Υπάρχει μια έντονη στιγμή στο τρίτο επεισόδιο της σειράς Adolescence του Netflix, όταν η ψυχολόγος Μπριόνι Άριστον (που την υποδύεται η Έριν Ντόχερτι) λέει στον 13χρονο Τζέιμι Μίλερ – που περιμένει τη δίκη του για τη δολοφονία της συμμαθήτριάς του Κέιτι – ότι του έχει κρατήσει το μισό της σάντουιτς με τυρί και πίκλες. Οι πιο παρατηρητικοί θεατές το ερμήνευσαν ως μια σκόπιμη κίνηση για να τεστάρει την αντίδραση του Τζέιμι, ειδικά αφού δεν του αρέσουν οι πίκλες – και έχουν δίκιο.
Η παιδοψυχολόγος Dr. Sheila Redfern αναλύει τις βαθύτερες σημασίες που κρύβονται πίσω από φαινομενικά ασήμαντες στιγμές στο «Adolescence», η οποία έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις. Σχολιάζοντας τη σκηνή με το σάντουιτς στη στη μίνι σειρά του Netflix, δήλωσε στη Daily Mail: «Ως κλινική ψυχολόγος με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας με παιδιά και νέους, γνωρίζω ότι σε ένα ψυχολογικό πλαίσιο, ελάχιστα πράγματα συμβαίνουν τυχαία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσα από τη σύλληψη ενός 13χρονου παιδιού, την αστυνομική έρευνα και τις συνεδρίες με ψυχολόγο, η σειρά Adolescence εξερευνά βαθιά κοινωνικά ζητήματα όπως η τοξική αρρενωπότητα, ο εκφοβισμός και η επίδραση των social media στην ψυχική υγεία των εφήβων.
«Έχω δει εκατοντάδες νέους να παρασύρονται από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου, την πορνογραφία και την τοξική αρρενωπότητα, και αναγνώρισα πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά στον χαρακτήρα του Τζέιμι – ο οποίος μαχαίρωσε ένα κορίτσι επειδή ένιωσε προσβεβλημένος» εξηγεί η παιδοψυχολόγος και συνεχίζει:
«Ευτυχώς, δεν έχω χειριστεί ποτέ μια υπόθεση παιδιού που έχει σκοτώσει συμμαθητή του, αλλά έχω δουλέψει με αρκετούς νέους των οποίων η βία και ο μισογυνισμός με έχουν ανησυχήσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε κάθε συνεδρία χρησιμοποιώ συγκεκριμένες τεχνικές για να αξιολογήσω την προσωπικότητα του ασθενούς μου και να κατανοήσω τι τον παρακινεί – και αυτές είναι πολύ αποτελεσματικές».
Ποια είναι, λοιπόν, η σημασία των φαινομενικά ασήμαντων αντικειμένων και πράξεων στο Adolescence – και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το αποτρόπαιο έγκλημα του Τζέιμι;
Το σάντουιτς με τυρί και πίκλες
Η ψυχολόγος του «Adolescence» προσφέρει στον Τζέιμι – τον οποίο υποδύεται ο 15χρονος Όουεν Κούπερ – μισό σάντουιτς με πίκλες τις οποίες ο 13χρονος μισεί. Πρόκειται για μια ψυχολογική τεχνική που χρησιμοποιείται για να τον προσεγγίσει και να τον κάνει να νιώσει πιο άνετα μαζί της.
Παράλληλα, μοιράζεται το φαγητό της μαζί του, σχεδόν υπονοώντας ότι είναι με το μέρος του και ότι είναι διατεθειμένη να δει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι του προσφέρει κάτι που δεν του αρέσει – τις πίκλες. Αυτό μοιάζει να είναι μια δοκιμή για να δει την αντίδρασή του.
Ο Τζέιμι φαίνεται να χαλαρώνει με την κίνησή της, αλλά αργότερα αντιδρά πολύ επιθετικά στις ερωτήσεις της Μπριόνι, δείχνοντας τη διττή φύση της προσωπικότητάς του.
Λίγα παιδιά με ψυχολογικά τραύματα εκρήγνυνται συνεχώς – συνήθως, συμπεριφέρονται «κανονικά» μέχρι να προκληθούν από συγκεκριμένα ερεθίσματα.
«Δεν είμαι σίγουρη ότι η επιλογή της Μπριόνι να του δώσει φαγητό που δεν του αρέσει είναι ιδιαίτερα έξυπνη. Κανένας ψυχολόγος που γνωρίζω δεν θα έκανε επίτηδες κάτι τόσο προκλητικό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με ένα παιδί» λέει η παιδοψυχολόγος Sheila Redfern.
Η ζεστή σοκολάτα
Όταν η Μπριόνι συναντά τον Τζέιμι στο κέντρο κράτησης ανηλίκων, του προσφέρει μια ζεστή σοκολάτα. Είναι συνηθισμένο για ψυχολόγους να προσφέρουν ένα σνακ ή ένα ποτό στα παιδιά, καθώς αυτό τα βοηθά να χαλαρώσουν και να ανοιχτούν πιο εύκολα.
Ο Τζέιμι δείχνει να συμπαθεί τη Μπριόνι όταν τον αντιμετωπίζει σαν παιδί, δείχνοντας ότι έχει ακόμα μια αθώα πλευρά.
Ωστόσο, η παιδοψυχολόγος εξηγεί στην Dailymail ότι ποτέ δεν θα έπαιρνε ένα ζεστό ρόφημα σε μια τέτοια συνάντηση, γνωρίζοντας ότι έχει απέναντί της έναν έφηβο με επιθετικές τάσεις, καθώς θα μπορούσε εύκολα να το ρίξει πάνω της. Κάτι που σχεδόν συμβαίνει στη σειρά αφού ο Τζέιμι θυμώνει και εκοτοξεύει την σοκολάτα.
Τα ρούχα της Μπριόνι
Οι ψυχολόγοι δίνουν μεγάλη σημασία στο τι φορούν πριν από μια συνεδρία, ειδικά όταν πρόκειται για συνεντεύξεις με παιδιά. Η Μπριόνι φοράει ένα απλό μπλε πουκάμισο και παντελόνι – μια προσεκτική επιλογή.
«Όταν δουλεύω με εφήβους που έχουν ζητήματα σεξουαλικότητας και μισογυνισμού φροντίζω να μην φοράω κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητικό. Θέλω να φαίνομαι επαγγελματίας και να δείχνω σεβασμό» εξηγεί η παιδοψυχολόγος.