Site icon NewsIT
12:15 | 11.05.24

Eurovision: Μισός αιώνας Ελλάδα, οι συμμετοχές που ξεχώρισαν

Eurovision: Μισός αιώνας Ελλάδα, οι συμμετοχές που ξεχώρισαν
Newsit Newsroom

Το 1974 η Ελλάδα συμμετείχε στην Eurovision με τη Μαρινέλλα και το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου». Για την ιστορία, η χώρα μας είχε τερματίσει στην 11η θέση.

Μισός αιώνας έχει περάσει από την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision και το ενδιαφέρον όλα αυτά για τα χρόνια παραμένει αμείωτο.

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στους διαγωνισμούς τις χρονιές 1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και το 2000.

Τη μια και μοναδική φορά που κατάφερε η χώρα μας να πάρει το… χρυσό στον μουσικό διαγωνισμό ήταν το 2005, με την αλησμόνητη εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου που αποθεώθηκε ερμηνεύοντας το «My Number One».

Μέχρι τότε η Ελλάδα είχε πετύχει μόνο δύο φορές αποτέλεσμα στην πρώτη πεντάδα. Η μία φορά ήταν το 1977 όπου τερμάτισε πέμπτη με τους Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη και το «Μάθημα Σολφέζ» και η άλλη το 1992 με την Κλεοπάτρα και το τραγούδι «Όλου του κόσμου η Ελπίδα». 

Από το 2014 έως το 2021, η Ελλάδα δεν κατάφερε να φτάσει στην πρώτη δεκάδα, ενώ απέτυχε να προκριθεί στον τελικό τρεις φορές: το 2016 με το συγκρότημα Argo και το τραγούδι «Utopian Land», το 2018 με την Γιάννα Τερζή και το «Όνειρό μου» και το 2023 με τον 16χρονο Victor Vernicos και το τραγούδι «What They Say».

Το 2021, η Stefania κατάφερε να βάλει τη χώρα πίσω στην πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά από το 2013, τερματίζοντας στη 10η θέση με το τραγούδι «Last Dance», ακολουθούμενη από μια όγδοη θέση από την Αμάντα Γεωργιάδη Τένφιορντ με το τραγούδι «Die Together» το 2022. To 2023 η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον τελικό της Eurovision.

Ο τελικός της 68ης Eurovision μετράει αντίστροφα και η Μαρίνα Σάττι με το «Zari» είναι έτοιμη να τα δώσει όλα και γιατί όχι… να πάρει και την πρώτη θέση.

Με αφορμή λοιπόν τη φετινή διοργάνωση, ας θυμηθούμε κάποιες από τις ελληνικές συμμετοχές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας.

Μπράϊτον 1974 / Μαρινέλλα – «Κρασί, Θάλασσα Και Τ’ Αγόρι μου»

Με το «Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου» η Ελλάδα έκανε το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974 με τη Μαρινέλλα. Το τραγούδι είναι ένα τυπικό ελληνικό παραδοσιακό μπουζούκι, με την Μαρινέλλα να τραγουδάει ότι μόνο που χρειάζεται στη ζωή είναι «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι της». 

Eurovision 1974 (Greece) Marinella - Krasi Thalassa kai t agori mou

Με διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού και με στίχους του Πυθαγόρα, ήταν το πρώτο τραγούδι που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Το τραγούδι κατέλαβε την 11η θέση στο σύνολο των 17 χωρών που έλαβαν μέρος.

Χάγη 1976 / Μαρίζα Κωχ – «Παναγιά Μου, Παναγιά Μου»

Το τραγούδι «Παναγιά Μου, Παναγιά Μου» ήταν η ελληνική συμμετοχή στη Eurovision 1976, ερμηνευμένο στα ελληνικά από τη Μαρίζα Κωχ. Ήταν ένα μοιρολόι αφιερωμένο στην Κύπρο, δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Το τραγούδι τερμάτισε στη 13η θέση στα 18 τραγούδια. Η τουρκική τηλεόραση έδειξε τον τελικό, αλλά όχι την ελληνική συμμετοχή.

Η Μαρίζα Κωχ έχει πει ότι είναι μία συμμετοχή που η ίδια δεν θα ξεχάσει ποτέ, καθώς στην αίθουσα υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής!

Λονδίνο 1977 / Πασχάλης. Μαριάνα, Ρόμπερτ, Μπέσσυ – «Μάθημα Σολφέζ»

Το «Μάθημα Σολφέζ» ήταν η αφορμή για κάποιους Έλληνες να αρχίσουν να παρακολουθούν την Eurovision. Η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση στον 22ο Διαγωνισμό και οι Πασχάλης Αρβανιτίδης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη αποθεώθηκαν.

