Μετά την κίνηση της EBU, να μην ανεβάσει το βίντεο από την εμφάνιση του Eric Saade από τον χτεσινό Α’ Ημιτελικό της Eurovision, ο Σουηδός καλλιτέχνης έδωσε την δική του απάντηση.
Μία αποστομωτική απάντηση έδωσε ο γνωστός καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision φορώντας στο χέρι ένα παλαιστινιακό μαντήλι ως ένδειξη υποστήριξης στην Παλαιστίνη στον πόλεμο της Γάζας. Ο Eric Saade αναφέρθηκε στην απόφαση της EBU που «έκοψε» την εμφάνισή του και δεν ανέβασε το αντίστοιχο βίντεο στα social media όπως έκανε με τα υπόλοιπα performances.
Κατά την έναρξη του Α’ Ημιτελικού της Eurovision που έγινε το βράδυ της Τρίτης (07.05.2024), ο τραγουδιστής βγήκε στη σκηνή του Μάλμε έχοντας δεμένο στο χέρι ένα παλαιστινιακό μαντήλι, το οποίο όπως ο ίδιος ανέφερε είναι δώρο από τον πατέρα του. Ο Eric Saade είναι Σουηδοπαλαιστίνιος με τον πατέρα του να έχει παλαιστινιακή καταγωγή. Ο ίδιος με την χτεσινή του κίνηση θέλησε να τιμήσει τις ρίζες του ειδικά τώρα που επικρατεί ο κρίσιμος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Γάζα.
Με ανάρτησή του στα stories του στο Instagram, ο Eric Saade καταδικάζει την απόφαση της EBU και κάνει λόγο για «έλλειψη ελευθερίας που αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα».
«Αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος να δείξω τις ρίζες μου, που είναι πολύ σημαντικό σε έναν τέτοιο κόσμο. Έλαβα αυτή την καφίγια από τον πατέρα μου όταν ήμουν μικρός, για να μην ξεχάσω ποτέ από που προέρχεται η οικογένειά μου.
Τότε δεν ήξερα ότι μία μέρα θα αποκαλείται από την EBU “πολιτικό σύμβολο“. Είναι σαν να αποκαλούν το “Σουηδικό άλογο Dala” πολιτικό σύμβολο…Αυτό στα μάτια μου είναι ρατσισμός.
Ήθελα να είμαι περιεκτικός και να φορέσω κάτι αυθεντικό για εμένα – αλλά η EBU φαίνεται να βρίσκει την εθνικότητά μου αμφιλεγόμενη. Δεν λέει τίποτα αυτό για μένα, όμως λέει πολλά για αυτούς.
Θα μείνω στο φετινό σλόγκαν της Eurovision: “Ενωμένοι από την μουσική!”
Μπορώ μόνο να ελπίζω σε κάποιου είδους αλλαγή στο μέλλον…», έγραψε ο Σουηδός καλλιτέχνης.
Η EBU έχει απαγορεύσει φέτος, από τους συμμετέχοντες να εμφανίσουν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ παρά τις αντιδράσεις, δεν απέκλεισε το Ισραήλ από τον διαγωνισμό, όπως είχε κάνει το 2022 με την Ρωσία για τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία.