Στις 29 Ιουνίου, αρκετές ημέρες μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ βγήκε στον αέρα ξανά και η ΕΡΤ3. Εν μέσω των δυσάρεστων εξελίξεων εκείνη τη μέρα με το κλείσιμο των τραπεζών, το άνοιγμα της ΕΡΤ3 αντιμετωπίστηκε από κάποιους στα social media με αρνητική κριτική, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης με έδρα τη Βόρειο Ελλάδα.
Βέβαια ίσως και να έχουν δίκιο αφού τελικά τη δέουσα σημασία στην ΕΡΤ3 φαίνεται ότι δεν τη δίνουν ούτε από το Μαξίμου, αλλά ούτε και στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Αξίζει πάντως να αναφέρω ότι στα τόσα χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας το κανάλι της κρατικής τηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει να αποδείξει αρκετά ικανοποιητικό έργο που μάλιστα… ζήλεψαν και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Μπορεί η ΕΡΤ3 να μην ήταν… πρωταγωνίστρια στη μάχη της τηλεθέασης αλλά αρκετές εκπομπές της, όπως οι «Κομφούζιο», «World party», «Κυριακή στο χωριό» κέρδισαν ανταγωνιστικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που κατάφεραν τελικά να τις αποκτήσουν, ενώ αξιοσημείωτο επίσης για το έργο της ΕΡΤ3 είναι και η εκπομπή «Έκτη αίσθηση», τη μοναδική εκπομπή που ασχολήθηκε με θέματα αναπηρίας.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ3 έγινε χωρίς καθόλου μελέτη και χωρίς να της δοθούν τα κατάλληλα εφόδια για την ομαλή λειτουργία της. Ακόμα και σήμερα, αρκετές ημέρες μετά την επαναλειτουργία της η ΕΡΤ3, διοίκηση και εργαζόμενοι, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα καθημερινά προβλήματα σχεδιάζοντας το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.
Βέβαια προτεραιότητά τους αυτή την περίοδο στην ΕΡΤ3 είναι να ετοιμαστεί το οργανόγραμμα λειτουργίας της ώστε από την καινούργια σεζόν όλα να λειτουργούν ομαλά. Μίας σεζόν μάλιστα που ξεκινά νωρίτερα για το συγκεκριμένο κανάλι αφού τον Σεπτέμβριο είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και πρέπει όλα να λειτουργούν στην εντέλεια. Όλο αυτό το διάστημα όμως οι 330 περίπου εργαζόμενοι στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στη διοίκηση της ΕΡΤ3 προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα, ξεχασμένοι από τη «μητέρα ΕΡΤ».
Προβλήματα που έχουν να κάνουν με αυτονόητα καθημερινά πράγματα, όπως την καθαριότητα των εγκαταστάσεων, κάτι που γίνεται από τους ίδιους τους εργαζομένους αφού δεν μπορεί να γίνει σύμβαση με κάποια εταιρεία. Ίσως σε κάποιους να φαίνεται αστείο αλλά με το ταμείο της ΕΡΤ3 να είναι άδειο και να μην έρχεται οικονομική βοήθεια από τη «μητέρα ΕΡΤ» ακόμα και οι εργαζόμενοι, τεχνικοί και δημοσιογράφοι, που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ αναγκάζονται να μετακινούνται με δικά τους μέσα αφού εδώ και δύο χρόνια, μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα παραμένουν στα γκαράζ ανασφάλιστα, χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ και χωρίς κονδύλι για βενζίνη. Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα η ΕΡΤ3 βγάζει πεντάλεπτα δελτία ειδήσεων κάθε ώρα με θέματα που γίνονται με την καλή θέληση αλλά και οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των εργαζομένων της.
Κοντολογίς: η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την ΕΡΤ και την ΕΡΤ3, αποφασίζοντας να εκπληρώσει την προεκλογική της δέσμευση. Από κει και πέρα όμως, φαίνεται να αδιαφορούν για το κανάλι της συμπρωτεύουσας έχοντάς το αφήσει να υπάρχει στον τηλεοπτικό χάρτη χωρίς καμία υποστήριξη, ενώ οι διοικούντες τη «μητέρα ΕΡΤ» φαίνεται ότι έχουν κύριο μέλημά τους όσα γίνονται στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής κι όχι στη συμπρωτεύουσα…! Ίσως όμως θα έπρεπε οι ιθύνοντες, σε Μαξίμου και ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής, να αναλογιστούν ότι η απαξίωση της ΕΡΤ3 ισοδυναμεί με το «μαύρο» και έτσι δικαιώνονται –και δικαιώνουν- όσοι υποστηρίζουν ότι είναι περιττό να υπάρχει κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης για τη συμπρωτεύουσα…!