Στο «Μάθημα Σολφέζ» τη μουσική είχε γράψει ο Γιώργος Χατζηνάσιος και τους στίχους η Σέβη Τηλιακού.

Αυτή θα ήταν η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό μέχρι το 1992, όταν η Κλεοπάτρα τερμάτισε επίσης 5η με το «Όλου του Κόσμου η Ελπίδα».

Παρίσι 1978 / Τάνια Τσανακλίδου – «Τσάρλυ Τσάπλιν»

Με ένα τραγούδι φόρο τιμής στον Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος είχε πεθάνει το προηγούμενο έτος, πήγε η Ελλάδα με την Τάνια Τσανακλίδου στην Eurovision το 1978. Η Ελλάδα πήρε 66 πόντους και τερμάτισε ανάμεσα σε 20 χώρες.

Ιερουσαλήμ 1979 / Ελπίδα – «Socrates»

Αν και φαβορί, το τραγούδι «Σωκράτης» τερμάτισε στην 8η θέση. Το τραγούδι είναι σε επαίνους του φιλόσοφου Σωκράτη, ο οποίος είναι ομόστατος σαν «σούπερ σταρ» στους στίχους.

Αναφέρεται η δίκη του και η αναγκαστική αυτοκτονία, που συνδέει τους Αθηναίους πολίτες με τον Πόντιο Πιλάτο, ως αναφορά σε αυτά που δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν το θάνατό του.

Με το πέρας του διαγωνισμού, το τραγούδι έκανε εμπορική επιτυχία στο Ισραήλ.

Ρώμη 1991 / Σοφία Βόσσου – «Η Άνοιξη»

«Η Άνοιξη», ήταν η ελληνική συμμετοχή το 1991, με τη Σοφία Βόσσου να δίνει μια από τις πιο επαγγελματικές και φωνητικές ερμηνείες της βραδιάς.

Η ορχήστρα όμως χαντάκωσε την απόδοση του τραγουδιού, με τον σαξοφωνίστα να μην ερμηνεύει σωστά περίπου το ήμισυ, από τις νότες του σόλο του. Η Ελλάδα βγήκε 13η ανάμεσα σε 22 συμμετοχές.

Μίλστριτ 1993 / Καίτη Γαρμπή – «Ελλάδα, Χώρα του Φωτός»

Η Καίτη Γαρμπή ξεσήκωσε τα πλήθη το 1993, με το ροκ τσιφτετέλι της. Με άψογες φωνητικές ικανότητες και ένα φόρεμα της Σίλιας Κριθαριώτη που έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει, κατέκτησε την 9η θέση.

Κοπενχάγη 2001 / Antique – «Die For You»

Η Ελλάδα ήρθε το 2001 στον διαγωνισμό με τους Antique με το «Die for you» και έκανε τους Έλληνες να επιστρέψουν στον καναπέ για να δουν Eurovision.

Η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Έλενα Παπαρίζου με την όμορφη και φρέσκια της εμφάνιση, κέρδισε την καρδιά των Ευρωπαίων και δικαίως κατέκτησε την 3η θέση, στο πλευρό του Νίκου Παναγιωτίδη, ο οποίος έπαιξε μπουζούκι δίνοντας ελληνική χροιά στο αποτέλεσμα.

Ταλίν 2002 / Μιχάλης Ρακιτζής – «S.A.G.A.P.O.»

Την επόμενη χρονιά ο Μιχάλης Ρακιντζής θέλησε να πει «S.A.G.A.P.O.» στην Ευρώπη αλλά εκείνη δεν τον άκουσε. Ούτε το μάτι που… έκλεινε περιπαικτικά κατά τη διάρκεια του performance βοήθησε.

Το «S.A.G.A.P.O.» κατέκτησε την 17η θέση.

Ρήγα 2003 / Μαντώ – «Never Let You Go»

Μαντώ, η διαχρονική Ελληνίδα τραγουδίστρια με διεθνείς φωνητικές προδιαγραφές, κατέλαβε τη 17η θέση στη Eurovision με το «Never Let You Go».

Το τραγούδι είναι μια δραματική μπαλάντα, με την τραγουδίστρια να λέει στον εραστή της όλα όσα θα έκανε για αυτόν, αλλά τονίζοντας ότι «δεν θα σε άφηνα ποτέ να φύγεις». Το τραγούδι κορυφώθηκε στα ελληνικά charts και πιστοποιήθηκε ως χρυσό στην Ελλάδα.

