ανόδου του ισλαμικού φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας, της πτώσης της ΕΣΣΔ ή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου).

Η εκπομπή εντοπίζει και αναλύει την πραγματική βάση ισχύος της CIA και μας δίνει μια σπάνια ματιά εκ των έσω στην λειτουργία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σκηνοθεσία : Ουίλιαμ Κάρελ

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Ertflix 

Media Τελευταίες ειδήσεις