Δευτέρα, 2 Δεκ.
14oC Αθήνα

Αγωνία για το πετρέλαιο

Αγωνία για το πετρέλαιο

Καθημερινός σκληρός αγώνας για να φτάσουν εκεί που πρέπει…! Ελπίζουν όμως ότι σύντομα οι κόποι τους θα ανταμειφτούν και θα βρουν τον πολυπόθητο «μαύρο χρυσό».

Για πρώτη φορά τηλεοπτική κάμερα καταγράφει τις εργασίες που γίνονται στην περιοχή του Πρίνου με τον Αντώνη Σρόιτερ να κάνει «Αυτοψία» στο νέο κοίτασμα πετρελαίου ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας!

Τέσσερα με πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου περιμένουν οι υπεύθυνοι του πλωτού γεωτρύπανου και όπως λένε οι άνθρωποι στις εξέδρες και στο γεωτρύπανο, είναι μια ξεχωριστή και δύσκολη περίπτωση. Το πετρέλαιο, που έρχεται στην επιφάνεια περιέχει μεγάλες ποσότητες υδρόθειου, ενός εξαιρετικά επικίνδυνου αερίου που προκαλεί το θάνατο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε όποιον το εισπνεύσει. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει συμβεί το παραμικρό δείχνει ότι όσοι εργάζονται στη μέση της θάλασσας, στον κόλπο της Καβάλας, ξέρουν καλά τι κάνουν. Επικεφαλής της γεώτρησης είναι ο Παύλος Αφένδρας που έχει  εργαστεί σκάβοντας για πετρέλαιο ακόμη και στην παγωμένη βόρεια θάλασσα. Σήμερα στέκεται πάνω από  το γιγαντιαίο τρυπάνι, το οποίο απέχει πλέον ελάχιστα από το νέο κοίτασμα. «Είμαστε 90 άτομα για να δέσουμε τους σωλήνες  ώστε να έρθει το πετρέλαιο επάνω. Δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα και κάθε βάρδια παραμένει επάνω στο γεωτρύπανο για 14 μέρες  και μετά έχει ξεκούραση για άλλες 14 μέρες. Έχω δουλέψει στη Ρουμανία, την Ιταλία, στη Βόρειο Θάλασσα», λέει στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA.

Όσο το γεωτρύπανο πλησιάζει το κοίτασμα μέτρο με το μέτρο, δεν έχει αγωνία μόνο ο επιχειρηματίας. Όλοι οι εργαζόμενοι πάνω στην πλατφόρμα ξέρουν ότι όταν το τρυπάνι τρυπήσει τη λίμνη με το πετρέλαιο θα έχουν εξασφαλίσει δέκα ακόμη χρόνια σταθερής εργασίας. Για νέους εργαζόμενους όπως ο Αρτέμης Μπαρμπούνης αυτές οι ημέρες είναι γεμάτες αγωνία  και προσμονή και όπως λέει: «όταν δήλωσα τη σχολή στο ΤΕΙ της Καβάλας δεν μπορούσα τότε να φανταστώ ότι άνοιγε ένας ξεχωριστός δρόμος για εμένα ώστε να μπορώ να δουλέψω σε ένα γεωτρύπανο άντλησης πετρελαίου. Αρχικά ήθελα να γίνω αστυνομικός. Κατάγομαι από τη Δυτική Ελλάδα και με τις νέες επενδύσεις που θα γίνουν εκεί θα μπορέσω να μεταφέρω την εμπειρία μου στον τόπο μου». 

Δεν είναι όμως μόνο το Αιγαίο, αφού στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, τεράστιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης. Αρχικές μελέτες μιλούσαν για πιθανά τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, ανάλογα με εκείνα που ήδη εντοπίστηκαν σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και της Αιγύπτου. Οι κλασικές ελληνικές υπερβολές, δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείψουν. Πριν ακόμα μπει τρυπάνι κάποιοι θεώρησαν ότι λύθηκε το ενεργειακό μας πρόβλημα, γίναμε Σαουδάραβες και άρχισαν τις συζητήσεις για το πού θα γίνουν εξαγωγές. Τελικά όμως όταν ήρθε η ώρα του διαγωνισμού το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μικρό και οι μεγάλες διεθνείς εταιρίες απούσες.

Απόψε τα μεσάνυχτα ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στο μέρος όπου σύντομα ελπίζουν ότι ο «μαύρος χρυσός» θα έρθει στην επιφάνεια καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του ALPHA την αγωνία και τη σκληρή καθημερινότητα των εργαζομένων…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε