Site icon NewsIT

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πώς χάθηκε η ευκαιρία για παγκόσμια προβολή της χώρας μας!

05.03.2014 | 14:08
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πώς χάθηκε η ευκαιρία για παγκόσμια προβολή της χώρας μας!

Ένα event που δεν έγινε ποτέ, ένα… κόκκινο χαλί που δεν στρώθηκε ποτέ. Έτσι, χάθηκε δυστυχώς η ευκαιρία για προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά κι η ευκαιρία να θυμηθούν κάποιοι, όπως και να μάθουν κάποιοι άλλοι, πως εδώ, στη χώρα μας, έχουν συμβεί πολλά που αποτελούν πηγή έμπνευσης ακόμα και σήμερα.

Και να σας εξηγήσω τι εννοώ! Αύριο, Πέμπτη, κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «300: Rise of an Empire», (300: Η άνοδος της Αυτοκρατορίας), που είναι βασισμένο στο τελευταίο graphic novel του Φράνκ Μίλερ με τίτλο «Ξέρξης» και εμπνευσμένο από το μοναδικό στιλ της παγκόσμιας επιτυχίας «300». Η ιστορία στο νέο αυτό κεφάλαιο της δημοφιλούς ταινίας διαδραματίζεται στη θάλασσα, όπου ο Έλληνας στρατηγός Θεμιστοκλής επιχειρεί να ενώσει όλους του Έλληνες σε μια επική μάχη με τον ελληνικό στόλο να μάχεται ενάντια στις Περσικές δυνάμεις του Ξέρξη και της πιο εκδικητικής αρχηγού του Περσικού στρατού, της Αρτεμισίας.

Το πρώτο μέρος της ταινίας, οι «300» έκοψε εκατομμύρια εισιτήρια σε όλο τον κόσμο και το δεύτερο μέρος της, «300: Η άνοδος της Αυτοκρατορίας, αναμένεται να διαγράψει την ίδια πετυχημένη πορεία. Εδώ και αρκετούς μήνες λοιπόν, είχα μάθει πως ενόψει της πρεμιέρας της ταινίας στις αίθουσες, ετοιμαζόταν ένα μεγάλο event στην Αθήνα, που μέσα από αυτό θα γινόταν τεράστια προβολή στης χώρας μας παγκοσμίως. Αυτός που το σχεδίαζε πολύ προσεχτικά ήταν ο Νίκος Μαστοράκης που όπως μου είπε.

«Πράγματι, εδώ και έναν χρόνο περίπου, σε επαφές μου με τη “Warner Bros”, και συγκεκριμένα με τον Executive Vice President International Publicity (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Διεθνούς Προβολής), Lance Volland, τους έπεισα να κάνουν στην Αθήνα την παγκόσμια πρεμιέρα του “300 Rise of an Empire”. Η ταινία είναι βασισμένη στο μπεστ σέλερ “Xerxes” του Φρανκ Μίλερ (που έγραψε και το πρώτο “300”, ένα φιλμ που έκανε γνωστή την ελληνική ιστορία και τον ηρωικό χαρακτήρα του “Λεωνίδα” σε ανθρώπους που δεν είχαν καν ακούσει ότι η χώρα μας υπάρχει). Ο Volland συμφώνησε και απέμενε μόνο να οριστεί η ημερομηνία μέσα στο καλοκαίρι του 2013. Όταν όμως, η πρεμιέρα της ταινίας ανεβλήθη για τον Μάρτιο του 2014 ξεκινήσαμε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Τον Νοέμβριο, στο Λος Άντζελες όπου βρισκόμουν, εξασφάλισα ότι η Warner θα έφερνε με το ιδιωτικό αεροπλάνο του στούντιο, όλους τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες κλπ. στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου, για να κάνουμε (για πρώτη φορά στα δικά μας χρονικά) την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας με σλόγκαν “Αθήνα: εκεί που έγιναν όλα”! Η “Warner” είχε οργανώσει ένα τριήμερο “300” στο Λονδίνο και αμέσως μετά όλη η ομάδα θα ερχόταν εδώ για την παγκόσμια πρεμιέρα, στην οποία θα είχαν προσκληθεί ο πρωθυπουργός, η πολιτική ηγεσία και γνωστοί δημιουργοί. Παράλληλα, σε δυο ακόμη κινηματογράφους του ίδιου συγκροτήματος της “Village”, θα φιλοξενούσαμε δωρεάν 1.500 θεατές για να παρακολουθήσουν πρώτοι την ταινία πριν βγει επίσημα στις αίθουσες.

Όλο αυτό θα ήταν μία καταπληκτική προβολή της χώρας μας, αφού, όπως είχε κανονίσει ο Lance Volland, καλεσμένοι της “Warner” και της “Village” θα ήταν κάπου 80 δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία, ενώ είχε προγραμματιστεί μετά την πρεμιέρα να γίνει μεγάλη δεξίωση με 500 καλεσμένους και την επόμενη ημέρα θα γινόταν περιήγηση του cast και των ξένων δημοσιογράφων σε όλα τα αξιοθέατα της Αττικής».

Τι έγινε όμως και τελικά η ταινία δεν έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη χώρα μας;
«Tα πάντα άλλαξαν σε μια νύχτα. Μετά τις πλημμύρες και τους κατακλυσμούς που έπληξαν το Λονδίνο, η “Warner” ακύρωσε το εκεί τριήμερο και μετέφερε την πρεμιέρα σε ασφαλή εδάφη, στο Λος Άντζελες. Φυσικά, χωρίς το event του Λονδίνου, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει και η “συνέχειά” του στην Αθήνα. Κόποι και έξοδα ενός χρόνου “πνίγηκαν” στα νερά του Τάμεση», μου είπε ο γνωστός σκηνοθέτης, τονίζοντας επίσης, πως «δεν μετανιώνω, πάντως, γιατί αν γινόταν η πρεμιέρα, η Ελλάδα θα είχε παγκόσμια διαφήμιση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς κανένα κόστος».

Είναι αλήθεια, όπως είπε ο Νίκος Μαστοράκης, πως χάθηκε η ευκαιρία να προβληθεί, μέσα από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, η Ελλάδα, η χώρα που με μέρος της ιστορίας της ενέπνευσε το συγγραφέα του βιβλίου. Άλλωστε, μαζί με τους δημοσιογράφους από τα ξένα ΜΜΕ που θα έρχονταν στην Αθήνα «όπου ξεκίνησαν όλα», θα έρχονταν και οι περισσότεροι συντελεστές, όπως οι πρωταγωνιστές Σάλιβαν Στέιπλετον («Το χρίσμα», «Strikeback», «Οι διώκτες του εγκλήματος») που υποδύεται τον «Θεμιστοκλή», Έβα Γκριν («Το βασίλειο των Ουρανών», «Casino Royale») που στην ταινία είναι η «Αρτεμισία», Λένα Χίντεϊ («300», «Game of Thrones», «Sarah Connor Chronicles»), που και πάλι είναι η σύζυγος του «Λεωνίδα» και βασίλισσα της Σπάρτης, καθώς και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί.

Βέβαια, μπορεί η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας να μην έγινε στην Αθήνα, αλλά από αύριο, Πέμπτη, η ταινία «βγαίνει» στις αίθουσες και θα μάθουν στις χώρες που θα προβληθεί πως «όλα ξεκίνησαν από εδώ»!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version