Η Eurovision τελείωσε αλλά ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει ειδικά με τον αποκλεισμό της Ολλανδίας από τον διαγωνισμό τραγουδιού.
Αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράνομες απειλές ενδέχεται να βρεθεί ο τραγουδιστής της Ολλανδίας Joost Klein, που αποκλείστηκε από τη λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας (11.05.2024), όπως ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.
Ο 26χρονος Ολλανδός Joost Klein που ήταν ένα από τα φαβορί, αποβλήθηκε, κάτι που θεωρείται πρωτοφανές για την 68χρονη ιστορία της Eurovision, μετά από καταγγελία μέλους του συνεργείου παραγωγής στη σουηδική αστυνομία για «περιστατικό στα παρασκήνια».
Ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε στον Guardian ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και η απόφαση για τις κατηγορίες θα πρέπει να ληφθεί «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». Πάντως, δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «παράνομες απειλές».
Ο αστυνομικός που έχει την ευθύνη της υπόθεσης δήλωσε στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT: «Αναμένουμε ότι πιθανότατα θα υπάρξει δίωξη» και συγκεκριμένα μια «επιταχυνόμενη δίωξη», που διαρκεί περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες, καθώς ο διαπληκτισμός δεν αφορούσε σοβαρότερο έγκλημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydsvenska του Μάλμε, το έγκλημα της απειλής συνήθως τιμωρείται με πρόστιμα, μετά την καταδίκη.
Ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Avotros δήλωσε «σοκαρισμένος» μετά την απόφαση της αποβολής του Joost Klein, διευκρινίζοντας ότι ο τραγουδιστής έκανε μια «απειλητική κίνηση» προς μία γυναίκα καμεραμάν, την οποία δεν άγγιξε.
«Ο Joost έδειξε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε να βιντεοσκοπηθεί και δεν έγινε σεβαστό»
«Ενάντια στη συμφωνία που είχε γίνει σαφώς, ο Joost βιντεοσκοπήθηκε όταν μόλις είχε κατέβει από τη σκηνή και έπρεπε να σπεύσει στο green room. Τότε, ο Joost έδειξε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε να βιντεοσκοπηθεί. Αυτό δεν έγινε σεβαστό» ανακοινώθηκε.
Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ισχυρίστηκε ότι είχε προτείνει «διάφορες λύσεις» στην EBU, αλλά ο Klein τελικά αποβλήθηκε.
Οι διοργανωτές δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά διευκρίνισαν ότι «δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αντιπροσωπείας», λόγω των φημών ότι αφορούσε την αντιπροσωπεία του Ισραήλ.
Κι αυτό επειδή όταν η ισραηλινή τραγουδίστρια Εντέν Γκολάν ενημερώθηκε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η παρουσία της αποτελούσε κίνδυνο, ο Κλάιν, λίγο πριν αποκλειστεί, διέκοψε για να ρωτήσει «Γιατί όχι;».
Στο στόχαστρο η EBU – Την κατακεραυνώνουν Πορτογαλία Ιρλανδία, Λιθουανία
Τη Δευτέρα, η EBU εξέδωσε ανακοίνωση εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις εντάσεις για τον πόλεμο Ισραήλ – Γάζας, επισημαίνοντας ότι «λυπάται» επειδή ορισμένες αντιπροσωπείες «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων».
Η EBU επιβεβαίωσε ότι αρκετοί διαγωνιζόμενοι και αντιπροσωπείες είχαν υποβάλει παράπονα. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Πορτογαλίας RTP διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην ανάρτηση της εμφάνισης της διαγωνιζόμενης Iolanda στο YouTube μετά τον τελικό.
H EBU απάντησε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο ότι η Iolanda είχε βάψει τα νύχια της με σχέδια εμπνευσμένα από το keffiyeh – τα παλαιστινιακά μαντήλια που χρησιμοποιούνται για να δείξουν την υποστήριξή τους στη χώρα.
https://www.youtube.com/watch?v=UMq8ofCstMQ
Το Bambie Thug, που εκπροσώπησε την Ιρλανδία επιβεβαίωσε επίσης ότι έκανε πολλαπλά παράπονα κατά την προετοιμασία του τελικού και κατηγόρησε τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan ότι «υποκίνησε τη βία» εναντίον τους στην κάλυψη της εμφάνισής του.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού, ένας σχολιαστής του Kan είπε ότι το Bambie Thug είχε «μιλήσει αρνητικά για το Ισραήλ», προσθέτοντας: «Αλλά μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό αργότερα. Ετοιμάστε τις κατάρες σας».
«Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας [Kan] δεν υπάκουσε στους κανόνες και ελπίζω του χρόνου [το Ισραήλ] να μην μπορεί να διαγωνιστεί εξαιτίας αυτού» δήλωσε το Bambie Thug στους δημοσιογράφους μετά τον διαγωνισμό.
Ορισμένοι διαγωνιζόμενοι περιέγραψαν την ατμόσφαιρα στα παρασκήνια «τεταμένη» και «φρικτή», καθώς χιλιάδες διαδήλωσαν έξω στους δρόμους του Μάλμε ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Σε μια ανάρτηση στο Instagram μετά τον μεγάλο τελικό, η εκπρόσωπος του Ισραήλ έγραψε:
«Το να πω ότι ήταν εύκολο θα ήταν ψέμα. Αλλά η υποστήριξη και η αγάπη σας, μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω και να κάνω την καλύτερη απόδοση που ήξερα ότι μπορώ να κάνω».
Ο εκπρόσωπος της Λιθουανίας, Silvester Belt, ο οποίος εμφανίστηκε μετά την Γκόλαν στον μεγάλο τελικό, το χαρακτήρισε «τραυματική εμπειρία» στα social media, γράφοντας:
«Το να εμφανίζομαι μετά από αυτή τη χώρα [το Ισραήλ] και με τον κόσμο να είναι σε ένταση, ήταν ένα από τα χειρότερα πράγματα που έπρεπε να κάνω. Πραγματικά έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα σε αυτή την κατάσταση».
Το Nemo, που κέρδισε τον διαγωνισμό με το τραγούδι του «The Code», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά, ότι η εμπειρία ήταν «πραγματικά έντονη» και ότι ένιωθε «ίσως η Eurovision χρειάζεται να φτιάξει λίγο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε επίσης την απόφαση της EBU να απαγορεύσει τη σημαία της ΕΕ στον τελικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για την πολιτιστική πολιτική στην ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην επιστολή του προς την EBU, επεσήμανε ότι για σχεδόν επτά δεκαετίες η Eurovision ενσαρκώνει τις αξίες της διαφορετικότητας και της πολιτιστικής ανταλλαγής – αξίες που μοιράζονται και υποστηρίζονται από την ΕΕ και εξέφρασε τη «λύπη» του «για την πολιτική που εφάρμοσε φέτος η EBU να απαγορεύει στους συμμετέχοντες να κυματίζουν τη σημαία της ΕΕ κατά τον τελικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision».
Πηγή φωτογραφιών: Reuters