Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Οι πολίτες ζητούν από τις ειδήσεις της ΝΕΡΙΤ, αλλά…

Οι πολίτες ζητούν από τις ειδήσεις της ΝΕΡΙΤ, αλλά…

Τις προτάσεις πολιτών κατέγραψαν οι υπεύθυνοι της ΝΕΡΙΤ μετά την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας και των σκοπών της ΝΕΡΙΤ.

Εκτός όμως, από τις προτάσεις που κατέθεσαν, αρκετοί ήταν αυτοί που σχολίασαν αρνητικά το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Αρκετοί πάντως πολίτες πρότειναν…! Το τι θα γίνει και αν οι προτάσεις τους δεν μείνουν απλώς… προτάσεις, θα το δούμε και θα το διαπιστώσουμε όταν εκπέμψει η ΝΕΡΙΤ, γιατί ως «Δημόσια Τηλεόραση» δεν βλέπουμε να έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση…!

Αξιοσημείωτα πάντως είναι τα όσα έγραψαν αρκετοί πολίτες που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση για το πώς επιθυμούν την ενημέρωση, τα δελτία ειδήσεων μέσα από τον καινούργιο δημόσιο φορέα. Όσον αφορά λοιπόν την «Αντικειμενική ενημέρωση και προβολή των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών», σύμφωνα με την έκθεση συμπερασμάτων «Τα περισσότερα σχόλια των πολιτών απαντούσαν εποικοδομητικά είτε σε ένα ή περισσότερα από τα τέσσερα ερωτήματα των προτεραιοτήτων, είτε κάνοντας γενικές προτάσεις χωρίς να απαντούν αναγκαστικά σε κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα.

Κοινό τόπο των περισσότερων σχολίων αυτής της κατηγορίας αποτελούν η απαίτηση για διαφοροποίηση της ΝΕΡΙΤ ως δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης από τις πρακτικές των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, για δελτία ειδήσεων συντομότερης διάρκειας στα οποία θα δίνεται έμφαση στην ανεξάρτητη, αξιόπιστη, ισορροπημένη, πλουραστική και νηφάλια μετάδοση ειδήσεων και όχι δημοσιογραφικών σχολίων, για ενημερωτικές εκπομπές με λίγους καλεσμένους που δεν θα στοχεύουν σε εντυπώσεις μέσω τηλεοπτικών καυγάδων, για αποκομματικοποίηση του νέου φορέα, για αξιοκρατία στην επιλογή προσωπικού, για διαφάνεια και λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων, για τολμηρή αξιοποίηση των νέων μέσων ώστε να είναι η αιχμή του νέου φορέα, για σωστή χρήση της γλώσσας, για διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία με το να δίνεται βήμα σε ποικίλους φορείς και στις περιφέρειες, για κάλυψη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, για επαναφορά αγαπημένων σειρών μυθοπλασίας και επένδυση σε νέες, για προσέγγιση του νεανικού κοινού μέσα από κατάλληλα προγράμματα, για συμμετοχή των πολιτών στις ειδήσεις και τις εκπομπές, για αναβάθμιση της ενημέρωσης για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, για σεβασμό απέναντι στην καθημερινότητα του πολίτη, για εφαρμογή των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Στη διαβούλευση προέκυψε και μια δεύτερη κατηγορία σχολίων που απέφυγαν να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο δημόσιο σκοπό και στα ερωτήματα εξειδίκευσης των αντίστοιχων προτεραιοτήτων. Τα περισσότερα σχόλια αυτής της κατηγορίας περιελάμβαναν επικρίσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αρκετά πρότειναν ως λύση την οργάνωση και λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με βάση τα καλά πρότυπα της ΕΡΤ, κάποια άλλα επέκριναν το όνομα ΝΕΡΙΤ αναφορικά με τη λέξη «Ίντερνετ» και άλλα πρότειναν το μοντέλο του BBC για τη ΝΕΡΙΤ».

Αυτά λοιπόν αναφέρει η έκθεση για τα όσα είπαν οι πολίτες στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αντικειμενική ενημέρωση που θέλουν να τους παρέχει η δημόσια –κι όχι κρατική- τηλεόραση.

Το αν τα σχόλια, η έκθεση και το ζητούμενο των πολιτών καταλήξει για ακόμα μία φορά… στο καλάθι των αχρήστων θα το διαπιστώσουμε όταν εκπέμψει η ΝΕΡΙΤ! Πάντως, είναι λογικό να είμαστε καχύποπτοι και επιφυλακτικοί γιατί η ιστορία με τους εκάστοτε διοικούντες της ΕΡΤ αυτό μας έχει αποδείξει…!

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε