Στην ιστορία του κινηματογράφου υπάρχουν δεκάδες ταινίες που απαγορεύτηκαν, κυρίως λόγω του ακραίου και βίαιου περιεχομένου τους.
Αρκετοί θεατές και κριτικοί αντέδρασαν έντονα στο ντεμπούτο των ταινιών που ακολουθούν με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις αίθουσες.
A Clockwork Orange (1971)
Το 1971 κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» σε σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρτζες. Η ταινία σόκαρε τους θεατές για το βίαιο και σεξουαλικό περιεχόμενό της. Μέσα στο 1972 η ταινία έλαβε σήμα καταλληλότητας Χ, στις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι ήταν κατάλληλη μόνο για ενηλίκους. Μια ομάδα νεαρών προβαίνει σε βιαιότητες: βανδαλισμούς, κλοπές, βιασμούς χωρίς λόγο. Μετά από ένα ατυχές συμβάν, ο Άλεξ Ντελάρτζ (Μάλκολμ ΜακΝτάουελ) oδηγείται στη φυλακή, όπου επιλέγει να ακολουθήσει ένα νέο σωφρονιστικό πρόγραμμα που επινόησε η κυβέρνηση.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πείραμα με πειραματόζωο τον ίδιο. Η ταινία θεωρήθηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες, προκαλώντας την οργή αρκετών θεατών. Ο ίδιος ο Κιούμπρικ, ενοχλημένος από την απαγόρευση, ζήτησε η ταινία του να μην προβληθεί στην Αγγλία παρά μόνο μετά το θάνατό του. Σήμερα, πάντως, η ταινία θεωρείται κλασική.
The Blair Witch Project (1999)
Το Blair Witch Project είναι μια ταινία τρόμου του 1999 σε σενάριο, σκηνοθεσία και μοντάζ των Daniel Myrick και Eduardo Sánchez. Τρεις νεαροί κινηματογραφιστές (Heather Donahue , Michael C. Williams και Joshua Leonard) περιφέρονται στο δάσος Black Hills κοντά στο Burkittsville του Maryland για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για έναν τοπικό μύθο, γνωστό ως «Blair Witch».
Οι τρεις νεαροί εξαφανίζονται, αλλά ο εξοπλισμός και τα πλάνα τους ανακαλύπτονται ένα χρόνο αργότερα.
Η συρραφή των πλάνων από τις κάμερες τους, που στην ουσία πρόκειται για μια κινηματογραφική τεχνική (found footage), είναι η ταινία που βλέπουν οι θεατές.
Η ταινία γυρίστηκε με φορητές κάμερες 16mm που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι ηθοποιοί. Εξαιτίας των συνεχών περιστροφών των πλάνων, αρκετοί θεατές αναγκάστηκαν να φύγουν από τις κινηματογραφικές αίθουσες, αφού αντιμετώπισαν ενοχλήσεις στο στομάχι και τάση για εμετό.
Swiss Army Man (2016)
Το 2016 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Swiss Army Man» σε σκηνοθεσία και σενάριο των Daniel Shwinhert και Daniel Kwan. Μόνος σε ένα έρημο νησάκι, ο Χανκ (Paul Dano) έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να δει ξανά το σπίτι του και είναι έτοιμος να δώσει τέλος στη ζωή του. Ωστόσο, μια μέρα όλα αλλάζουν, όταν ένα πτώμα (Daniel Radcliffe) ξεβράζεται στην ακτή.
Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια σουρεαλιστική φιλία, αφού ο Χανκ διαπιστώνει ότι μπορεί να χειριστεί το άψυχο σώμα σαν ένα ελβετικό σουγιά. Μπορεί η ταινία να θεωρείται κωμική, ωστόσο, ορισμένοι θεατές εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για τα κακόγουστα αστεία.
The House That Jack Built (2018)
Η ταινία «Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Lars von Trier βγήκε στις αίθουσες το 2018. Η ταινία έκανε το ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ των Καννών δημιουργώντας θύελλα αντιδράσεων, κυρίως για την βιαιότητα ορισμένων σκηνών.
O Τζακ, ένας κατά συρροή δολοφόνος, περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τους φόνους που έχει διαπράξει τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική ταινία του Δανού σκηνοθέτη που έχει προκαλέσει σάλο.
Reservoir Dogs (1992)
Το «Reservoir Dogs» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κουέντιν Ταραντίνο θεωρείται σήμερα μια κλασική ταινία με εξαιρετικούς διαλόγους που άφησαν εποχή. Έξι, άγνωστοι μεταξύ τους, κακοποιοί, που για παρατσούκλια χρησιμοποιούν ονόματα χρωμάτων, επιλέγονται από έναν μαφιόζο ώστε να κάνουν ληστεία σ’ ένα κοσμηματοπωλείο. Μετά από την επεισοδιακή ληστεία, η συμμορία συγκεντρώνεται σε μια αποθήκη για να μετρήσει τα κλοπιμαία αλλά και τις απώλειες της. Εκεί αρχίζουν και οι πιο βίαιες, αιματηρές συγκρούσεις.
Όταν έγινε το ντεμπούτο της ταινίας το 1992, αρκετοί θεατές αποχώρησαν από το σινεμά, εξαιτίας της επίμαχης σκηνής που ο «Ξανθός» βασανίζει τον αστυνομικό και του κόβει το ένα αυτί.