Καθημερινά στο αστυνομικό δελτίο καταγράφονται καταγγελίες για κλοπές με βασικό ύποπτο την οικιακή βοηθό.
Ενώ όμως, σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες είναι οι θύτες, το «νόμισμα» έχει δύο όψεις και αρκετές φορές ορισμένες γυναίκες είναι θύματα της απαράδεκτης συμπεριφοράς των εργοδοτών τους.
Οι δύο όψεις αυτού του «νομίσματος» εξετάζονται από την κάμερα της «Αυτοψίας». Ο Αντώνης Σρόιτερ συναντά την Αννίτα Ναθαναήλ που γυρνώντας στο σπίτι της από διακοπές είδε ότι η γυναίκα που είχε προσλάβει ως οικιακή βοηθό της άδειασε το σπίτι με τους συνεργούς της. «Φεύγουμε λοιπόν το σαββατοκύριακο, επικοινωνεί τακτικότατα εκείνη τηλεφωνικά, μου λέει ότι όλα είναι άψογα, άκουγα ακριβώς αυτά που ήθελα να ακούσω, ότι τα σκυλιά είναι ταϊσμένα, ότι το σπίτι είναι μία χαρά, δηλαδή κάποιες λεπτομέρειες που μου έλεγε για τα ρούχα, τύπου βρήκα αυτό θέλετε να σας το… δηλαδή πράγματα για μία κοπέλα που δείχνει ότι νοιάζεται για το σπίτι και τίποτα δεν χτύπησε καμπανάκι στο μυαλό μου, δηλαδή, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι επιστρέφοντας στο σπίτι θα αντίκριζα το απόλυτο κενό. Βρήκα το σπίτι άδειο… κειμήλια… Μιλάμε για μια συνολική ζημιά γύρω στις 120.000 ευρώ… Όλα μαζί. Παρόλα αυτά τολμάω να πω ότι η μεγαλύτερη απώλεια, το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν η προδοσία. Από ό,τι έμαθα στη συνέχεια είχε μπει το αυτοκίνητό τους στο γκαράζ μας και είχε γεμίσει με πράγματα και είχε φορτώσει τρεις φορές οπότε μπορείτε να φανταστείτε», λέει στην κάμερα της εκπομπής.
Δυστυχώς όμως, στο αστυνομικό δελτίο δεν καταγράφονται μόνο κλοπές, αλλά και η κακοποίηση μικρών παιδιών από γυναίκες που έχουν προσληφθεί για να τα φροντίζουν. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις δεν φθάνουν στην Αστυνομία, από το φόβο να μην στιγματισθεί το παιδί, σε βίντεο ντοκουμέντα που παρουσιάζει η «Αυτοψία» έχει αποτυπωθεί η απαράδεκτη συμπεριφορά οικιακών βοηθών απέναντι σε μικρά παιδιά. Ενδεικτική η μαρτυρία παππού ενός παιδιού που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του και όπως λέει στον Αντώνη Σρόιτερ «Το παιδί το έδερνε, το πέταγε από καναπέ σε καναπέ, έτρωγε από το φαγητό του μέσα ή από το δικό της, του έδινε με το ίδιο κουτάλι και το κακοποιούσε γενικά το παιδί αυτό. Δεν του είχε αφήσει κανένα σημάδι, το χτυπούσε το παιδί, γιατί τα είδαμε από κει και πέρα, το παρακολουθούσαμε για καιρό, περίπου μία εβδομάδα, βλέπαμε τι γινόταν και αρχίσαμε να φέρνουμε τη γιαγιά στο σπίτι για να μη μπορεί να κακοποιεί το παιδί και συνεχιζόταν αυτό. Ήταν άρρωστη, διότι μάθαμε μετά ότι η συγκεκριμένη κοπέλα είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική».
Υπάρχουν βέβαια και τα καλά παραδείγματα. Όπως στην περίπτωση όπου η συγγραφέας Μάρα Μεϊμαρίδη έχει στη δική της οικογένεια 25 χρόνια τη Μάνι από την Ινδία. «Θα σου πω κάτι, τη θέση της η καθεμιά από εμάς, είτε είναι μπροστά είτε πίσω από το τζάμι του οδηγού, την κερδίζει. Η Μάνι την κέρδισε αυτή τη θέση και στη ζωή μας και στο σπίτι και στην οικογένεια μας, γιατί ήταν πάντα τυπική, καλόβολη, γλυκιά και σιγά σιγά έμαθε τα της οικογένειας, πώς θέλουμε να σερβίρουμε, πώς να μαγειρεύουμε, μαγειρεύει υπέροχα όλα τα ελληνικά φαγητά, καλύτερα από τη μάνα μου και την κέρδισε τη θέση της. Είναι έμπιστη και αυτό το συναίσθημα εμπιστοσύνης, είναι το πιο δύσκολο πράγμα, να έχεις έναν άνθρωπο που είναι μέσα στο σπίτι, που έχει τα κλειδιά του σπιτιού σου», λέει η συγγραφέας στον Αντώνη Σρόιτερ.
Εκτός βέβαια από τις καταγγελίες των εργοδοτών υπάρχουν και οι καταγγελίες των εργαζομένων που γνώρισαν την ταπείνωση ή την εκμετάλλευση, από τους ανθρώπους για τους οποίους εργάσθηκαν. Άλλοι βρέθηκαν να ζουν σαν δούλοι, άλλοι γνώρισαν μόνο ταπείνωση και προσβολές και άλλοι έμειναν απλήρωτοι, και εκδιώχθηκαν όταν τόλμησαν να ζητήσουν τα χρήματα τους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η Μάρα Μειμαρίδη, η οποία αναφερόμενη στην «άλλη όψη του νομίσματος», λέει πως «Μην πας μακριά, θα σου πω για τις φίλες μου. Είναι σκύλες… τις ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ τις κοπέλες που δουλεύουν στο σπίτι. Αφού εγώ νιώθω άσχημα. Μιλάνε με άσχημο τρόπο, φέρονται άσχημα, αν πας στις νεότερες γυναίκες που έχουν παιδιά μαζεύονται στα παιδικά πάρτι και αυτό είναι τραγικό, δε μιλάνε για τίποτα άλλο παρά για τα παιδιά τους και τις υπηρέτριες. Αυτή είναι η κουβέντα και δε σου αρέσει να συμμετέχεις σε αυτό. Αλλά είναι μερικές… πραγματικά είναι σκύλες. Φέρονται άσχημα, μιλάνε άσχημα, έχουν πάρα πολλές απαιτήσεις, διότι και οι άλλοι άνθρωποι είναι, είναι ένα ανθρώπινο ον, έχει τα τρία οχτάωρά του ανάγκη, του ύπνου, της εργασίας, της δουλειάς, πρέπει να το σεβαστείς αυτό. Άρα πρέπει να έχεις τη λεγόμενη συναίσθηση, δεν είναι ένα αντικείμενο, είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έρχεται εδώ για να βοηθήσει εσένα. Θα πρέπει λοιπόν αυτή η σχέση να έχει κάποιο τακτ, κάποιο συναίσθημα καλοσύνης προς αυτούς. Αλλιώς θα είμαστε ο “μπάτλερ” και η “Σκάρλετ Ο’ Χάρα” που χτυπούσαν μαύρους».
Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» μέσα από τη συχνότητα του ALPHA στο θέμα των οικιακών βοηθών καταγράφοντας και τις δύο όψεις του ίδιου «νομίσματος».