Η δημοφιλής σειρά Black Mirror του Netflix επέστρεψε χτες (15.06.2023) στις οθόνες μας για έναν νέο πολυαναμενόμενο κύκλο.
Έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που οι θαυμαστές του Black Mirror πήραν για τελευταία φορά μια γεύση από τη δυστοπική και δραματική σειρά του Netflix και 12 από τότε που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά από τότε που κόσμησε για πρώτη φορά τις οθόνες μας, το 2011, πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο.
Η ζωή έχει συχνά μιμηθεί την τέχνη και το Black Mirror φαντάζει πλέον λιγότερο ως δυστοπική σειρά και περισσότερο ως ντοκιμαντέρ.
Ειδικά στις ακόλουθες 7 περιπτώσεις στις οποίες το αγαπημένο τηλεοπτικό σόου ήταν ολίγον τι… υπερβολικό.
1. Ο πρωθυπουργός κάνει σεξ με γουρούνι
Στην πρώτη σεζόν της σειράς, ένας απαγωγέας απαιτεί από τον πρωθυπουργό Μάικλ Κάλοου να κάνει σεξ με ένα γουρούνι σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση, αν θέλει ν’ ανταλλάξουν ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και να μην το σκοτώσει.
Αν και αυτό δεν συνέβη στην πραγματική ζωή, υπάρχει ένας ισχυρισμός που εμφανίστηκε το 2015, σύμφωνα με τον οποίον, κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του χρόνων, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έβαλε το πέος του στο στόμα ενός νεκρού γουρουνιού σε ένα πάρτι.
2. Οι άνθρωποι κάνουν ποδήλατα για να βγάλουν μάρκες
Στη δεύτερη σεζόν, ο συγγραφέας του Black Mirror, Charlie Brooker, φαντάζεται έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι οδηγούν σταθερά ποδήλατα για ένα εικονικό νόμισμα που χρησιμοποιείται για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.
Σήμερα, στον σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ποδήλατο για να παράγουν ρεύμα προκειμένου να φορτίζουν τα τηλέφωνά τους ενόσω περιμένουν το τρένο.
3. Τεχνική νοημοσύνη με πεθαμένους
Στη δεύτερη σεζόν του επεισοδίου Be Right Back, μια γυναίκα επαναφέρει στη ζωή τον νεκρό φίλο της (μεταφορικά) μέσω Android που μαθαίνει τα μοτίβα ομιλίας του χρησιμοποιώντας τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές επικοινωνίες του.
Πέρυσι, η Amazon αποκάλυψε μια πειραματική λειτουργία της Alexa, που επιτρέπει στην εφαρμογή να μιμείται τις φωνές των νεκρών συγγενών των χρηστών.
4. Βαθμολογία κοινωνικών αλληλεπιδράσεων
Στην τρίτη σεζόν και συγκεκριμένα στο επεισόδιο που ονομάζεται Nosedive, οι άνθρωποι βαθμολογούν όλες τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις σε μια πεντάστερη κλίμακα η οποία στη συνέχεια διαμορφώνει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου.
Αυτό είναι παρόμοιο με τη βαθμολογία οδηγών Uber ή ανθρώπων που διατηρούν προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών.
5. Παρακολούθηση της υγείας μέσω τάμπλετ
Στο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν «Arkangel», η Μαρί τοποθετεί στην τρίχρονη κόρη της μια συσκευή η οποία καταγράφει την υγεία, την όραση και την ακοή μέσω ενός τάμπλετ.
Κάπως έτσι λειτουργούν και τα Apple Watches ή FitBits όπου οι ιδιοκτήτες παρακολουθούν συνέχεια τους σφυγμούς, την ποιότητα του ύπνου και τα βήματα.
6. Η άνοδος των εφαρμογών γνωριμιών
Στη σειρά, παρουσιάστηκε μια ηλεκτρονική συσκευή που ονομάζεται «Coach» μέσα από την οποία οι χρήστες επιλέγουν συντρόφους. Σήμερα, η κυκλοφορία τέτοιων εφαρμογών είναι συχνή με την υπόσχεση να βρουν οι χρήστες αγάπη και ευτυχία με διαφορετικούς τρόπους.
Πηγή: Independent