Αλλά ακολουθεί ο Σάκης που όλοι περίμεναν ότι θα το… σηκώσει αλλά τον έφαγε η Ρουσλάνα.

Κωνσταντινούπολη 2004 / Σάκης Ρουβάς – «Shake It»

Το 2004 ο Σάκης Ρουβάς εμφανίστηκε στην Τουρκία με το « Shake it» και το.. κούνησε κανονικά. Αλησμόνητη στιγμή στην εμφάνιση του όταν οι χορεύτριες του έσκισαν το άσπρο σακάκι και τον άφησαν με ένα εφαρμοστό λευκό τοπ και το στενό του τζιν.

Ο Σάκης Ρουβάς κατάφερε και μια θεαματική ανάποδη κωλοτούμπα, όμως δεν έφτασε στην… πηγή, καθώς τερμάτισε στην 3η θέση με 252 βαθμούς ανάμεσα σε 36 χώρες. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι βαθμοί που έλαβε, είναι η μεγαλύτερη βαθμολογία, που έχουμε λάβει ποτέ στον διαγωνισμό.

Κίεβο 2005 / Ελενα Παπαρίζου – «My Number One»

2005, μία χρονιά που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ στην Eurovision. Έναν χρόνο μετά, ό,τι δεν κατάφερε ο Σάκης Ρουβάς, το έκανε η… Νο 1 Έλενα Παπαρίζου.

Φωτιά η Έλενα πάνω στη σκηνή κατάφερε να ξεσηκώσει τα πλήθη και ακόμα και σήμερα το «My number one», κρατάει τη θέση του ψηλά. Με μουσική του Μάνου Ψαλτάκη και στίχους του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, το «My Number One» έστειλε την Ελλάδα στην 1η θέση θυμίζοντας σε όλους τους Έλληνες το μεγαλειώδες 2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες και κατάκτηση Euro).

Βελιγράδι 2008 / Kalomira – «Secret Combination»

Το «Secret Combination» της Καλομοίρας αγαπήθηκε πολύ, όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους.

Η Καλομοίρα, που τα έδωσε όλα στη σκηνή, κατέκτησε την 3η θέση στον τελικό, με 218 βαθμούς. Το «Secret Combination» γνώρισε εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο ένα στην Ελλάδα και μπαίνοντας στα charts στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόσχα 2009 / Σάκης Ρουβάς – «This Is Our Night»

Ο Σάκης Ρουβάς επέστρεψε στον 54ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision που έλαβε χώρα στη Μόσχα τον Μάιο του 2009 με το επιβλητικό ποπ-χορευτικό κομμάτι «This Is Our Night».

Έβδομη θέση για τον Σάκη Ρουβά και 120 βαθμοί που θα ήθελε πολύ να ήταν η…νύχτα όλης της Ελλάδας. 

Όσλο 2010 / Giorgos Alkaios & Friends – «OPA»

Η Ελλάδα τερμάτισε με το «ΏΠΑ» του Γιώργου Αλκαίου και 141 βαθμούς, ενώ για την περισσότερη ώρα της ψηφοφορίας, η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη τριάδα (και μάλιστα ήταν στην πρώτη θέση για λίγο). Ήταν το υψηλότερα πλασαρισμένο μη αγγλικό τραγούδι του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αλκαίο, το «Ώπα» είναι μια ευτυχισμένη λέξη και ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Ντύσελντορφ 2011 / Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike – «Watch My Dance»
Ο Λούκας Γιώρκας και οι Stereo Mike ανέβηκαν στη σκηνή με ένα καθαρό ζεϊμπέκικο, επιβλητική παρουσία και αξιοπρέπεια, προκαλώντας συγκίνηση.

Αποκορύφωμα το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο Λούκας Γιώρκας, το οποίο λέγεται ότι του δίδαξε ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος.  Η χώρα μας έλαβε την 7η θέση του τελικού με 120 βαθμούς.

Μάλμε 2013 / Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – «Alcohol Is Free»

Το «Alcohol is Free» με τους Koza Mosta και τον αείμνηστο ρεμπέτη Αγάθωνα Ιακωβίδη ήταν ακόμα μια καλή εμφάνιση για την Ελλάδα που βρέθηκε στην 6η θέση.

Τορίνο 2022 / Amanda Georgiadi Tenfjord – «Die Together»

Η Αμάντα Γεωργιάδη συγκίνησε Ελλάδα και Ευρώπη με το «Die Together», με το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Eurovision 2022. Η εντυπωσιακή εμφάνισή της μας χάρισε τη θέση.

Νικήτρια χώρα του 66ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision αναδείχτηκε η Ουκρανία. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version